Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi využili domácu trať, Nóri pohoreli

Usporiadateľská krajina získala prvé dva cenné kovy. V medailovej bilancii začína konkurovať Nemcom so štyrmi a Nórom so šiestimi zlatými medailami.

25.02.2015 17:40
švédsko, ms, lyžovanie, bežky, falun, Foto: ,
Majstrovstvách sveta v severských lyžiarskych disciplínach vo Falune ovládli reprezentanti zo Švédska.
debata

Na majstrovstvách sveta v severských lyžiarskych disciplínach vo Falune sa dva dni po sebe tešili domáci Švédi. V utorok na 10 km voľnou technikou zvíťazila Charlotte Kallová a včera ju na 15 km napodobnil jej krajan Johan Olsson.

Kallová potvrdila výbornú fazónu, keďže zvíťazila aj v generálke pred svetovým šampionátom – v Östersunde. „Stala som sa majsterkou sveta a navyše doma. Je to splnený sen. Na tieto preteky som sa rok pripravovala a k triumfu mi do veľkej miery pomohli aj skvelí fanúšikovia,“ prezradila 27-ročná severanka pre Eurosport.

Stupne víťazov prekvapujúco doplnili Američanky. Druhá skončila Jessica Digginsová (+41,0) a bronz získala Caitlin Greggová (+46,9). Cestu za zlatou medailou Kallovej uľahčili aj nórske favoritky. Obajkyňa prvenstva Therese Johaugová finišovala na 27. mieste s vyše dvojminútovým odstupom. Rekordérka v počte medailí z vrcholných podujatí Marit Björgenová skončila až 31. Slovenka Alena Procházková obsadila 35. miesto s odstupom 2:37,3 min za víťazkou O dvadsaťštyri hodín neskôr získal pre Švédsko druhý najcennejší kov zo šampionátu Johan Olsson, ktorý triumfoval 17,8 s pred Francúzom Mauricem Manificatom a 19,2 s pred Nórom Andersom Glöersenom. Tridsaťštyriročný Severan si o stupienok vylepšil umiestnenie spred dvoch rokov v talianskom Val di Fiemme a celkovo získal 11 medailu z vrcholných podujatí.

„Pred súťažou som si veril. Už v prvom z dvoch okruhov sa mi šlo výborne. V cieli som mal komfortný náskok, ale nemal som sa s kým porovnávať, lebo najlepší štartovali oveľa neskôr. Teším sa, že som získal medailu pre seba i celé Švédsko. Verím, že kvalitné výsledky potvrdíme aj v štafete,“ uviedol Olsson bezprostredne po pretekoch.

Obhajca titulu Nór Petter Northug skončil v poli porazených na 62. mieste. Ďalší z favoritov Švajčiar Dario Cologna bol osemnásty.

V 86-člennom štartovom poli boli aj dvaja slovenskí reprezentanti. Skúsenejší Martin Bajčičák obsadil 46. miesto s odstupom 3:17,0 min za Olssonom. Druhý slovenský zástupca Peter Mlynár skončil na 65. priečke (+4:54,0). Na 38-ročného Bajčičáka čaká ešte v nedeľu jeho obľúbená disciplína – 50 km klasicky s hromadným štartom.

Fakty z Falunu

15 km voľnou technikou s intervalovým štartom: 1. Olsson (Švéd.) 35:01,6 min, 2. Manificat (Fr.) +17,8, 3. Glöersen (Nór.) +19,2,…46. Bajčičák +3:17,0, 65. Mlynár (obaja SR) +4:54,0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS #lyžovanie #15 km voľnou technikou s intervalovým štartom #Falun