Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozor na chyby. Slovenky preverí štokholmská naháňačka

Zmení sa všetko. Technika jazdy, pohľad na trať i jej dĺžka. Už nepôjde len o boj s časomierou, ale aj s konkurentkou priamo na svahu. Psychika bude pracovať na ešte vyššie obrátky. Platí totiž jediné: prídeš do cieľa druhá, končíš!

23.02.2016 10:00
Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová (vpravo) a Petra Vlhová.
debata

Na Veroniku Velez-Zuzulovú a Petru Vlhovú čaká v utorok jeden z najatraktív­nejších večerov sezóny. Slovenské slalomárky sa predstavia v Štokholme, kde sa uskutoční deviaty z jedenástich slalomov Svetového pohára (od 17.00). Klasické preteky však nahradia paralelné. „Stále ide o slalom, no akoby sme sa dívali na dve úplne rozdielne disciplíny. Po technickej i mentálnej stránke,“ upozorňuje na rozdielnosť Karol Král, niekdajší hlavný tréner slovenskej lyžiarskej reprezentácie.

Preteky vo Švédsku prinesú fanúšikom atraktívny vyraďovací systém. Na štart sa tentoraz postaví šestnásť najlepších žien priebežného hodnotenia najtočivejšej disciplíny. Na konci zostanú len dve, ktoré sa vo finále pobijú o triumf. Každá dvojica absolvuje dve jazdy (na štarte si vymenia miesta). V prípade nerozhodného stavu postúpi do ďalšej fázy pretekárka s lepším celkovým časom.

„Myslím si, že takýto systém je náročnejší na psychickú vybavenosť lyžiara. Či chcete alebo nie, konkurenta, ktorý je vedľa vás, naplno vnímate,“ vraví Král. „Preto je jedným z kľúčových aspektov dobrý štart. Od neho sa viete odraziť a nadobudnúť pre zvyšok trate psychickú pohodu. V opačnom prípade ste pod výraznejším tlakom a v snahe o dobehnutie súpera musíte riskovať. Ide o akúsi naháňačku, v ktorej je každá chybička tvrdo potrestaná. Predsa len, trať je príliš krátka na to, aby ste niečo napravili,“ dodáva.

Skúsený expert núka pohľad aj na odlišnosti v štýle jazdy. „Pri klasickom slalome máte tažisko vo vnútri oblúku. Bránku atakujete s rukou napred, vytvárate si akýsi štít,“ popisuje. „Pri paralelnom dochádza k ataku bránky bokmi, prípadne opačnou, vnútornou rukou. Dá sa povedať, že sčasti ide o hustý obrákový oblúk,“ dopĺňa. V divácky mimoriadne zaujímavom lyžiarskom predstavení by mohli niektoré z hlavných úloh zohrať aj Slovenky. Najmä ambície Velez-Zuzulovej budú akiste siahať vysoko. Napokon, na predošlých dvoch paralelných slalomoch Svetového pohára postúpila zakaždým do finále. V Moskve 2013 obsadila druhú priečku, ešte výraznejšie zažiarila v tom istom roku v Mníchove, kde triumfovala. Vlani aj predvlani paralelný slalom organizátori zrušili.

„Veronika už v minulosti dokázala, že takéto preteky jej sedia. Mala dobré štarty, aj nervy si udržala na uzde,“ verí v úspech Král. „Po technickej stránke by mohlo podujatie v Štokholme vyhovovať aj Petre. Má síce menej skúseností, no s odlišným oblúkom by nemala mať problémy, keďže vie dobre zajazdiť aj obrák.“ Obe Slovenky absolvovali v porovnaní s bežnými pretekmi odlišnú prípravu. Na paralelný slalom trénovali vo dvojici. Podľa Krála trénovala Bratislavčanka s Francúzkou Nastasiou Noensovou (7. v hodnotení slalomu), rodáčka z Liptovského Mikuláša si merala sily s Češkami Šárkou Strachovou (3.) a Martinou Dubovskou.

Celkové poradie (po 29 zo 40 pretekov): 1. Vonnová (USA) 1200 b., 2. Gutová (Švaj.) 1177, 3. Rebensburgová (Nem.) 878,… 13. Velez-Zuzulová 446, 21. Vlhová (obe SR) 338. Poradie slalomu (po 8 z 11 pretekov): 1. Hansdotterová (Švéd.) 545 b., 2. Velez-Zuzulová 446, 3. Strachová (ČR) 432,… 5. Vlhová 320.

Zuzu letí po svahu

Zima je tu, Zuzu letí po svahu, iba s nami má najväčšiu odvahu. Kto sa bojí, tak nech nejde do lesa, všetky baby sveta radšej traste sa. Celkom hore stojí naša Zuzula, chceme, aby naše hlasy počula… Okrem povzbudzovania fanúšikov si Veronika Velez-Zuzulová vypočuje na pretekoch Svetového pohára v Jasnej (5. a 6. marca) aj svoju novú hymnu s názvom Go Zuzu. Ide o novú verziu piesne od rock'n'rollovej legendy Chucka Berryho. Hudbu zložili Martin a Ďuďo zo skupiny Hex, gitary nahral Bronislav Dobrota, text napísala Barbora Kardošová a pieseň naspieval víťaz československej SuperStar z roku 2011 Lukáš Adamec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová