Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jasná vyslala Stenmarka do sveta. Priniesla mu i smolu

Nechýbali pod nimi olympijské víťazky. Cestu si k nim viackrát našiel aj jeden z najlepších pretekárov v dejinách lyžovania.

02.03.2016 08:00
Ingemar Stenmark Foto:
Ingemar Stenmark. Švéd, ktorému v Nízkych Tatrách tlieskali desaťtisíce ľudí.
debata

Svahy pod Chopkom rozdávali body do Svetového pohára v alpských disciplínach v doterajšej histórii tri razy (1979, 1982 a 1984). Najprv dvakrát mužom, potom i ženám.

Ponúkame vám spomienky na najpamätnejšie preteky v Jasnej, ktorá bude vítať svetovú lyžiarsku elitu tretíkrát už počas najbližšieho víkendu.

Zima v rozpuku ľadovej krásy

„Tisíce a tisíce ľudí pod svahom vo všedný deň. Nevšedný zjav aj u nás, v krajine, ktorá má veľkú tradíciu v alpskom lyžovaní,“ vyslovil počudovanie jeden z rakúskych komentátorov. V tej chvíli stál pod Chopkom a díval sa na davy, ktoré obliehali lyžiarske stredisko v Jasnej. Podľa odhadov sledovalo nedeľňajší obrovský slalom mužov v roku 1979 viac ako 30-tisíc divákov.

Od príchodu do Nízkych Tatier ich neodradili ani poslabšie výsledky československých reprezentantov. Lákalo ich predovšetkým umenie muža, ktorého mnohí označili za výnimočného, jedinečného, priam legendárneho. „Zima je v rozpuku ľadovej krásy, Ingemar Stenmark v plnej paráde,“ aj tak znel jeden z titulkov vo vtedajšej tlači.

Niet divu. Švédsky mladík (mal vtedy 23 rokov) udivoval lyžiarsky svet – Jasnú nevynímajúc. Obrovský slalom (už šiesty v rade!) vyhral s rekordným náskokom. Juhoslovana Križaja za sebou nechal o viac ako štyri sekundy. „Nečakal som, že vyhrám tak hravo. Nemal som pocit, že môj výkon tomu zodpovedá. Hádam preto, že bol ťažký sneh. Viete, celý rok jazdíme na ľade, teraz sme mali konečne k dispozícii skutočný sneh,“ hovoril Stenmark.

Za jeho úspechom stála mimoriadna poctivosť. „Sledovali sme ho a videli, že si trať prešiel meter po metri. Študoval si ju ako jediný spomedzi pretekárov. A neustále si ju opakoval v pamäti,“ priniesol zaujímavý postreh vtedajší redaktor Pravdy Anton Zerer.

Mimochodom, práve Jasná otvorila trojnásobnému majstrovi sveta a dvojnásobnému olympijskému šampiónovi dvere do sveta veľkého lyžovania. V roku 1974 tu dosiahol svoj prvý veľký úspech. Stal sa juniorským majstrom Európy v obrovskom slalome.

„Veru tak, je to pekná spomienka. Mám však ešte jednu – smutnejšiu. V tom istom roku som v Jasnej minul v slalome poslednú bránku. Mal som smolu, bola to chyba z neopatrnosti,“ reagoval Stenmark.

Tak ako iných, aj chladného severana uchvátila atmosféra pod Chopkom. „Skvelá kulisa. S takou som sa v tejto sezóne dosiaľ nestretol. Nevedel som, že som u vás taký populárny,“ tvrdil popri tom, ako rozdával stovky autogramov.

Ďalšie desiatky záujemcov o podpis vraj musel odmietnuť.

Fakty z Jasnej 1979

Muži, obrovský slalom: 1. Stenmark (Švéd.), 2. Križaj (Juh.), 3. Hemmi (Švaj.)…12. Zeman (ČSSR), slalom: 1. Mahre (USA), 2. David (Tal.), 3. Stenmark (Švéd.)… 23. Sochor (ČSSR).

Ženská lotéria v mužskom štýle

V pätnásty marcový deň roku 1984 pristál na popradskom letisku špeciál z Mníchova. Na jeho palube sedela mimoriadne vzácna posádka – ženský slalomársky výkvet z celého sveta. Nechýbali v ňom medailistky z nedávno skončených olympijských hier v Sarajeve.

Do Nízkych Tatier, kde sa 17. a 18. marca konali po druhý raz v histórii preteky Svetového pohára v alpských disciplínach, dorazili mnohé lyžiarske esá tej doby. Vrátane čerstvej olympijskej šampiónky v slalome – Talianky Paoly Magoniovej – Sforzovej či dvojnásobnej medailistky zo Sarajeva – Francúzky Perrine Pelenovej. Na svahoch pod Chopkom sa predstavila aj desiatka československých reprezentantiek na čele s Olgou Charvátovou, ktorá si spod piatich kruhov priviezla bronz.

„Po roku máme doma opäť veľký sviatok. Verím, že najmä Charvátová podá opäť dobrý výkon a bude atakovať popredné priečky,“ vravel tréner národného družstva Pavel Šťastný, v ktorého výbere chýbala Jana Gantnerová.

Kežmarská rodáčka, ktorá ako prvá žena z východnej Európy vyhrala preteky Svetového pohára, laborovala so zraneným kolenom. Napriek tomu, že spoločnosť jej robili barle, do Jasnej pricestovala. „Z Kežmarku som to nemala ďaleko. Celú sezónu žijem s týmto kolektívom, chcem dievčatá povzbudiť,“ vravela pred 32 rokmi denníku Pravda. Veľký úspech však žiadna z jej krajaniek nedosiahla. Možno aj preto, že trať bola po oba dni mimoriadne náročná. „Bola tvrdá, úplne zmrznutá. Vyžadovala si takmer mužský štýl jazdy,“ zhodovali sa experti.

Niet divu, že v úvodnom kole slalomu, ktoré mnohí nazvali lotériou, neprišlo do cieľa 27 zo 60 pretekárok.

Fakty z Jasnej 1984

Ženy, obrovský slalom: 1. Hessová, 2. Figiniová (obe Švaj.), 3. Cooperová (USA)…9. Charvátová (ČSSR), slalom: 1. Steinerová (Rak.), 2. Pelenová (Fra.), 3. Magoniová-Sforzová (Tal.)…7. Mařasová (ČSSR).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SP v zjazdovom lyžovaní #jasná #Ingemar Stenmark