Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinovej kraľovanie v slalome nestačí, chce vyjsť z komfortnej zóny

Mikaela Shiffrinová je už niekoľko rokov kráľovnou slalomu, ale to jej zjavne nestačí. Fenoménka krátkych oblúkov chce byť všestrannou zjazdárkou a útočiť na veľký glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári (SP). Na to potrebuje jediné: "Vyjsť zo svojej komfortnej zóny."

25.11.2016 11:33
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Víťazka slalomu v Levi Mikaela Shiffrinová pózuje v cieli so sobom.
debata

Shiffrinová má iba 21 rokov a ešte v tínedžerskom veku vybojovala olympijské zlato, dva tituly majsterky sveta a tri slalomové glóbusy za celkový sezónny triumf v hodnotení SP v najtočivejšej disciplíne. O štvrtý prišla vinou zranenia, ale nedávno vo fínskom Levi zaokrúhlila počet víťazstiev vo Svetovom pohári v slalome na 20. Rodáčka z Vailu chce ešte viac. Pred sezónou angažovala trénera Mika Daya, ktorý sa predtým venoval Tedovi Ligetymu, niekdajšej dlhodobej svetovej jednotke v obrovskom slalome.

Motív je zjavný: ak začne Shiffrinová vyhrávať obrovské slalomy, výrazne sa zvýšia jej šance na zisk veľkého glóbusu. „Je pekné stáť na pódiu v pretekoch, v ktorých sa cítim isto a komfortne. Na druhej strane, chcem byť úspešná aj tam, kde treba predviesť čosi navyše, tvrdšie trénovať a jazdiť s vyššou mierou rizika. Jednoducho mimo mojej komfortnej zóny,“ vysvetlila Shiffrinová.

Samozrejme, myslela na obrovský slalom, v ktorom má na konte „iba“ šesť umiestnení v prvej trojke výsledkovej listiny, z toho jediné víťazstvo – zo Söldenu 2014. „Potrebujem v tréningu obrovského slalomu viac tlačiť na svoje limity, dostať sa do náročných situácií a vyriešiť ich správne. Ak sa mi to podarí, rýchlosť príde, lebo techniku mám dobrú,“ zamyslela sa Shiffrinová.

Sezónu 2016/2017 odštartovala výborne. Druhé miesto z obráku v Söldene v kombinácii so slalomovým triumfom v Levi jej zabezpečili 80-bodový náskok na čele SP pred obhajkyňou celkového triumfu Larou Gutovou. Na najlepšie svetové alpské lyžiarky teraz čaká ďalší „technický“ víkend v americkom Killingtone, kde bude v sobotu obrovský slalom a v nedeľu slalom. „Nechcem, aby lyžovala bezstarostne a nenútene. Chcem, aby išla na sto percent, ale zasa nie na permanentné riziko. Zatiaľ má 180 bodov z 200 možných a v jej jazdách som nevidel priveľa risku. To je dobré znamenie. Samozrejme, zo všetkého najdôležitejšia je konzistentnosť výkonov,“ povedal o Shiffrinovej tréner Day.

Fenomenálna Američanka zmeškala dva mesiace z uplynulej sezóny pre natrhnuté väzy v pravom kolene. Z tohto dôvodu zrejme prišla aj o glóbus, keďže absolvovala len polovicu slalomov z kalendára SP, pričom vo všetkých piatich zvíťazila. Aktuálne naťahuje skvelú sériu 9 víťazstiev v tejto disciplíne vo Svetovom pohári, ktorá sa začala ešte v Maribore.

„Koleno je momentálne stopercentné. Zranenie ma posilnilo, dalo mi to viac motivácie do letnej prípravy. Určite sa teraz cítim silnejšia, keď sa spúšťam z kopca,“ skonštatovala Shiffrinová. V pláne má nielen obľúbené slalomy a obrovské slalomy, ale čoraz viac chce skúšať šťastie aj v rýchlostných disciplínach. V kanadskom Lake Louise sa chystá na super G, neskôr v polovici decembra bude v programe SP ďalší rýchlostný víkend vo francúzskom Val d'Isere.

Američanka sa podľa vlastných slov nesnaží zaťažovať myšlienkami na boj o veľký glóbus, ale tuší, že dvere má otvorené možno viac ako pred rokom-dvoma. Rakúšanka Anna Veithová sa stále nevrátila do kolotoča SP po ročnej odmlke a ťažkom zranení kolena a jej krajanka Lindsey Vonnová zasa pauzuje po operácii zlomenej ruky. „Lara Gutová vyzerá byť veľmi silná. Zatiaľ nechcem nič prognózovať, múdrejší budeme po prvých rýchlostných pretekoch,“ podotkla Shiffrinová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní