Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jasná chce Svetový pohár aj s výhľadom do budúcnosti

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej nabral opäť reálnejšie kontúry. Po potvrdení slovenského dejiska na kalendárovej konferencii vo Varne aj inšpekcia Medzinárodnej lyžiarskej federácie na čele s riaditeľom ženskej časti Svetového pohára Atlem Skaardalom skonštatovala dobrú pripravenosť nízkotatranského strediska na preteky SP v slalome a obrovskom slalome žien. Tie sú v kalendári SP 2015/2016 naplánované na termín 5.- 6. marca 2016.

11.06.2015 13:23
Jasná - Záhradky Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

„Jasná je pre nás veľmi zaujímavé lyžiarske stredisko. Má veľký potenciál a úplne vyhovuje filozofii FIS rozširovať Svetový pohár smerom na východ. Technické špecifiká tratí sú na vysokej úrovni, celková infraštruktúra strediska aj medzinárodné podujatia, ktoré tu boli doteraz, to všetko pomohlo tomu, aby sa Jasná zaradila do kalendára Svetového pohára,“ skonštatoval bývalý skvelý nórsky zjazdár a majster sveta v super G Atle Skaardal po stredajšej a štvrtkovej inšpekcii pod Chopkom.

Preteky Svetového pohára v Jasnej po 32 rokoch sa uskutočnia na zjazdovkách č. 1 s názvom Pretekárska Luková – Priehyba a č. 2 Májová. V minulej sezóne sa na nich konali preteky Európskeho pohára mužov v obrovskom slalome a bola to vydarená generálka pre SP.

„Medzinárodnú lyžiarsku federáciu sme už presvedčili, dnes je pred nami ťažšia práca – organizačná. Pred troma mesiacmi sme začali pracovať v rôznych sekciách na príprave Svetového pohára Jasná 2016 a dnes spoločne s inšpekciou FIS riešime posledné detaily, ako to má celé fungovať,“ uviedol Bohuš Hlavatý, predseda organizačného výboru SP v Jasnej.

Hlavatý doplnil, že popri športovej bude dôležitá aj spoločenská stránka podujatia – musí byť rovnako garantovaná na vysokej úrovni. O fanúšikov musí byť dobre postarané, musia sa cítiť komfortne. Počas dvojdňových pretekov SP očakávajú každý deň účasť 5000 divákov. „V cieľovom areáli bude jedna 30 m dlhá tribúna a aj okolie dojazdu do cieľa bude upravené na spôsob prírodnej tribúny. Sme teda pripravení prijať taký vysoký počet ľudí v cieľovom priestore,“ vysvetlil Hlavatý.

Zároveň pripomenul, že podujatie Svetového pohára v Jasnej v marci 2016 nemusí byť jednorazová záležitosť. Filozofia organizátorov z TMR smeruje aj do vzdialenejšej budúcnosti. „Z východnej časti Európy je veľa lyžiarov a tí chcú mať preteky blízko domova. Ak sa nám vydarí tento Svetový pohár v roku 2016 a príde veľa ľudí, ktorí budú spokojní, bude to signál pre FIS do budúcnosti, že náš región má záujem o svetové lyžovanie,“ doplnil Bohuš Hlavatý.

Na svahoch Chopka v Jasnej sa konali preteky Svetového pohára v alpskom lyžovaní doteraz trikrát. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň o body do celosezónneho seriálu muži, v roku 1984 ženy. Na Slovensku preteky SP zjazdárov boli zatiaľ naposledy v roku 1986 v rámci Veľkej ceny Slovenska vo Vysokých Tatrách na Hrebienku. Išlo rovnako o slalom a obrovský slalom žien.

debata chyba
Viac na túto tému: #SP v zjazdovom lyžovaní #jasná