Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zviera z východu. Slalomárky čelia za oceánom novej výzve

Trénovala s najlepšou z najlepších. Porovnávala sa s mužmi. Aby v tvrdej svetovej konkurencii znovu zažiarila.

26.11.2016 08:00
Petra Vlhová Foto: ,
Šťastná Petra Vlhová v cieli 2. kola slalomu v Levi.
debata (12)

Na Petru Vlhovú čaká ďalšia výzva. A nie jedna. Slovenská zjazdová lyžiarka má pred sebou náročný víkend. Už v sobotu sa predstaví v druhom kole obrovského slalomu Svetového pohára. V nedeľu (spolu s Veronikou Velez-Zuzulovou) vyzve súperky vo svojej najsilnejšej disciplíne – v slalome.

„V tejto sezóne sa veru máte na čo tešiť,“ znel odkaz Vlhovej po pretekoch v Levi. Pod fínskym kopcom sa rodáčka z Liptovského Mikuláša postavila na stupeň pre víťazov. V slalome obsadila tretie miesto. Fanúšikovia na Slovensku preto majú pred pokračovaním sezóny veľké očakávania. Napokon, Vlhová sa vysokými ambíciami netají. Bude ich mať aj v Killingtone. Na mieste, ktoré je od New Yorku vzdialené štyri hodiny jazdy autom. Americké stredisko víta elitné lyžiarky po prvý raz v histórii Svetového pohára. Slovenky s ním preto nemajú žiadne skúsenosti. „Do Killingtonu sme sa mali presunúť hneď po pretekoch v Levi. Bol tam však nedostatok snehu, trénovať sme nemohli,“ vraví Igor Vlha, otec 21-ročnej Petry.

Jeho dcéra sa preto spolu s tímom presunula do Švédska. A pripravovala sa po boku tamojšej hviezdy Fridy Hansdotterovej – obhajkyne malého glóbusu pre najlepšiu slalomárku minulej sezóny. Zverenke Taliana Livia Magoniho robila spoločnosť i mužská reprezentácia Švédska. V Killingtone je od stredy.

Mimochodom, americkí organizátori vydali pred pretekmi 25-stranovú príručku. V nej Vlhovú neobišli. Zaradili ju medzi pretekárky, ktoré by mali fanúšikov najviac lákať do areálu. Ten má zaujímavú prezývku: Zviera z východu.

Obstáť v súbojoch so svetovou konkurenciou v ňom chce aj podstatne skúsenejšia Velez-Zuzulová. Obhajkyňa druhého miesta v celkovom hodnotení najtočivejšej disciplíny vstúpila do nového ročníka solídne – štvrtou priečkou z Levi. „Aj pre nás je Killington novinkou. Na tomto kopci sme predtým nikdy nelyžovali,“ hovorí Timotej Zuzula, otec a tréner Veroniky.

Bratislavčanka sa pripravuje v Killingtone od štvrtka a bude patriť k najvýraznejším favoritkám. Tou najväčšou však bude domáca superhviezda – Mikaela Shiffrinová. Rodáčka z Vailu je ohromnou suverénkou, čo potvrdila aj v Levi, kde uštedrila konkurencii ďalšiu lekciu a dívala sa na súperky znovu z najvyššieho stupienka.

Okrem finančnej prémie a bodov bojujú slalomárky aj o zaujímavú trofej. Najlepšia z nich získa sklenenú vázu, ktorej autorom je Simon Pearce. Vyrobil ju na počesť svojho syna – Kevina. Niekdajší skvelý americký snoubordista (trojnásobný strieborný medailista z prestížnych X Games) utrpel pred siedmimi rokmi (počas prípravy na olympiádu vo Vancouvri) vážne poranenie hlavy. Náraz po hrozivom páde bol taký silný, že okamžite upadol do bezvedomia. Poškodil si zrak i mozog. Znovu sa musel učiť chodiť a hovoriť. Lekári mu tvrdili, že ďalší náraz do hlavy ho môže stáť život.

Víkendový program

Sobota 15.30: 1. kolo obrovského slalomu, 18.30: 2. kolo.
Nedeľa 15.30: 1. kolo slalomu, 18.30: 2. kolo.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #alpské lyžovanie