Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákom sa v Pjongčangu zvýšia medailové nádeje

Nadchnúť mladé publikom, zvýšiť záujem médií či upraviť rodovú rovnosť. To sú hlavné atribúty, pre ktoré sa Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodol rozšíriť počet súťaží na zimných olympijských hrách 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.

10.06.2015 09:00
Klaudia Medlová Foto:
Zo slovenského pohľadu je zaujímavá snoubordová disciplína big air, v ktorej je Klaudia Medlová úspešná.
debata

Na pondelňajšom zasadnutí exekutívy MOV v Lausanne sa kompetentní dohodli, že na ZOH 2018 pribudnú štyri nové disciplíny: big air v snoubordingu, preteky s hromadným štartom v rýchlokorčuľo­vaní, súťaž miešaných dvojíc v curlingu a tímová súťaž alpských lyžiarov. Z programu vypadol paralelný slalom snourbordistov. Podľa pravidiel MOV sa môžu odvetvia či disciplíny pridávať alebo odoberať minimálne tri roky pred začiatkom Hier.

Zo slovenského pohľadu je zaujímavá snoubordová disciplína big air, v ktorej Klaudia Medlová obsadila na ostatných majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu štvrté miesto „Už pred sezónou sa o tom rozprávalo, preto sme v big air odjazdili zopár svetových pohárov. Som rada, že okrem slopestylu pribudla aj táto disciplína,“ vraví 21-ročná Liptáčka. Slopestyle mal premiéru na ZOH vlani v Soči.

Pri oboch adrenalínových disciplínach pretekári predvádzajú na trati s umelými prekážkami saltá, otočky a extrémne druhy skokov. Pri big air majú súťažiaci určitý časový limit. „Dôležité je tam ustáť najlepší trik. Konkurencia je obrovská. Slopestyle je náročnejší v tom, že treba urobiť viac trikov počas jazdy, bez zaváhania a pádu,“ dodala.

Atraktívnou novinkou je tímová súťaž alpských lyžiarov, kde budú v jednom tíme súťažiť dvaja muži a dve ženy v paralelnom slalome. Pozitívnu správu ocenil aj slovenský lyžiar Adam Žampa. „Je to super, že budeme môcť bojovať o medaily v tímovej súťaži aj na olympiáde. Bude to perfektná šou pre divákov, keďže vyhrať môže prakticky ktokoľvek,“ tvrdí 24-ročný zjazdár. Paralelný slalom si vyskúšal už na svetovom šampionáte spoločne s mladším bratom Andreasom. „Raz sme súťažili aj proti sebe a brat ma vtedy zdolal,“ doplnil s úsmevom.

Pri masovom štarte rýchlokorčuliarov sa môže prejaviť tímová taktika a konfrontácia rôznych štýlov na dlhých tratiach. Curling mal dosiaľ pod piatimi kruhmi od návratu do programu v roku 1998 len dve disciplíny: čisto mužskú a čisto ženskú súťaž.

„Miešané súťaže družstiev sú výhodné najmä pre menšie krajiny, ktoré nedokážu postaviť viacerých kvalitných športovcov v mužskej či ženskej kategórii. Je to výhodné aj pre Slovensko. Snoubording a rýchlokorčuľovanie sú dynamické športy, ktoré zaujmú mladšie vekové skupiny,“ myslí si generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Igor Liba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #zjazdové lyžovanie #Adam Žampa #Klaudia Medlová #snoubording #Pjongčang 2018