Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stromková fotí módu, vymýšľa triky a myslí na Pjongčang

Akrobatické lyžovanie je pre ňu viac než šport. Je to láska, dokonalá zábava, jednoducho životný štýl.

29.11.2016 07:00
zuzana stromková Foto: ,
Najdôležitejšie je pre mňa prežiť celú sezónu v zdraví a dosahovať dobré výsledky, vraví Zuzana Stromková.
debata

Bronzová medailistka v slopestyle z majstrovstiev sveta 2015 v Kreischbergu Zuzana Stromková vstúpila do novej sezóny povzbudivým piatym a šiestym miestom v pretekoch Svetového pohára v big air. Napriek tomu sa sústreďuje najmä na svoju osvedčenú a zároveň olympijskú disciplínu slopestyle. Jej dlhodobá ambícia je vybojovať si postup na zimné olympijské hry do Pjongčangu.

„Najdôležitejšie je pre mňa prežiť celú sezónu v zdraví a dosahovať dobré výsledky. O cieľoch na marcových MS sme sa zatiaľ nerozprávali. Teraz sa potrebujem čo najlepšie pripraviť na preteky Svetového pohára v slopestyle. Prvé sú v januári, celkovo ich bude päť. Začíname na nich zbierať body do olympijskej kvalifikácie, potrvá až do polovice sezóny 2017/18. Kľúčové je zúčastniť sa na všetkých podujatiach, nič nevynechať,“ naznačuje 26-ročná rodáčka z Liptovského Mikuláša.

Na budúci týždeň sa chystá na sústredenie do Rakúska, kde chce doladiť detaily, ktoré jej momentálne nevychádzajú podľa predstáv. „V niektorých skokoch a rotáciách mám medzery. Potrebujem popracovať najmä na switchoch a rotácii do opačnej strany. Lyžovanie ma stále nesmierne baví. Bez toho by to podľa mňa ani nešlo. Človek musí robiť veci s radosťou a chuťou, aby v tom mohol byť naozaj dobrý,“ približuje.

Aký je jej hlavný tromf v súbojoch najlepších akrobatických lyžiarok? „Momentálne som asi jediná žena, ktorá jazdí na pretekoch Svetového pohára trik Rodeo 7. Rotuje sa pri ňom o 720 stupňov a do toho ide aj otočka cez hlavu. Občas skočím aj Rodeo 9 – tam rotujem o 900 stupňov – to nerobí nik na svete. Je veľké plus, keď viete aj niečo, čo vaši súperi nie. Dostávate sa tým do výhody pri bodovaní rozhodcov,“ vysvetľuje a k novým trikom dodáva: „Snažím sa pred každou sezónou niečo nacvičiť, ale nie je to jednoduché. Telo si musí zvyknúť na nový pohyb a je vždy náročné sa to naučiť. Treba mať aj vhodné podmienky, aby ste sa o to vôbec mohli pokúšať. Skok si musím na každom kopci otestovať a potom sa rozhodnem, akú jazdu si pre súťaž vyberiem.“

Aktuálnu sezónu má pestrejšiu o súťaže v novej disciplíne big air. Hoci si na prvých dvoch podujatiach Svetového pohára v Čile a v Miláne viedla dobre, ďalší diel seriálu vynechá. Prednosť má príprava na slopestyle.

„Pred prvými dvoma pretekmi som nemala špeciálne očakávania. Keďže ide o novú disciplínu, som rada, že som si ju mohla vyskúšať. Ide o úplne iné skoky i pocity. Najmä v Miláne, kde bola rampa postavená v meste. Prišlo veľa divákov, o hudbu sa starali dobrí dídžeji a atmosféra bola výborná. Keď som šla hore výťahom a videla okolo celé mesto, bolo to úžasné,“ hovorí účastníčka ZOH v Soči.

Vo voľnom čase rada jazdí na bicykli, skateboarde i surfe. Stále sa venuje aj fotografii, ktorú dokonca študovala na vyššej odbornej škole.

„Bohužiaľ mi v lete ukradli komplet príslušenstvo. Preto mám teraz len menší fotoaparát. No aj ten je stále dobrý. Beriem ho so sebou a vo voľnom čase si fotím. Šport, ľudí aj prírodu, ale najviac ma baví móda. Mám veľa kamarátov z kopcov, ktorí občas potrebujú fotky pre svojich sponzorov v nových modeloch a podobne. Tak s nimi komunikujem a spolupracujem. Naše preteky príliš nefotím. Nepáči sa mi, že všetci majú dresy, všade okolo sú ľudia a reklamné panely. Preferujem skoky postavené niekde v prašane vo voľnej prírode. Aj z fotky potom cítiť úplne iné prostredie a atmosféru,“ dodáva Stromková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #slopestyle #Zuzana Stromková