Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Musíme sa dohodnúť, zhodujú sa lyžiari

Stredajšie stretnutie v Poprade medzi napohľad nezmieriteľnými tábormi v kauze Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) verzus Úsek alpských disciplín (ÚAD) o funkčnosť či nefunkčnosť súčasných stanov SLA neprinieslo konkrétne závery, ale obe zúčastné strany sa aspoň dohodli na najbližšom spoločnom postupe.

05.10.2016 15:37
Michal Rajčan Foto: ,
Predseda ÚAD Michal Rajčan.
debata

S lepším pocitom z popradského sídla SLA odchádzal prezident SLA František Repka.

„Na stretnutí sme si vydiskutovali určité postoje, názory a pohľady na problematiku. Som veľmi rád, že sme sa na niečom zhodli a o niektorých veciach ešte budeme diskutovať. Konečne sa stalo, že si funkcionári aj športovci sadli za jeden stôl a hľadali spoločné riešenia. Dohodli sme sa na jednotnom postupe, ktorý bude nasledovať. V krátkej dobe budeme kontaktovať ministerstvo školstva a žiadať o stretnutie, aby sme si vykonzultovali sporné veci,“ uviedol prezident SLA František Repka.

Šéf ÚAD SLA Michal Rajčan bol o čosi stručnejší. „Dohodli sme sa na najbližšom postupe, a na základe toho uvidíme, ako sa to celé bude vyvíjať. Začne sa komunikovať s ľuďmi, ktorí sú zainteresovaní v celej záležitosti. Termíny ďalších stretnutí asi nebudú závisieť len od nás. Pýtate sa či sa dohodneme? Musíme sa dohodnúť!“

Podstata niekoľko mesiacov trvajúceho sporu spočíva v tom, že zjazdárskemu úseku sa nepozdávajú súčasné stanovy SLA, ktoré boli prijaté na konferencii SLA 29. mája 2016. Podľa ÚAD SLA nie sú v súlade s novým Zákonom o športe (najmä otázka nového delegačného kľúča) a z tohto dôvodu podali zjazdári súdnu žalobu na SLA.

Súd vydal predbežné opatrenie, podľa ktorého až do vyriešenia prípadu SLA nemôže poberať finančné prostriedky z ministerstva školstva, čo však podľa zjazdárského úseku nie je pravda. Zástupcovia ÚAD tvrdia, že nápravu v predmetnej veci môže priniesť iba mimoriadna konferencia SLA.

„Minulý týždeň v čase konania našej tlačovej konferencie SLA bola oprávnená čerpať tieto prostriedky. To potvrdilo aj ministerstvo školstva. Či sa situácia odvtedy zmenila, musíte sa spýtať na ministerstve,“ uviedol Michal Rajčan na otázku SITA ako to vlastne je s finančnými prostriedkami zo štátnych zdrojov.

F. Repka vzápätí zakontroval: „Právny názor SLA je ten, že prostriedky nemôžeme čerpať a to na základe predbežného rozhodnutia súdu. V tejto chvíli môžem povedať len toľko – uvidíme ako dopadnú rokovania s ministerstvom školstva, ale najmä ako rozhodne súd. To je v celej veci pre nás smerodajné.“

Repka ešte pripomenul, že posledná finančná transakcia na trase ministerstvo školstva – Slovenská lyžiarska asociácia, sa uskutočnila 3. júna 2016. Odvtedy neprišlo na účet SLA už ani euro.

Repka s Rajčanom, ale aj zástupcovia ďalších odvetví lyžovania združených v SLA sa v stredu v Poprade zhodli na tom, že sa musia dohodnúť najmä preto, aby neohrozili slovenským zimným športovcom prípravu a najmä samotné účinkovanie v nadchádzajúcej sezóne.

„Podstatné je, aby sme im vedeli zabezpečiť podmienky na túto zimnú sezónu. Toto je potrebné urgentne riešiť,“ zdupľoval Repka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská lyžiarska asociácia