Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová: Úľava prišla až po polnoci. Keď som si v posteli vydýchla

Na tribúnach sa tiesnilo viac ako 13-tisíc divákov. Pred televíznymi obrazovkami sedeli milióny. Zrak upierali na poslednú pretekárku - Veroniku Velez-Zuzulovú (31). Slovenská lyžiarka prežila jeden z najvzrušujúcejších okamihov bohatej kariéry. V rakúskom mestečku Flachau ovládla v rámci Svetového pohára šieste preteky slalomárskej sezóny.

13.01.2016 15:31
Veronika Velez Zuzulová, slalom, lyžovanie Foto: ,
Slovenka Veronika Velez Zuzulová.
debata (4)

„Už od rána som cítila, že práve v tento deň by som mohla zaútočiť na popredné priečky,“ vravela v stredu predpoludním s únavou v hlase bratislavská rodáčka. V slalome Svetového pohára triumfovala po druhý raz. Rovnaký úspech dosiahla aj pred viac ako tromi rokmi v Semmeringu.

V cieli ste nešetrili emóciami. Nechýbali radostné výkriky. Aké pocity ste v tých chvíľach prežívali?
Mala som obrovskú radosť. Užívala som si ju však len krátko. Po slávnostnom ceremoniáli zavládol okolo mňa chaos, musela som poskytnúť množstvo rozhovorov. V podstate som si ani nestihla uvedomiť, čo som dosiahla. Až v momente, keď som si o jednej hodine ráno ľahla do postele. Vtedy som si s úľavou vydýchla.

Aké myšlienky ste mali v hlave, keď ste zostali na štarte druhého kola osamotená? Doľahla na vás nervozita?
Vnútorné napätie som vôbec nepociťovala. Počas celého dňa som bola v obrovskej pohode, psychicky som bola veľmi vyrovnaná. Jediné, čo som si želala, bolo, aby som sa na štart druhého kola postavila čo najskôr a mala všetko za sebou.

Pomysleli ste si aj na preteky v Aare spred takmer štyroch rokov? Vtedy ste tiež vyhrali úvodné kolo, no napokon vás od celkového prvenstva delila jediná stotina sekundy…
Vôbec nie. Na podobné myšlienky nebol priestor. Naplno som sa koncentrovala len na svoj výkon. Vedľajšie vplyvy, ktoré by ma mohli vyrušiť, som sa snažila odstrániť z hlavy.

Zapochybovali ste počas jazdy aspoň na okamih o svojom triumfe?
Práveže vôbec. Verila som, že môžem uspieť. Už ráno pred pretekmi som vravela otcovi i manželovi, že sa cítim výborne a rada by som zaútočila na popredné priečky.

Skvelá jazda Veroniky Velez-Zuzulovej v 2.kole v rakúskom Flachau.

Trať pre druhé kolo postavil váš manžel Romain. Akú dôležitú úlohu to zohralo pri vašom úspechu?
Ťažko povedať. Druhé kolo som, paradoxne, nevyhrala (vyhrala ho Petra Vlhová, pozn.). Dodalo mi to však viac sebavedomia a psychickej pohody. Vedela som, že na mňa nebude čakať niečo, na čo nie som zvyknutá, že na trati nebude nič zákerné. Na druhej strane, slalom je veľmi riskantná disciplína, rozhodujú najmenšie detaily, zavážia aj drobné chybičky. Preto nepovažujem fakt, že trať staval môj manžel, za veľkú výhodu.

Boli oslavy dlhé a divoké?
Rozhodne sme to neprehnali. Oslavovali sme veľmi mierne, keďže som bola unavená a potrebovala som si predovšetkým poriadne oddýchnuť.

Na pódiu ste sa objímali s českou reprezentantkou a kamarátkou Šárkou Strachovou. Bolo to ideálna zostava na stupni víťazov?
K ideálu nám chýbala na pódiu už len Petra Vlhová, ktorá taktiež odjazdila skvelé preteky.

Blíži sa už deň, keď sa na stupeň víťazov postavia v jednom okamihu dve Slovenky?
Kiežby som to vedela predpovedať! (smiech). V lyžovaní sa však dá len máločo predpokladať. Dôkazom je pohľad na doterajšie výsledky slalomárskej sezóny – každé preteky mali inú víťazku. Verím však, že raz sa takéhoto úspechu dočkáme.

Ako na vás vplýva, že vo svetovej špičke už nie ste sama, ale pevné miesto medzi elitou postupne získava aj mladšia krajanka?
Len pozitívne. Zo vzájomnej spolupráce mám obrovskú radosť. Teší ma taktiež, že Peťa sa už na mňa výkonnostne dotiahla a spolu tvoríme silnú dvojicu.

S Petrou ste výborné kamarátky. Nehrozí, že sa vaše priateľstvo zmení v zápale boja na tvrdú rivalitu?
Myslím si, že nie. Najmä vzhľadom na veľký vekový rozdiel. Pre Petru som vzorom, rešpektuje ma, čo si nesmierne vážim. Náš vzťah sa vyvíja správnym smerom. Petra sa môže odo mňa ešte stále veľa naučiť. Navyše, má o to záujem. Teší ma, že cenné skúsenosti mám komu odovzdávať.

Vyhrala najlukratívnejší slalom histórie!
Žiadny iný slalom v dejinách Svetového pohára sa nemôže pochváliť vyššou dotáciou, ako utorňajšie podujatie vo Flachau. Organizátori rozdelili medzi pretekárky 168-tisíc eur. Víťazka Veronika Velez-Zuzulová zinkasovala viac ako 74-tisíc, druhá Češka Šárka Strachová polovicu. Ďalšia Slovenka Petra Vlhová brala za šieste miesto viac ako 4-tisíc eur. Celkovo zarobila Velez-Zuzulová v tejto sezóne na prémiách 101-tisíc (4. v rebríčku), Vlhová 53-tisíc (11. v rebríčku). Líderkou tabuliek je Američanka Lindsey Vonnová s 245-tisíc eurami.

Dá sa povedať, že vy ste skvelou učiteľkou a Petra ešte lepšou žiačkou?
Neviem, či sa to dá takto povedať, ale niečo na tom zrejme bude (smiech).

Nie je to tak dávno, čo podmienky pre zjazdové lyžovanie neboli na Slovensku dostačujúce. Nepovažujete vaše a Petrine výsledky na základe tohto faktu za menší zázrak?
Teraz už ani nie. Mám dojem, že momentálne funguje Slovenská lyžiarska asociácia tak, ako by mala. Aj to podporuje moju i Petrinu pohodu. Cítime totiž, že za nami stoja ľudia, ktorým záleží na slovenskom lyžovaní.

Trúfate si v dobre rozbehnutej sezóne aj na triumf v celkovom hodnotení slalomu?
Do konca sezóny zostáva ešte pätoro pretekov. Treba sa sústrediť len na najbližšie a uvidíme, na akom mieste budem po posledných.

Slovenky v slalomárskej sezóne
Aspen 2. Velez-Zuzulová 11. Vlhová
Aspen 7. Vlhová Velez-Zuzulová nepostúpila do 2. kola
Aare 1. Vlhová 6. Velez-Zuzulová
Lienz 3. Vlhová 6. Velez-Zuzulová
Santa Caterina 3. Velez-Zuzulová Vlhová nepostúpila do 2. kola
Flachau 1. Velez-Zuzulová 6. Vlhová

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #SP v zjazdovom lyžovaní