Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ostali dvaja. Kto uspeje v olympijskom súboji?

Najväčšie hviezdy zo zasnežených svahov, bežeckých tratí či ľadových klzísk a korýt sa o sedem rokov zídu v Ázii. Športová smotánka zamieri do Kazachstanu alebo susednej Číny.

31.07.2015 06:00
peking, vtáčie hniezdo, Foto: ,
V prípade víťazstva druhého záujemcu Pekingu by sa ceremoniály uskutočnili na národnom štadióne Vtáčie hniezdo, ktorý hostil aj letnú olympiádu 2008.
debata

O tom, kam to bude, sa rozhodne dnes v malajzijskom Kuala Lumpure. Napoludnie (stredoeurópskeho času) zaznie mimoriadne dôležitá veta. Vyriekne ju prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach: Dejiskom zimných olympijských hier v roku 2022 sa stáva…Na otvorenie obálky a dokončenie myšlienky netrpezlivo čakajú najmä obyvatelia Almaty a Pekingu. Obe mestá sa uchádzajú o usporiadanie prestížneho športového sviatku.

Peking: Čas na návrat
Podľa expertov i stávkových kancelárií je favoritom voľby Peking. Čínska metropola sa môže stať prvým mestom v histórii, ktoré usporiada po letnej (2008) aj zimnú olympiádu. V jeho prospech hovoria v porovnaní s Almaty bohaté skúsenosti. „Najdôležitejšie pre nás je, aby víťazné mesto poskytlo športovcom skvelé podmienky. Projekt musí taktiež zodpovedať reformnému programu Agenda 2020, čo znamená mať udržateľné a uskutočniteľné podujatie. Toto všetko Peking a Almaty ponúkajú. Moji kolegovia stoja pred vskutku náročnou úlohou,“ citujú médiá Bacha.

Číňania sa môžu oprieť o vybudovanú infraštruktúru. Viaceré zo športovísk, ktoré postavili pred letnými olympijskými hrami 2008, môžu využiť i v zime 2022. Do úvahy prichádza aj populárny štadión Vtáčie hniezdo, pojme približne 80-tisíc divákov.

„Je jedno, či usporiadate letnú alebo zimnú olympiádu. Zakaždým ide o to, aby ste reprezentovali olympijské sny a predstavy. Myslím si, že Peking je toho schopný. Nastal čas, aby sa olympiáda opäť vrátila do Číny,“ myslí si Jao Ming, niekdajšia hviezda basketbalovej NBA a jedna z tvári pekinskej kandidatúry.

Napriek dostatočným investíciám sa však v najľudnatejšej krajine planéty nedokážu vyhnúť viacerým mínusovým bodom. Patrí medzi ne napríklad mimoriadne znečistené ovzdušie či nedostatok prírodného snehu. „Okolie zjazdoviek môže z tohto dôvodu vyzerať veľmi neesteticky. Navyše, vodu na utvorenie umelého snehu by Číňania museli čerpať z prírodných nádrží, čo ohrozuje zásobovanie okolitých regiónov, ktoré sa vyznačujú veľkým suchom,“ píše sa v správe MOV. Proti Pekingu sa ozývajú aj viaceré organizácie na ochranu ľudských práv. „V roku 2001 sme boli optimistami. Mysleli sme si, že olympiáda v roku 2008 pomôže k zlepšeniu situácie ohľadom ľudských práv v Číne. Stal sa však pravý opak,“ zdvíha varovný prst Alistair Currie zo združenia Voľný Tibet.

Panoráma mesta Almaty, kandidáta na... Foto: SITA/AP, Pavel Mikheyev
almaty, kazachstan Panoráma mesta Almaty, kandidáta na usporiadanie zimných olympijských hier 2022.

Almaty: Všetko pokope
Rovnaký problém sa týka aj Almaty. Kazachov obvinila z porušovania základných ľudských práv organizácia Human Rights Watch. „Kazachstan značne obmedzuje slobodu zhromažďovania sa, prejavu či vierovyznania,“ stojí v oficiálnom vyhlásení.

Na rozdiel od Pekingu sa môže Almaty spoľahnúť na bohatú tradíciu zimných športov, ale aj dostatok prírodného snehu. Podstatnou pre účastníkov olympiády je infraštruktúra, ktorá zaručuje krátke vzdialenosti medzi jednotlivými športoviskami. Podľa organizátorov sa všetky nachádzajú v okruhu 30 kilometrov. Pre porovnanie: najdlhšia vzdialenosť z jedného športoviska do druhého v Pekingu je viac ako 250 kilometrov.

„Keď som začínal s krasokorčuľo­vaním, chodil som na tréningy do nákupného centra. Inú možnosť som nemal. Teraz je situácia v našej krajine neporovnateľne iná. Disponujeme športoviskami, ktoré patria k najlepším na svete,“ upozorňuje Denis Ten, podporovateľ kazašskej kandidatúry a držiteľ bronzu z lanskej olympiády v Soči.

Kazaši sa však musia vyrovnať s nedostatkom ubytovacích priestorov. Zatiaľ čo Peking sa pýši viac ako 100-tisíc hotelovými izbami, Almaty má v súčasnosti pre športovcov či fanúšikov sotva tretinu.

Okrem Almaty a Pekingu sa o zimné olympijské hry v roku 2022 pôvodne uchádzala aj štvorica európskych miest. Štokholm, Oslo, Ľvov i Krakov (s podporou slovenskej Jasnej sa však postupne ambícií usporiadať športový sviatok vzdali, s výnimkou ukrajinského Ľvova neuspeli v domácuch referendách. Kandidatúru zvažovali aj Mníchov a St. Moritz. Napokon k nej nepristúpili.

Kandidáti na zimné olympijské hry v roku 2022

Peking

Radostné stretnutie na čistom snehu a ľade

  • Prednosti: skúsenosti s organizáciou OH 2008, možnosť využitia viacerých existujúcich športovísk, ekonomická stabilita krajiny, možnosť rozvoja zimných športov medzi Číňanmi
  • Slabiny: chýbajúca tradícia zimných športov, nedostatok prírodného snehu, veľké vzdialenosti medzi Pekingom a horami, znečistenie ovzdušia, porušovanie ľudských práv
  • Podpora obyvateľstva v meste: 88 % (92 % v Číne)
  • Počet športovísk: 6 postavených, 3 v procese plánovania
  • Olympiády v Číne: letná – Peking 2008
  • Predpokladané náklady: 18 miliárd amerických dolárov
  • Výrok hodnotiacej komisie: Peking ponúkol koncept, ktorý rozvíja zimné športy medzi 300 miliónmi ľudí v severnej Číne
  • Počet obyvateľov mesta: 19,6 milióna

Almaty

Buď sám sebou

  • Prednosti: všetko na jednom mieste (v okruhu 30 km), krátke presuny športovcov, veľké množstvo prírodného snehu v blízkych horách, nízke náklady
  • Slabiny: neskúsenosť s organizáciou veľkých podujatí, neznáme miesto pre členov MOV, obava z nedostatku ubytovacích zariadení
  • Podpora obyvateľstva v meste: 85 % (87 % v Kazachstane)
  • Počet športovísk: 10 postavených, niektoré z nich v rekonštrukcii
  • Olympiády v Kazachstane: žiadna
  • Predpokladané náklady: 30 miliárd amerických dolárov
  • Výrok hodnotiacej komisie: Almaty má kompaktný plán, v ktorom ponúka dobré prepojenie športovísk s prírodou
  • Počet obyvateľov mesta: 1,6 milióna

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peking #ZOH 2022 #Almaty