Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Adam Žampa: Sölden mi ukáže cestu. Cieľom je radosť

Po splnení snov sa začína realita. V rámci letnej prípravy si slovenský zjazdár Adam Žampa vyskúšal Bungee jumping i let v stíhačke.

21.10.2015 17:30
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

O štyri dni si adrenalínové dobrodružstvo vychutná v Söldene, kde obrovským slalomom štartuje nový ročník lyžiarskej sezóny. „Na svahu rýchlosť 800 km/h nedosiahnem. Nevadí. Aj tak sa budem snažiť byť čo najrýchlejší. Dôraz kladiem na Svetový pohár, európske už vypúšťam,“ vraví 25-ročný Tatranec.

Ako hodnotíte záverečnú fázu prípravy?
Po sústredení na Novom Zélande sme tri týždne naberali kondíciu v domácich podmienkach. Neskôr sme absolvovali dvojnásobné sústredenie v Rakúsku na ľadovci Pitztal. V prvom prípade sme trénovali super G a obrovský slalom a v druhom sme sa zamerali výlučne na ,obrák'. Po štyroch dňoch na Slovensku sme sa včera presunuli do Söldenu.

Už sa tešíte na súťažný kolotoč?
Lyžovanie milujem. Samotné preteky si užívam vždy viac ako tréning. Cítim zvýšený adrenalín a túžim v nich odjazdiť kvalitnú jazdu – od štartu do cieľa.

Obrovský slalom bol doteraz vašou doplnkovou disciplínou. Zmení sa to?
Vlaňajšie víťazstvo v Európskom pohári v Jasnej mi dodalo sebadôveru. Boli to celkom veľké preteky, po ktorých som usúdil, že v príprave budem venovať ,obráku' viac priestoru. V minulej sezóne som šiel šesť obrovských slalomov a v tomto ročníku to chcem prekonať. Záležať bude na úvodných pretekoch v Söldene. Od nich sa bude odvíjať či pôjdem slalomovou cestou alebo to budem striedať.

V Söldene ste pred štyrmi rokmi skončili deviaty, čo je vaše doterajšie maximum v obrovskom slalome. Ako by ste charakterizovali tento kopec?
Vo vrchnej časti je dôležitá rovinka, v ktorej sa človek musí trafiť do mazania. Nasleduje technická strmina, pri ktorej treba nabrať správnu rýchlosť do záverečnej roviny. Kopec je náročný a technický, čo mi vyhovuje. V príprave som cítil, že sa zlepšujem aj v ,obráku'. Potvrdil som to aj na Novom Zélande. V porovnaní s vlaňajškom mi viac sadli aj lyže.

Akú formu máte v obľúbenom slalome?
Premiéru v slalome zažijem až o tri týždne v Levi. Z toho dôvodu som sa ostatné dni venoval len obrovskému slalomu. Zhruba týždeň po Söldene sa začnem svedomito pripravovať na najtočivejšiu disciplínu.

Spolupracujete aj s ruským tímom?
Pred pretekmi v Levi plánujeme ísť s ruskou reprezentáciou na sústredenie do Švédska či Fínska. Rozprával som sa s najlepším ruským slalomárom Alexandrom Chorošilovom, s ktorým sme sa dohodli na spolupráci najmä v slalome.

V čom vidíte najväčšie rozdiely medzi slalomom a obrovským slalomom?
Keď jazdíte slalom, občas by ste mali ísť aj ,obrák', aby ste v slalome nemali pocit prílišnej rýchlosti. Podobné je to aj s obrovským slalomom a super G. V ,obráku' treba byť o niečo silnejší. Je to najtechnickejšia a zároveň aj najťažšia lyžiarska disciplína.

Ako sa darí mladšiemu bratovi Andreasovi?
Už počas leta ukázal kvalitnú formu. Párkrát ma zdolal na tréningoch i v súťaži. Je otázka času, kedy sa začne presadzovať. Potrebujeme vyjazdiť druhé miesto v obrovskom slalome, aby sme v ňom mohli štartovať obaja. Ak Andreas prenesie tréningové parametre do súťaže, bude úspešný.

Na druhú miestenku potrebujete skončiť v bodovanej tridsiatke. Bude to váš hlavný cieľ v Söldene?
Číselné ciele si nikdy nedávam. Chcem jazdiť s radosťou a nadšením. Keď budem zdravý a jazdiť so srdcom, výsledky sa dostavia.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Adam Žampa #Andreas Žampa