Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sabovčík bude špeciálny hosť ME v Bratislave. Už balíme kufre, vraví

Potvrdené: jubileum oslávi na domácom ľade. Čo bratislavskí organizátori nadchádzajúcich majstrovstiev Európy 2016 v krasokorčuľovaní (27. 1. - 31. 1.) pripravovali, vyšlo. Jedným z najvýznamnejších hostí krasokorčuliarskeho sviatku v hlavnom meste Slovenska bude Jozef Sabovčík.

21.01.2016 12:18
Jozef Sabovčík Foto:
Jozef Sabovčík.
debata

Dvojnásobný majster Európy (1985, 1986) a bronzový medailista z olympijskej súťaže v Sarajeve 1984 zavíta do svojho rodiska s celou rodinou.

„Srdečne vás zdravím zo Salt Lake City. S rodinou si už balíme kufre, všetci sa tešíme. Uvidíme sa o pár dní,“ uviedol v krátkom pozdravnom šote z amerického mesta, kde žije. Bola to najzaujímavejšia informácia na včerajšom stretnutí organizátorov ME s médiami.

„Rokovania s Jozefom boli skôr dlhšie než náročnejšie. Už na stretnutí v Prahe, kde sme ho pred vyše mesiacom prišli osobne pozvať na šampionát do Bratislavy, naznačil veľkú ústretovosť. Pomohlo nám to, netajil, že ho potešil náš dlhodobý záujem, akurát sme dolaďovali jeho už dohodnutý program s termínom majstrovstiev Európy. Veríme, že jeho prítomnosť bude motiváciou pre slovenských pretekárov, podobne ako i účasť viacerých niekdajších reprezentantov, ktorých sme pozvali ako čestných hostí,“ uviedol Martin Letenay, predseda organizačného výboru ME.

A tak 30. výročie premiéry štvoritého skoku na oficiálnej súťaži – zverenec trénerky Agnesy Búřilovej ho zaradil do voľnej jazdy 31. januára na ME v Kodani 1986 – oslávi na domácom ľade. Dátum pripadne na nedeľu, keď šampionát vyvrcholí exhibíciou. „Usilujeme sa všetko dohodnúť tak, aby na nej vystúpil aj Jozef. Záverečný ceremoniál, podobne ako otvárací, pripravujeme tak, aby ponúkli divákom nezabudnuteľné zážitky – ako predchádzajúce v Bratislave,“ zdôraznil Letenay. Jumping Joe, prezývka, aká sa v krasokorčuli­arskom svete vžila pre Sabovčíka pre jeho skokanské schopnosti, v Prahe naznačil, že v tejto sezóne s najväčšou pravdepodobnosťou ukončí profesionálnu kariéru. Nevylúčil, že by to mohlo byť práve v Bratislave.

„Mám problém s kolenom. Počas amatérskej kariéry ma hnevalo jedno, teraz druhé. Už sa neviem poriadne odraziť, mám problém vyjsť hore schodmi,“ vravel nedávno.

Bratislava má bohatú krasokorčuliarsku tradíciu, aj vedeniu mesta záleží na tom, aby šampionát žičlivou atmosférou nadviazal na tri predchádzajúce.

„Máme byť na čo pyšní, využijeme i skúsenosti z organizácie iných veľkých kultúrnych i športových podujatí. Majstrovstvá Európy podporíme bezplatnou mestskou hromadnou dopravou pre divákov a návštevníkov mesta, ktorí majú na ten-ktorý deň platnú vstupenku. Naším zámerom je, aby ľudia cestovali na štadión bez áut, ekologicky. Zdarma bude doprava i pre akreditované médiá a profesionálny štáb organizátorov,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Posilnená bude i bezpečnosť, v okolí Zimného štadióna Ondreja Nepelu pribudnú hliadky mestskej i štátnej polície. „Chceme sa prezentovať ako kultúrne a čisté mesto, návštevníkom prispieť k príjemnému pobytu, aby mali dôvod prísť do Bratislavy aj v blízkej budúcnosti,“ podotkol. V podobnom duchu prezentuje Slovensko a jeho hlavné mesto aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch.

„Šampionát propagujeme ako vynikajkúcu príležitosť, ako pritiahnuť návštevníkov na Slovensko i do Bratislavy. V Moskve sme pri tejto príležitosti usporiadali tlačovú konferenciu aj za účasti predstaviteľov Ruského krasokorčuliarskeho zväzu. V Ruskej federácii je krasokorčuľovanie populárne, očakávame, že aj z tejto krajiny prídu povzbudiť fanúšikovia svojich súťažiacich. Šampionát sa stal súčasťou našej zimnej kampane,“ informoval Matin Šebesta.

Hokejisti Slovana odovzdali štadión na desať dní krasokorčuliarom vo víťaznom tóne. „Dostane novú podobu, technické čaty už upravujú ľad i priestory na jemnejší a príťažlivejší krasokorčuliarsky spôsob, tak aby v pondelok bolo všetko pripravené na prvé tréningy. Štadión bude ladený do modra, pripravujeme i ďalšie efekty,“ konštatoval Martin Letenay. Majstrovstvá Európy sa začínajú v stredu, vstupenky na sobotu a nedeľu sú už vypredané, na úvodné dni si ich záujemcovia ešte môžu kúpiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 v krasokorčuľovaní #Jozef Sabovčík