Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávny zjazd v Kitzbüheli - Jansrud či Rakúšania?

Osemdesiatštyri rokov ubehlo od chvíle, keď sa Ferdinand Friedensbacher ako prvý zjazdár zapísal do listiny víťazov Hahnenkammu.

23.01.2015 11:38
Kjetil Jansrud Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Medzitým sa zo súťaže v rakúskom Kitzbüheli stali najsledovanejšie a najnáročnejšie zjazdárske preteky na svete. V sobotu sa slávny Hahnenkamm bude jazdiť už po sedemdesiaty piaty raz a okrem lyžiarskej slávy a solídneho balíka peňazí pôjde opäť aj o dôležité body do Svetového pohára.

Po triumfe na domácej technicky náročnej ľadovej hore pod názvom Streif (štart 1665 m, dĺžka 3312 m, prevýšenie 860 m, priemerný sklon 27%) zrejme najviac túžia Rakúšania na čele s úradujúcim olympijským víťazom Matthiasom Mayerom, ale oba oficiálne tréningy v Kitzbüheli ovládol Nór Kjetil Jansrud.

Líder zjazdárskeho poradia a zároveň druhý muž priebežnej celkovej klasifikácie Svetového pohára najprv v utorok nadelil pol sekundy Rakúšanovi Hannesovi Reicheltovi a vo štvrtok zvíťazil o 20 stotín pred Talianom Christophom Innerhoferom. Jansrud zaostáva v hodnotení SP za Rakúšanom Marcelom Hirscherom o 167 bodov a počas predĺženého zjazdárskeho víkendu v Kitzbühelu by tento náskok súpera rád skresal.

„V piatkovej kombinácii bude mať určitú výhodu Marcel, lebo sa nepôjde zjazd, ale super G. Pokúsim sa však získať čo najviac bodov najmä v sobotu, aby som boj o prvé miesto aspoň trochu zdramatizoval,“ citujú rakúske médiá Jansruda, ktorý bol v kitzbühelskom zjazde zatiaľ najvyššie pred dvoma rokmi – siedmy.

Víťazstvo spred týždňa vo Wengene pasuje do roly jedného z najväčších favoritov Rakúšana Hannesa Reichelta. Skúsený 34-ročný pretekár tiež bude v Kitzbüheli obhajovať víťazstvo z vlaňajška, keď splnil želanie domácich fanúšikov ako prvý rakúsky víťaz po 8 rokoch. „Čím viac víťazím, tým to je pre mňa jednoduchšie. Nemám pocit, že som pod nejakým zvýšeným tlakom. Preteky si chcem užiť,“ cituje Reichelta server salzburg24.at.

„Už v piatkovom super G sa ukáže, kto je aký silný. Striebornú trofej z Kitzbühelu už doma mám, teraz by to chcelo získať aj tú zlatú,“ vyhlásil ešte v súvislosti s piatkovým super G Matthias Mayer.

Viacerí poprední zjazdári vrátane Mayera kritizovali rozhodnutie organizátorov preložiť kombináciu z nedele na piatok. Slalomová časť kombinačných pretekov sa začne pod reflektormi v piatok o 16.45 h a už o 19 hodín neskôr budú najlepší zjazdári stáť na štarte obávaného zjazdu. Je len logické, že viacerí z nich slalomovú časť kombinácie vynechajú.

„Zjazd je v tomto smere mojou jasnou prioritou,“ povedal Mayer. „Je zbytočné plakať už pred pretekmi. Treba to skúsiť odjazdiť aj s kombináciou a uvidí sa,“ vravel Romed Baumann. „V piatok budeme na nohách od pol ôsmej rána do ôsmej večer. A potom nás na druhý deň čaká najťažší zjazd. Je to holý nezmysel,“ kritizoval šéf rakúskych zjazdárov Florian Winkler na ORF.

Kitzbühel sa dlhodobo hrdí najvyššími odmenami pre pretekárov v celom kolotoči Svetového pohára. V tomto roku počas troch dní pretekov prerozdelia 750 000 švajči­arskych frankov (CHF), čiže približne 764 000 eur.

Víťazi sobotňajšieho zjazdu a nedeľňajšieho slalomu by mali zinkasovať po 90 000 CHF, čiže približne 91 000 eur. Počas troch dní očakávajú v Kitzbüheli viac než 80 000 divákov, návšteva na zjazde by mala byť približne 40-tisícová.

Sobotňajší zjazd v rámci 75. ročníka Hahnenkammu má začiatok o 11.45 h. Prvé kolo nedeľňajšieho slalomu aj so Slovákom Adamom Žampom odštartujú o 10.15 h, druhé o 13.30 h.

Posledných 10 víťazov zjazdu v Kitzbüheli (2005 – 2014):
2003 Daron Rahlves (USA)
2004 Stephan Eberharter (Rak.)
2005 zjazd sa nejazdil, bolo málo snehu
2006 Michael Walchhofer (Rak.)
2007 zjazd sa nejazdil, bolo málo snehu
2008 Didier Cuche (Švaj.)
2009 Didier Défago (Švaj.)
2010 Didier Cuche
2011 Didier Cuche
2012 Didier Cuche (jazdilo sa na skrátenej trati 2,0 km)
2013 Dominik Paris (Tal.)
2014 Hannes Reichelt (Rak.)

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Hahnenkamm