Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá Vlhová: Ešte som neskončila

Nedeľa trinásteho decembra 2015 bude zapísaná ako špeciálny dátum pre slovenské zjazdové lyžovanie, ale najmä pre Petru Vlhovú.

13.12.2015 17:20
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na pódiu vo śvédskom Are.
debata (1)

V slalome Svetového pohára vo švédskom Aare 20-ročná Liptáčka tromfla nielen svoju skúsenejšiu kolegyňu z tímu a kamarátku Veroniku Velez-Zuzulovú (skončila šiesta), ale za sebou nechala kompletnú konkurenciu s výnimkou americkej stálice Mikaely Shiffrinovej, ktorá pre zranenie na preteky nenastúpila. Vlhová dominovala už v 1. kole a v tom druhom si víťazný rytmus majstrovsky podržala. Pred švédskou favoritkou Fridou Hansdotterovou mala v cieli k dobru 59 stotín sekundy.

„Neuveriteľné, ako mi to vyšlo. Nedá sa to ani poriadne opísať. Pred druhou jazdou som verila, že skončím do tretieho miesta, ale keď som zišla dolu do cieľa a zistila som, že môj výsledný čas je v zelenom (zelená farba znamená líderskú pozíciu v pretekoch – pozn. SITA), bolo to čosi úžasné. Moje prvé pódium vo Svetovom pohári a hneď víťazstvo… Som veľmi rada, ďakujem môjmu tímu, rodičom a všetkým, ktorí mi fandia. Sľubujem, že budem silná a ešte som neskončila,“ uviedla v cieli druhého kola víťazná Petra Vlhová pre RTVS.

Petra Vlhová dosiahla životný úspech Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na stupni víťazov.

Tréner Ivan Iľanovský pre agentúru SITA uviedol: „Sme radi, že to takto dopadlo. Peťa predviedla dve úžasné kolá. Prvé kolo bolo absolútne bez chybičiek a v tom druhom to potom ustála. Prvýkrát išla úplne z prvého miesta po prvom kole a zvládla to bravúrne. Pomohol jej aj predchádzajúci slalom v Aspene, kde bola štvrtá po prvom kole a vyskúšala si ako jazdiť z vysokej priečky v priebežnom poradí.“

Iľanovský priznal, že postrehol pozitívny signál už deň pred pretekmi. Jeho zverenkyňa v sobotu v Aare najprv obsadila 35. miesto v obrovskom slalome a potom si pridala ešte dva slalomové tréningy. „Mal som dobrý pocit, lebo ľahko lyžovala. Veril som v dobrý výsledok, ale že sa to skončí takto? S tým som absolútne nepočítal, že to môže byť ‚bedňa‘ vo Svetovom pohári a navyše víťazstvo. Sme radi, že to takto vyšlo,“ povedal Iľanovský.

Podľa neho je víťazstvo skvelým vysvedčením v danom okamihu pretekov, ale sezóna sa ešte len začína a teraz pôjde o to, aby Vlhová stabilizovala výkonnosť v špičke. Vďaka triumfu v Aare sa 20-ročná Slovenka dostala nielen na tretí „flek“ v hodnotení slalomu vo Svetovom pohári, ale aj na 15. miesto nasadzovacieho rebríčka (World Cup Start List).

Pri najbližšom slalome SP v rakúskom Lienzi (29. 12.) môže odštartovať teoreticky aj s číslom 8, keďže druhá nasadzovacia skupina sa žrebuje od čísla 8 po 15. „Vo Svetovom pohári musí všetko v daný okamih sadnúť, aby sa dosiahlo pódium. Verím, že toto víťazstvo spoločne s Peťou ustojíme, treba nám pracovať ďalej. Sezóna sa ešte len začína. Čo si dnes užijeme, bude už zajtra minulosť,“ skonštatoval Iľanovský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová