Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Astmatička Björgenová víťazí už na štarte

Má už všetko - aj poslednú trofej, ktorá jej unikala. K šiestim olympijským prvenstvám, dvanástim titulom majsterky sveta a trom veľkým krištáľovým glóbusom za prvenstvo vo Svetovom pohári pridala Marit Björgenová prvý krištáľový ihlan za víťazstvo v prestížnej série v behu na lyžiach Tour de Ski.Má už všetko - aj poslednú trofej, ktorá jej unikala.

13.01.2015 10:00
Marit Björgenová Foto: ,
Marit Björgenová
debata

„Je to úžasné a veľké víťazstvo. Čakala som naň dlhých deväť rokov a už som takmer prestávala veriť, že sa mi to podarí. Od začiatku pretekov až do záverečného stúpania som sa cítila výborne. Prežívam úžasné pocity a chcem sa s nimi podeliť aj s tímovými kolegyňami. Znamenajú pre mňa veľa a motivujú ma ku každodennému tréningu,“ uviedla 34-ročná nórska lyžiarka pre server fis-sky.

Rodáčka z Trondheimu svojím výkonom vyrazila dych celému Nórsku. Zo siedmich etáp, z ktorých sa skladajú najnáročnejšie preteky v bežeckom lyžovaní, zvíťazila v šiestich. V deväťročnej histórii sa podobný kúsok doteraz nikomu nepodaril.

Celkový triumf – za ktorý zinkasovala 75 tisíc eur – potvrdila v ostrom stúpaní na zjazdovke Alpe Cermis pri Cavalese. „Jej beh je majestátny. Vôbec pri ňom nemáte pocit, že sa namáha. Je taká rýchla, že prakticky víťazí už na štarte,“ konštatoval komentátor nórskej televízie NRK. Nórka prežíva životnú sezónu. Vyhrala v nej jedenásť zo šestnástich pretekov. Jej najhorším výsledkom je štvrté miesto. Lyžiarsky svet udivuje neutíchajúcim fyzickým fondom. Vypracované svalstvo jej môžu závidieť aj mužskí kolegovia. Získavala ho už odmalička.

„Vyrastala som na farme, kde som často pomáhala rodičom aj pri náročných prácach. Zdá sa, že detstvo malo pozitívny vplyv pre moju lyžiarsku kariéru,“ prezradila na svojej oficiálnej webovej stránke.

V mladosti sa venovala futbalu i hádzanej, ale v dvanástich rokoch zvíťazilo bežecké lyžovanie, ku ktorému si pričuchla ako sedemročná. Vrcholom jej geniálnej kariéry sú olympijské hry vo Vancouvri 2010, kde sa s troma zlatými, jednou striebornou a jednou bronzovou medailou stala najlepšou športovkyňou celých hier.

Mimoriadny úspech ťažko znášala jej veľká poľská súperka Justyna Kowalczyková, ktorá ju obvinila z užívania dopingu. Björgenová totiž trpí astmou a môže používať inak zakázanú látku salbutamol. „Bez tohto lieku by som mala permanentne zapchané dýchacie cesty, čo by moju výkonnosť znižovalo až o dvadsať percent,“ tvrdí nórska šampiónka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #beh na lyžiach #Marit Björgenová #Tour de Ski