Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová: V paralelnom slalome by mali urobiť samostatné bodovanie

Veronika Velez-Zuzulová má dve kolá pred koncom slalomového vyvrcholenia Svetového pohára 2015/2016 na konte 486 bodov a v hodnotení najtočivejšej disciplíny jej patrí druhá priečka.

24.02.2016 13:55
Veronika Velez-Zuzulová, Lara Gutová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová počas paralelného slalomu v Štokholme proti Švajčiarke Lare Gutovej.
debata

Útok na slalomový glóbus je stále možný, ale po „mestskom podujatí“ v Štokholme už menej reálny. Slovenská rutinérka v náročnom systéme paralelných jázd skončila už vo štvrťfinále, zatiaľ čo jej najväčšia súperka a líderka prestížneho seriálu Frida Hansdotterová sa dostala až do veľkého finále. Momentálne má Švédka pred Slovenkou náskok 139 bodov a v hre bude už len maximálne 200 bodov za víťazstvá v zostávajúcich slalomoch sezóny v Jasnej a St. Moritzi. A ani tie nemusia na celkové prvenstvo stačiť.

"Nemám pocit, že sa mi celkové víťazstvo vzdialilo, lebo nikdy som nebola k nemu naozaj blízko. Tých bodov je stále priveľa a navyše, Frida je skvelá pretekárka s konštantnou výkonnosťou, ktorá je takmer v každých pretekoch na pódiu,“ uviedla Veronika Velez-Zuzulová.

Neznamená to však, že definitívne „balíte“ boj o slalomový glóbus?
Snažím sa nepozerať na okolnosti, ale sústredím sa vždy na najbližšie preteky a uvidím, ako to celé dopadne.

V špecifických vyraďovacích pretekoch v Štokholme bolo pre vás konečnou štvrťfinále. Čakali ste viac?
Do každých pretekov idem s tým, že chcem zajazdiť čo najlepšie. Tak to bolo aj včera vo Švédsku. Škoda toho pádu v prvej štvrťfinálovej jazde, po ktorom mi bolo jasné, že budem musieť ísť naozaj veľmi-veľmi dobre, aby som ešte mohla postúpiť. Vlastne mi bolo viac-menej jasné, že to bude asi koniec.

Mali ste problémy so skokom, ktorý bol na trati?
Mala som s ním problémy už od začiatku. Nevedela som ho dobre prejsť a po ňom som sa len ťažko dostávala naspäť do tempa. Aj v prvej jazde som tam mala problém, ale ešte som to ustála, neskôr už nie. V Štokholme boli dôležité aj štarty, a to preto, že sa štartovalo do strašnej roviny, bolo to veľmi dôležité… Len dva takéto štarty som si predtým vyskúšala, silné tímy si ich doma nacvičili oveľa viac.

Dajú sa porovnať paralelné slalomy v Mníchove a Moskve, kde ste pred troma rokmi zvíťazili, resp. skončili na druhom mieste, s tým štokholmským?
Neviem, či sa to dá porovnať, preteky v Mníchove a Moskve boli približne rovnaké, ale tieto v Štokholme úplne iné. Asi preto, že teraz sa štartovalo do roviny a predtým do strmého svahu, navyše v Mníchove na trati nebol skok. Teraz bola trať aj o čosi

Čo s paralelným slalomom do budúcnosti? Privítali by ste, keby bolo viac pretekov tohto typu vo Svetovom pohári?
Určite by bolo dobré, keby ich bolo viac, ale malo by sa urobiť samostatné hodnotenie v paralelnom slalome, a nie aby sa počítali body do slalomu. Už pred niekoľkými rokmi pretekári boli proti tomu, ale FIS si to naďalej presadzuje. Mne sa paralelný slalom veľmi páči, ale ako samostatná disciplína v rámci Svetového pohára.

Ste už na ceste do Jasnej, kde sa v prvý marcový víkend z pohľadu slovenského fanúšika odohrá vrchol tejto slalomovej sezóny. Aj vy to tak vnímate, keďže očakávania verejnosti budú vysoké?
Moje nastavenie pred týmito pretekmi? Myslím si, že sa na to treba tešiť, nie brať to negatívne. Máme Svetový pohár doma, bol to vždy môj sen súťažiť pred slovenskými fanúšikmi a ja sa na to veľmi teším. Verím len, že tlak médií nebude priveľký, že budeme mať aj čas na seba. Zo strany fanúšikov tlak žiadny nie je. Tí nám môžu len pomôcť a hnať nás dopredu.

Ako to bude vyzerať s tréningami priamo na mieste pretekov? Budeme tam trénovať tri dni od štvrtka do soboty a potom sa do Jasnej vrátime až pred pretekmi. Je to z jednoduchého dôvodu: preteková trať sa po sobote bude pre nás uzatvárať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #zjazdové lyžovanie