Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová je pripravená. Aj na súboje s americkou kométou

Talent, ctižiadostivosť a pracovitosť jej vydláždili cestu do slalomovej špičky. Slovenskú zjazdárku Veroniku Velez-Zuzulovú nezlomilo ani vleklé zranenie kolena a na konci vlaňajšej sezóny sa vo Svetovom pohári postavila v najtočivejšej disciplíne trikrát v rade na stupne víťazov.

28.11.2015 09:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Slovenská zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová.
debata

Od medaily na majstrovstvách sveta ju delilo len 17 stotín. Šiesta slalomárka minuloročného seriálu SP sa predstaví premiérovo v novom ročníku v Aspene. „Verím, že nadviažem na záver uplynulej sezóny a potvrdím, že som absolvovala kvalitnú prípravu. Dopadlo v nej všetko podľa predpokladov a už sa nesmierne teším na prvé preteky,“ konštatovala 31-ročná rodáčka z Bratislavy.

Na sezónu sa pripravovala s francúzskym národným tímom pod dohľadom kondičného trénera a zároveň manžela Romaina. Letnú zaberačku si spestrila na ľadovci v Taliansku a v septembri testovala materiál v argentínskom stredisku Ushuaia.

Prvý ženský slalom tohtoročnej sezóny vo fínskom Levi zrušili kvôli nedostatku snehu. Slovenská reprezentantka si v náhradnom programe pripísala víťazstvo v slalome nižšej kategórie FIS vo francúzskom Tignes. Pred druhou Francúzkou Nastasiou Noensovou triumfovala s veľkým náskokom 2,72 s.

„Na snehu sa cítim výborne. Skutočnú formu však človek počas prípravy nezistí. Nestretla som viaceré dievčatá a neviem, čo môžem od nich očakávať. Jasnejšie to bude, keď sa postavím na štart vo ,sveťáku'. Až na trati sa ukáže, ako som na tom,“ dodala.

Skúsená zjazdárka si počas víkendu zasúťaží dosýtosti. V sobotu sa totiž v americkom Colorade uskutoční náhradný slalom za Levi a v nedeľňajšom termíne je pôvodný slalom. Už včera sa uskutočnili preteky v obrovskom slalome, v ktorom Velez-Zuzulová v tejto sezóne štartovať nebude. „Do Aspenu sme pricestovali v stredu večer a na druhý deň sme mali kondičný tréning. Včera sme po súťaži v obrovskom slalome mali oficiálny tréning. Kopec nie je príliš náročný, treba sa však vyrovnať s vysokou nadmorskou výškou. Tieto preteky nepatria medzi moje obľúbené, ale nevadí. Hlavne, že už začíname,“ tvrdí s odhodlaním v hlase.

V nadmorskej výške 2500 metrov zaznamenala slovenská zjazdárka najlepšie umiestnenie v sezóne 2010/11 – obsadila štvrtú priečku.. Vlani preteky vynechala pre ťažkosti s kolenom. Po minuloročnom finiši z ríše snov sa v americkom stredisku predstaví medzi nasadenou sedmičkou, čím bude mať v prvom kole výhodu upravenej trate. V oboch dňoch štartuje úvodné kolo od 18.15 a druhé kolo je od 21.15.

„Pred začiatkom každej sezóny mám vysoké ciele. Nechcem skončiť horšie ako v poslednom ročníku. Stále túžim byť čo najrýchlejšia a porovnávať sa s najlepšími,“ prezradila Velez-Zuzulová. Na konci vlaňajšej sezóny predvádzala strhujúce súboje s americkou kométou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá bude opäť hlavnou favoritkou na zisk malého krištáľového glóbusu v slalome. Medzi ďalšie konkurentky patrí Švédka Frida Hansdotterová a Češka Šárka Strachová. Z tradičných súperiek ukončili kariéru Rakúšanky Kathrin Zettelová a Nicole Hospová. Ročnú pauzu od súťažných svahov si dáva aj tretia žena minuloročného rebríčka Slovinka Tina Mazeová.

„Konkurencia bude aj v tejto sezóne obrovská. Som šťastná, že som medzi nasadenými lyžiarkami. Otvára mi to nové možnosti aj pri súbojoch s Američankou Shiffrinovou,“ uzavrela.

Vlhovú čaká reparát za Sölden

V oboch slalomoch v americkom Colorade sa predstaví aj druhá slovenská zjazdárka Petra Vlhová. Dvadsaťročná Liptáčka zažila premiéru v aktuálnej sezóne v rakúskom Söldene, kde nedokončila prvé kolo obrovského slalomu. Talentovaná reprezentantka sa posnaží vylepšiť celkové umiestnenie z vlaňajšieho ročníka, keď v slalome Svetového pohára so ziskom 34 bodov skončila na 33. mieste. „Na tréningu s francúzskym ženským tímom pre Európsky pohár sa ukazovala v dobrom svetle a verím, že to prenesie aj do súťaže,“ uviedol jej tréner Ivan Iľanovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Veronika Velez-Zuzulová #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Aspen