Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Chladný Nór sa zapísal do učebníc dejepisu

Je mladý a cieľavedomý. Lyžiarsky svet udivuje pevnými nervami a obrovskou psychickou výdržou. Nórsky lyžiar Henrik Kristoffersen získal na štyroch juniorských svetových šampionátoch v alpských disciplínach šesť zlatých medailí, čím prekonal doterajší rekord Rakúšana Benjamina Raicha (s piatimi najcennejšími kovmi).

11.03.2015 09:00
Henrik Kristoffersen Foto: ,
Henrik Kristoffersen.
debata

Dvadsaťročný špecialista na technické disciplíny získal ostatné dva najcennejšie kovy v rodnom Nórsku (posledný v pondelok). Presne na rovnakom mieste, kde sa v roku 1994 konali zimné olympijské hry v Lillehammeri. „Pamätám si ich len z rozprávania rodičov, keďže som v tom čase bol ešte v maminom brušku. Už vtedy som mal asi predurčenú kariéru lyžiara,“ uviedol Kristoffersen pre nórske periodikum Dagbladet.

Jeho rekordný zápis sledovala aj jeho početná rodina. „Bolo mimoriadne zábavné vyhrať v Hajfelli, keďže mám v tejto oblasti veľa kamarátov a rodinných príslušníkov. Juniorskú kategóriu som uzavrel víťazstvom. Verím, že tento rekord vydrží dlhé roky a keď mi ho už niekto vezme, budem mŕtvy,“ hovorí s úsmevom.

Priznáva, že na svoj štvrtý juniorský šampionát išiel s cieľom, aby sa dostal do učebníc dejepisu. „Bola to moja veľká inšpirácia. Teraz už budem súťažiť medzi dospelými, potrebujem trochu zmužnieť. V súčasnosti vážim 73 kg a potrebujem pribrať aspoň päť kilogramov,“ povedal pre Bergens Tidende. Talentovaný lyžiar vybojoval prvé zlato už v roku 2012 v Roccarasu, ďalšie pridal o rok neskôr v Mont-Sainte-Anne a vlani zvíťazil dvakrát v Jasnej. V juniorskom veku získal už bronzovú medailu v slalome na olympijských hrách v Soči a na svojom konte má aj dva triumfy vo Svetovom pohári – Schladming 2014 a Levi 2014.

„Zrodila sa nová slalomová superstar. Teraz o nej vie už celý svet,“ napísal na svojom twitteri nórsky lyžiar Aksel Lund Svindal po jeho premiérovom víťazstve v Schladmingu. Išlo vtedy o prvé nórske slalomové víťazstvo v bojoch o krištáľové glóbusy po desiatich rokoch.

Rodák z Lorenskogu sa zjavil medzi slalomovou špičkou ako kométa a už dve sezóny potvrdzuje svoje výnimočné schopnosti. „Byť lyžiarom na plný úväzok je to, o čom som sníval od ôsmich rokov. Práca je zároveň mojou záľubou. Nemusím premýšlať o škole a mám viac času na oddych,“ povedal v rozhovore pre redbull.com.

Nórsky lyžiarsky fenomén potvrdzoval už v detstve svoju nezlomnú vôľu a odhodlanie. „Henrik bol už odmalička veľmi učenlivý. Vždy miloval rýchlosť a vzrušenie. Jeho najväčšou prednosťou je však kreativita, ktorú využíva aj na svahu,“ vraví o ňom jeho mama, bývalá lyžiarka.

Lyžiarske začiatky absolvoval po boku svojho otca Larsa, ktorý na neho dohliadal až do pätnástich rokov. Potom ho prevzal Einar Witteveen. V súčasnosti sa pripravuje pod vedením Havarda Tjorhoma, ale len do konca aktuálnej sezóny. „Odviedol veľmi kvalitnú prácu a mám pre neho pochopenie. Má doma dve malé deti, ktoré ho potrebujú. Bude mi v tíme určite chýbať,“ uviedol Kristoffersen.

Bývalý skvelý nórsky slalomár Tom Stiansen na adresu Kristoffersena uviedol, že má nervy zo železa. "Je psychicky silný. Dokáže sa plne koncentrovať len na svoju jazdu a nevnímať ten virvar okolo seba. Má pred sebou žiarivú kariéru. Navyše je aj dobrým tímovým hráčom do reprezentácie,“ vyhlásil Stiansen, majster sveta zo Sestriere 1997, pre server Dagbladet.

Vo Svetových pohároch sa stretáva aj s najlepším slovenským lyžiarom Adamom Žampom. „Je to veľký talent, ktorý je nesmierne cieľavedomý. Osobne ho trochu vnímam ako chladného Nóra, ktorý sa s nikým extra nebaví a vidí len lyžovanie a seba. Možno aj preto je tam, kde je. Raz za čas sa objaví podobný lyžiar. Naposledy to bol Hirscher, teraz je to Kristoffersen,“ uzavrel 24-ročný Tatranec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Henrik Kristoffersen