Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové stanovy SLA akceptoval Krajský súd v Prešove i FIS

Senát Krajského súdu v Prešove zamietol predbežné opatrenie, ktoré vydal okresný súd v Poprade, ktorým mala Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) od začiatku júla 2016 pozastavené čerpanie štátnych peňazí z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

10.10.2016 16:58
Františšek Repka Foto: ,
Prezident Slovenskej lyžžiarskej asociácie Františšek Repka.
debata

To boli prvé slová prezidenta SLA Františka Repku na pondelkovom stretnutí s novinármi, ktorými objasnil aktuálny stav udalostí okolo sporu medzi SLA a Úsekom alpských disciplín.

„Po verdikte Krajského súdu v Prešove vyjadrujeme spokojnosť, lebo jeho rozhodnutie iba potvrdzuje to, čo my už dávnejšie tvrdíme. Všetky súdne spory, ktoré momentálne prebiehajú medzi vedením Slovenskej lyžiarskej asociácie a Úsekom alpského lyžovania SLA sú zbytočné, účelové a slovenskému športu neprinášajú úžitok. Neslúžia športovcom, trénerom, ani športovým funkcionárom. V konečnom dôsledku poškodzujú najmä športovcov,“ zdôraznil František Repka a pokračoval:

„Krajský súd dal za pravdu nám. Pevne verím, že toto rozhodnutie už ukončí spory vo vnútri SLA. Naše nové stanovy sú v súlade s platnými zákonmi tohto štátu, teda aj so Zákonom o športe. Tento fakt treba zdôrazniť, lebo ľudia, ktorí vedenie SLA na okresnom súde v Poprade žalovali, tvrdili pravý opak.“

Presné znenie uznesenia Krajského súdu v Prešove novinárom citovala právna zástupkyňa SLA pre súdne spory Mária Faithová, ktorá v úvode vystúpenia zdôraznila, že vďaka rozhodnutiu krajského súdu zvíťazila v tomto spore spravodlivosť. Mária Faithová tiež pripomenula, že uznesenia ktoré konferencia SLA prijala 29. mája 2016, sú po rozhodnutí Krajského súdu v Prešove platné a účinné. V praxi to znamená, že spomenutými stanovami SLA sa musia riadiť všetky úseky SLA. Všetky úseky SLA majú nie iba právo, ale aj povinnosť pracovať podľa týchto stanov.

„Ak by žalobcovia dokázali, že prijatím uznesenia vznikla čo len možnosť porušenia akéhokoľvek zákona, nie iba zákona o športe, tak súd predbežné opatrenie okresného súdu potvrdí,“ konštatovala Mária Faithová.

Predseda kontrolnej a revíznej komisie SLA Martin Kurcáb pri analýze vzniknutej situácie vo vnútri SLA pripomenul skutočnosť, že vo všetkých aktuálnych žalobách na SLA figuruje osoba, ktorá bola pozbavená členstva v nej. Momentálne je poverená riadením Sekcie štátnej starostlivosti o šport a mládež MŠVVaŠ SR. Preto Martin Kurcáb všetky kroky a postupy tohto ministerstva voči SLA považuje minimálne za neštandardné. Preto tiež privítal rozhodnutie Krajského súdu v Prešove, ktoré potvrdilo, že vedenie SLA uzneseniami konferencie SLA z 26. mája 2016 žiadne platné normy tohto štátu neporušilo.

František Repka verejne poďakoval predsedovi vlády SR Róbertovi Ficovi, ktorý veľmi promptne zareagoval na jeho list a pomohol vyriešiť vzniknutú situáciu. Aj vďaka jeho osobnej angažovanosti v tomto spore dostala SLA avízo, že prvú časť finančnej dotácie vo výške 140 000 eur vedenie SLA dostane v najbližších dňoch.

„Vďaka tomu, že predbežné opatrenie stratilo platnosť a vďaka krokom, ktoré následne urobilo naše rezortné ministerstvo, môžem prisľúbiť, že prípravu reprezentantov na novú sezónu, resp. ich účinkovanie v dlhodobých súťažiach dokážeme zabezpečiť k spokojnosti všetkých. Naši špičkoví reprezentanti v športoch, ktoré zastrešuje SLA, budú môcť štartovať na pretekoch, na ktoré sa počas leta pripravovali,“ konštatoval šéf SLA.

Františka Repku potešilo aj to, že stanovy SLA a najmä delegačný kľúč, ktorým vedenie asociácie v nových stanovách stanovilo počet zástupcov jednotlivých úsekov na konferenciu SLA, sú v súlade s medzinárodnými predpismi. Nesúhlas s týmto kľúčom bol základom žaloby na okresnom súde. Jej iniciátori poukazovali najmä na to, že kritériá vo veci delegačného kľúča nie sú v súlade s predpismi Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS.

„List z FIS však tvrdí niečo úplne iné. Naše stanovy akceptovali. To je ďalší dôkaz toho, že SLA robí všetko pre to, aby jej normy a predpisy boli v súlade s predpismi medzinárodnej organizácie, pod ktorú lyžovanie patrí. Veď FIS je najvyššou svetovou inštanciou, pod ktorú patria všetci lyžiari. Nie iba zjazdári, ale aj bežci, skokani, akrobati, združenári či snoubordisti,“ pripomenul prvý muž slovenského lyžovania.

Repka verejne vyzýva skupinu žalobcov, aby sa prestali angažovať v súdnych sporoch, ktoré k ničomu normálnemu nevedú. „Poďme sa už konečne venovať športu, začnime sa spolu baviť o športe. Je najvyšší čas začať svoju energiu investovať do športových aktivít, nie do súdnych procesov. Som rád, že vďaka verdiktu krajského súdu sa môžeme už začať venovať príprave slovenských reprezentantov na novú zimnú sezónu.“

Jeho výzvu podporil aj športový riaditeľ pre akrobatov Tomáš Murgáč a športový riaditeľ bežeckého úseku a člen predsedníctva SLA Michal Malák.

Viceprezident SLA Ivan Ivanič pripomenul, že obe strany tohto konfliktu po minulotýždňovom stretnutí za jedným stolom v Poprade verejne deklarovali snahu konsolidovať pomery vo vnútri SLA.

"Stretnutie bolo v pokojnej a nekonfliktnej atmosfére. Potešilo ma, že Tomáš Žampa nás všetkých verejne vyzval, aby sme sa usilovali urobiť v slovenskom lyžovaní poriadok. Aby sme sa konečne posunuli ďalej. S tým sa všetci stotožňujeme. Na sto percent. Naďalej však budeme viesť rokovania. Budeme besedovať o sporných otázkach, budeme hľadať schodnú cestu. A budeme hrať s odkrytými kartami. V minulosti to tak nebolo. Myslím tým konkrétne zverejnenie sponzorských zmlúv, dodržať všetky požiadavky a predpisy a ďalšie veci. Treba si urobiť poriadok vo všetkom, čo pre nás vyplýva z predpisov a noriem Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS. V minulosti to tak nebolo. Budem rád, keď sa veci zmenia aj v tomto smere, " zdôraznil Ivan Ivanič.

debata chyba
Viac na túto tému: #František Repka #Slovenská lyžiarska asociácia