Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medailové nádeje sú v slalome, superkombinácii i v tímoch

Zjazdových lyžiarov čaká vrchol sezóny. Na majstrovstvách sveta v alpských disciplínach v americkom Vaile a Beaver Creeku (3.- 15. 2.) sa predstaví aj štvorica slovenských reprezentantov.

02.02.2015 10:40
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

Najvyťaženejším bude Adam Žampa, ktorý má v pláne absolvovať štyri individuálne súťaže. Svoj náročný program odštartuje už v stredu (4. 2.) v super G a neskôr pokračuje superkombináciou (8. 2.), obrovským slalomom (12. 2.) a slalomom (15. 2.). Vynechá len zjazd, ktorý však bude trénovať v rámci superkombinácie.

„Najväčšie šance vidím v superkombinácii, v ktorej som vo Svetovom pohári v Kitzbüheli obsadil nedávno 7. miesto,“ prezradil 24-ročný Tatranec. V tejto disciplíne skončil vlani na olympiáde v Soči piaty.

V dejisku šampionátu je už spolu s mladším bratom Andreasom i otcom Tomášom, ktorý má okrem trénerských povinností na starosti aj celú organizáciu. „Sami sme si zabezpečili letenky, prepravu materiálu, prenájom áut, servisného materiálu i samotný tréning. V minulosti to mal na majstrovstvách sveta na starosti vedúci výpravy, teraz to Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) nechala na trénerov,“ hnevá sa Tomáš Žampa.

Slovensko by mohlo o cenné kovy zabojovať aj v tímovej súťaži (10. 2.), ktorej sa zúčastní šestnásť krajín. „Máme dve slalomárky svetovej triedy a jedného pretekára širšej svetovej špičky. Takéto silné družstvo sme ešte nemali a môžeme veriť v kvalitné umiestnenie,“ tvrdí Žampa.

Ženská časť výpravy – Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová – sa zatiaľ pripravuje v Európe a do Colorada pricestuje až v priebehu šampionátu. Kým nádejná 19-ročná Vlhová nastúpi v obrovskom slalome i slalome, skúsená Velez-Zuzulová sa sústredí len na najtočivejšiu disciplínu – je 14. februára. Ak tridsaťročná Bratislavčanka postúpi z prvého kola, v druhom môže mať miernu výhodu. Slalomovú trať totiž bude stavať jej otec Timotej Zuzula.

Dvadsaťdvaročná rodáčka z Popradu Barbara Kantorová prišla o vrchol sezóny kvôli zraneniu. „Ďalší pretekári, ktorí majú perspektívu na dobré umiestnenia na budúcich šampionátoch, nás budú reprezentovať na zjazdárskej časti 27. Svetovej zimnej univerziády v Španielsku,“ uvádza sa v tlačovej správe Úseku alpských disciplín SLA.

„Naše nádeje sa spájajú najmä so ženským slalomom a mužskou superkombináciou. Držíme našim reprezentantom palce, aby nadviazali na čerstvé úspechy snoubordistiek a našli si ešte viac fanúšikov,“ dodal prezident SLA František Repka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #MS v lyžovaní