Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstrom sveta v zjazde sa stal šokujúco Švajčiar Patrick Küng

Majstrom sveta v zjazde v sobotu v americkom Beaver Creeku sa celkom nečakane stal Švajčiar Patrick Küng. Prekvapujúci švajčiarsky triumf zvýraznil tretím miestom Beat Feuz (+0,31).

07.02.2015 21:14
Patrick Küng Foto: ,
Patrick Küng počas víťazného zjazdu.
debata

Medaily z najsledovanejšej kráľovskej disciplíny sa dočkali aj domáci Američania, striebro zavesia na krk Travisovi Ganongovi, ktorý za víťazom zaostal o 24 stotín sekundy. Všetci traja medailisti sa na stupňoch víťazov na majstrovstvách sveta ocitli v kariére po prvý raz.

Jediný Slovák Andreas Žampa štartoval posledný s číslom 48 a v cieli ho klasifikovali na 41. mieste s odstupom 5,39 s za víťazom. Pre mladšieho zo Žampovcov boli preteky najmä prípravou na nedeľňajšiu superkombináciu.

"Zjazd je kráľovská disciplína a vo Švajčiarsku sme všetci pod veľkým tlakom. Je to podobné ako u Rakúšanov. Pripravil som sa však veľmi dobre a mal som veľmi rýchle lyže. Dnešok bol pre mňa ako sen,“ uviedol v jednej z prvých internetových reakcií víťaz Küng.

V sobotu na obávanej zjazdovke Birds of Prey (dĺžka 2740 m, prevýšenie 753 m) zlyhali viacerí favoriti. Olympijský šampión zo Soči Rakúšan Matthias Mayer skončil dvanásty, víťaz super G, ďalší rakúsky reprezentant, Hannes Reichelt trinásty, a najlepší zjazdár doterajšieho priebehu sezóny Nór Kjetil Jansrud, ktorý v decembri na rovnakom mieste slávil triumf vo Svetovom pohári, s takmer sekundovým odstupom uzatváral prvú pätnástku. Obhajca titulu zo Schladmingu 2013 Nór Aksel Lund Svindal s hendikepom tri a polmesačného výpadku po roztrhnutí achilovky obsadil skvelé 6. miesto. Zopakoval tým svoje umiestnenie zo štvrtkového super G.

Víťazný Patrick Küng (31) v tejto sezóne doteraz ani raz nestál na stupňoch víťazov v pretekoch Svetového pohára. Najlepšie skončil štvrtý v januári vo Wengene. Ide o prvú zlatú medailu na majstrovstvách sveta v zjazde mužov pre Švajčiarsko od triumfu Bruna Kernena v roku 1997 v talianskom Sestriere.

MS v alpskom lyžovaní – Beaver Creek (USA) – výsledky:
Zjazd mužov: 1. Patrick Küng (Švaj.) 1:43,18 min, 2. Travis Ganong (USA) +0,24, 3. Beat Feuz (Švaj.) +0,31, 4. Steven Nyman (USA) +0,34, 5. Guillermo Fayed (Fr.) +0,39, 6. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,45, 7. Ondřej Bank (ČR) +0,56, 8. Adrien Theaux (Fr.) +0,63, 9. Andrew Weibrecht (USA) a Carlo Janka (Švaj.) obaja +0,67,… 41. Andreas Žampa (SR) +5,39.

Hlasy medailistov (zdroje: ORF, Eurosport, Laola.at):
Patrick Küng (Švaj. / zlato): „Zjazd je kráľovská disciplína a vo Švajčiarsku sme všetci pod veľkým tlakom. Je to podobné ako u Rakúšanov. Pripravil som sa však veľmi dobre a mal som veľmi rýchle lyže. Dnešok bol pre mňa ako sen. Zjazdiť tú trať nebolo vôbec zložité, išlo to akoby samé. Asi mám formu.“

Travis Ganong (USA / striebro): "Tušil som, že to bude veľmi tesné. Na zlato bolo treba čo najviac pritlačiť. Získať medailu v domácom prostredí je veľká udalosť. A ešte pred očami mojej rodiny, to je niečo neuveriteľné. Náš šport sa v Amerike čoraz viac popularizuje.“

Beat Feuz (Švaj. / bronz): "Od začiatku som sa snažil útočiť, ale v nájazde do strmej časti som urobil chybu. Myslel som si, že mám po pretekoch. Medaila je preto niečo neuveriteľné. Keď som na tomto mieste stál na pódiu v decembri (2. miesto v zjazde SP – pozn. SITA), vravel som si, prečo to nezopakovať.“

Andreas sa rozhodol pre zjazd, Adam oddychoval

Zastúpenie v sobotňajšom zjazde mužov na svetovom šampionáte v alpských lyžiarskych disciplínach malo nečakane aj Slovensko. Pôvodne bratia Žampovci nemali absolvovať klasický zjazd na obávanom Birds of Prey (Dravce / dĺžka 2740 m, prevýšenie 753 m). Napokon sa mladší Andreas objavil na štarte posledný s číslom 48 a v cieli ho klasifikovali na 41. mieste s odstupom 5,39 s za víťazom.

"Andreas sa rozhodol, že si zvolí túto formu prípravy na superkombináciu. Nevyšiel mu celkom posledný tréning, preto si chcel trať vyskúšať ešte raz. V strednej časti po skoku stratil rýchlosť, ale celkovo to nebola v jeho podaní zlá jazda,“ skonštatoval tréner a otec v jednej osobe Tomáš Žampa. V nedeľňajšej superkombinačnej súťaži (skrátený zjazd /18.00 h SEČ/ a 1 kolo slalomu /22.15/ ) bude mať v hre aj najstaršieho syna Adama, ktorý v tejto disciplíne nedávno na pretekoch Svetového pohára v Kitzbüheli obsadil 7. miesto. Bolo to doteraz jeho najlepšie umiestnenie na podujatí SP v kariére.

„Adam bol po piatkovom tréningu viac unavený, preto zvolil v sobotu oddych. Obaja sú však v poriadku a tešia sa na kombináciu,“ uviedol T. Žampa. Doplnil aj informáciu, že v dejisku MS 2015 už je kompletná slovenská minivýprava, teda aj slalomárky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová. "Dnes sme sa už stretli s ich trénermi Timom Zuzulom a Ivanom Iľanovským,“ dodal T. Žampa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrick Küng #MS v lyžovaní