Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osud sa usmial na Slovenky. Doprial im veľkú výhodu

To najlepšie hneď na úvod. Na štarte slalomu v Maribore sa zoradia za sebou tri suverénky uplynulých týždňov.

30.01.2016 22:52
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová.
debata (1)

Latku ostatným nastaví s číslom jedna mladučká Slovenka Petra Vlhová. S jej výsledným časom sa bude v zápätí porovnávať líderka poradia v najtechnickejšej disciplíne, Švédka Frida Hansdotterová. A s trojkou sa na štart postaví Veronika Velez-Zuzulová, dvojnásobná víťazka z januárových pretekov vo Flachau.

Rozhodol o tom večerný žreb na Slomškovom námestí v centre Mariboru. Šou, na ktorej si najlepších pätnásť pretekárok vyžrebovalo svoje číslo, sledovalo viac ako tisíc Slovincov. A neprehliadnuteľná skupinka Slovákov.

Jej súčasťou bol aj otec 20-ročnej lyžiarky z Liptovského Mikuláša Igor Vlha. O tom, či si jeho dcéra vylosovala dobré číslo, polemizovať nechcel. „Nedokážem to posúdiť. Viem však, že ak by bolo takéto porade aj v cieli, boli by sme veľmi, veľmi šťastní. A myslím si, že aj celé Slovensko,“ povedal držiac veľkú slovenskú zástavu.

Pretekárky v tom však mali jasno. Čím nižšie štartové číslo, tým lepšie. Obzvlášť pri počasí, ktoré aktuálne vládne v Maribore. Niekoľkodňové vysoké teploty poznačili terén, kvalita zjazdovky sa po každom prejazde zhorší. Lyžiarky s vyššími číslami na dresoch sú vopred odsúdené na neúspech.

Veronika Velez-Zuzulová ťahala z koša ako predposledná. A mimikou tváre dala všetkým znať, že s trojkou je spokojná. „Je to dobré číslo,“ povedala na pódiu. Potom pozdravila početnú skupinku Slovákov: „Ďakujeme vám, že ste prišli!“.

Naopak, jej mladšia kolegyňa pôsobila trošku nervózne. Osud jej síce prial, jej jednotku by chcela azda každá pretekárka zo štartového poľa, Petru Vlhovú ale potrápila moderátorka podujatia. Angličtinou. „Bývalo to oveľa horšie. Ale zlepšuje sa nielen na svahu, ale aj v jazyku,“ glosoval v hoteli, v ktorom sú ubytované obe reprezentantky, tréner Ivan Iľanovský.

Dostať sa k slovenským pretekárkam bolo v sobotu poobede takmer nemožné. Obe sa sústredili na nedeľňajšie preteky, rozprávať budú údajne až po pretekoch. „Záujem médií je enormný, chceli by sme tomu dať nejaký rámec, ale zrejme sa to nebude dať. S úspechom prišla aj sláva, ale potrebujeme sa všetci upokojiť,“ priznal Vlhovej otec.

A ako znáša popularitu samotná Petra? „Je s tým vysporiadaná. Vďaka Veronike je z nej totálna profesionálka, záujem o svoju osobu a povinnosti s tým spojené nijak nerieši,“ poznamenal. Obavu, že by jeho dcéra toľkú slávu neuniesla, však nemá. „Strach a peniaze sme nikdy nemali,“ dodal.

Šťastie býva vrtkavé. V sobotu večer ho Slovenky mali. A budú ho potrebovať aj v nedeľňajšom slalome. Konkurencia je silná a terén zradný. Držte im palce!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová