Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stenmark prekvapil. Pred šesťdesiatkou sa druhý raz oženil

Ingemar Stenmark sa dva mesiace pred dovŕšením šesťdesiatky druhýkrát oženil.

03.03.2016 12:10
debata
Ingemar Stenmark. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Ingemar Stenmark Ingemar Stenmark.

Švédska aj svetová slalomárska legenda povedala áno fínskej priateľke Tarje Olliovej. Novomanželia sa poznajú už od roku 2006, žijú spolu vo Vaxholme neďaleko Štokholmu a vychovávajú dcéru Izu. Svadba sa uskutočnila ešte 16. januára, ale až doteraz sa ju Stenmarkovi podarilo utajiť. Zaujímavé je, že historického rekordéra v počte víťazstiev vo Svetovom pohári sobášil Stig Strand, ktorý na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia jazdil so Stenmarkom na vrcholné svetové súťaže. Neskorší športový komentátor Strand vyhral len dvoje preteky Svetového pohára, ale v sezóne 1982/83 sa stal spoludržiteľom malého glóbusu v najtočivejšej disciplíne. Samozrejme, spoločne so Stenmarkom.

„Bola to pekná civilná svadba. Ingemar si ma vybral, aby som ho zosobášil, robím to už takmer tridsať rokov. Som poctený,“ uviedol Strand pre Expressen. „Môžem povedať, že s Ingemarom sa dobre žije. Máme jednoduchý, ale pekný vzťah,“ dodala Olliová pre Jakobstads Tidning

Stenmark už bol raz predtým ženatý. Z trojročného manželstva s Annou Uvhagenovou (1984 – 1987) pochádza dcéra Nathalie. Stenmark je dodnes historickým rekordérom v počte triumfov v pretekoch Svetového pohára. Nazbieral ich 86 a to iba vo dvoch disciplínach – slalome (40) a obrovskom slalome (46). V zbierke má aj dve zlaté olympijské medaily z Lake Placid 1980 a tri tituly majstra sveta z Garmisch-Partenkirchenu (1978) a Schladmingu (1982).

Fenomenálnosť jeho výkonov dokumentuje aj historický fakt, ktorý sa viaže k dejisku nadchádzajúcich pretekov Svetového pohára žien v Jasnej. Štvrtého februára 1979 tam triumfoval v obrovskom slalome pred Juhosláviu reprezentujúcim Bojanom Križajom s náskokom 4,06 s. Dodnes je to najväčší časový rozdiel medzi víťazom pretekov a druhým v poradí na vrcholných pretekoch v mužskom alpskom lyžovaní.

Šesťdesiatku oslávi druhý najlepší švédsky športovec 20. storočia už o dva týždne – 18. marca 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ingemar Stenmark