Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Február 2014: V Soči sa najviac pozlátili Rusi, A. Kuzminová obhájila zlato

Horúce. Zimné. Tvoje. Slogan februárovej zimnej olympiády v čiernomorskom letovisku Soči svietil takmer všade. K trom prívlastkom neodmysliteľne patril aj najvýstižnejší štvrtý: najdrahšie.

30.12.2014 06:22
ZOH 2014, soči, slovensko-rusko, fanúšikovia Foto: ,
Ruskí fanúšikovia.
debata

Ruskí organizátori sa k najväčšiemu zimnému športovému sviatku postavili mimoriadne štedro. Za vyše päťdesiat miliárd dolárov, čo bolo viac, ako stáli všetky predchádzajúce zimné olympiády, postavili na zelenej lúke, ktorú olizovalo Čierne more, moderné športoviská s najvyšším komfortom pre športovcov, ale aj s prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

Prezident Vladimir Putin doviedol odvážno-megalomanský projekt, ktorý spočiatku vyzeral nereálne, do víťazného konca. Na jeho začiatku v júli 2007 úspešne loboval v prospech Soči na 119. zasadnutí MOV v Guatemale, na konci sedemročnej misie sa na záverečnom ceremoniáli popýšil, že Rusko sa doma stalo s trinástimi zlatými, jedenástimi striebornými a deviatimi bronzovými kovmi najúspešnejšou účastníckou krajinou pred Nórskom (11–5–10) a Kanadou (10–10–5). Aj vďaka naturalizovanému rýchlokorčuliarovi na krátkej dráhe Viktorovi Anovi, pôvodom Juhokórejčanovi. S tromi zlatými medailami a jedným bronzom sa stal najúspešnejším športovcom sočských hier.

Na záver pôsobivého otváracieho ceremoniálu – mal chybičku krásy, keď sa nad plochou neotvoril jeden štylizovaný olympijský kruh – oheň zapálili legendy: krasokorčuliarka Irina Rodninová a hokejový brankár Vladislav Treťjak. Ten na veľkolepom záverečnom ceremoniáli – nad plochou sa otvoril aj piaty kruh – plakal od hanby. „Stali sme sa najúspešnejšou krajinou, ale ruský hokej medailu nezískal. Počas tej veľkej radosti z úspechov mi bolo ťažko na duši,“ smútil.

Ani slovenský hokej dieru do sveta neurobil. Realizačný tím pre údajný pokoj v tíme nenominoval dlhoročného kapitána Miroslava Šatana. Jeho konflikt so Zdenom Chárom (Šatan sa po zrážke s ním v zápase KHL Lev Praha – Slovan dlho zotavoval zo zranenia krku) pretrvával. Mužstvo pod vedením kapitána Zdena Cháru – na otvorení bol slovenským vlajkonosičom – zo štyroch zápasov nevyhralo ani raz. Do histórie vojde, že vynikajúci nórsky biatlonista Ole Einar Björndalen sa stal najúspešnejším účastníkom ZOH. V zbierke má osem zlatých medailí a jeden bronz. Slovensko v hodnotení krajín skončilo s jednou zlatou medailou biatlonistky Anastasie Kuzminovej na 21. mieste.

Zhasnutím olympijského ohňa akoby Rusko zabudlo na ušľachtilé olympijské princípy – onedlho anektovalo Krym…

Nedeľa, v ktorej všetko vyšlo

Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú…

V posledný januárový štvrtok zložila na Bratislavskom hrade za slovenskú výpravu na ZOH do Soči sľub s bežcom Martinom Bajčičákom, v druhú februárovú nedeľu „zložila“ v rýchlostných pretekoch všetky súperky. Anastasia Kuzminová bravúrne obhájila olympijské zlato z Vancouveru 2010. Stala sa prvou biatlonistkou, ktorá zvládla takýto kúsok.

Slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia... Foto: SITA/AP
ZOH 2014: Medailový ceremoniál Slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia Kuzminová (uprostred) počas medailového ceremoniálu na ZOH v ruskom Soči 10. februára 2014.

Záver dňa vyvrcholil najkrajšie, ako mohol. Po štvorročnej drine prišlo jedinečné vyvrcholenie. Slovenka so sibírskymi koreňmi pripravila fanúšikom skvelý zážitok. Na tiahlom stúpaní po štarte ju výdatne povzbudzovali hokejisti Slovenska. Do biatlonového areálu Laura si prišli do hôr trochu vyčistiť hlavu od hokeja – a videli Nastin triumf. Predchádzala mu čistá streľba, vynikajúci beh, akurátna koncentrácia.

Zo stresu vyzlečená Anastasia má rozprávkovo pôvabný úsmev. Keď pod olympijským ohňom pri medailovej slávnosti vyšla na najvyšší stupeň, usmievala sa od uchu k uchu. So Sergejom Bubkom, ktorý dekoruje najlepšie trio, prehodila pár slov. Vzápätí znie slovenská hymna, Kuzminová spieva, po tvári jej tečú slzy.

„Nešlo ich zastaviť,“ povie šťastná-prešťastná.

Po zlatej nedeli sa Slovensko už medaily nedočkalo, Kuzminová sa za šieste miesto v stíhačke – ospravedlnila. „Vidíte, a ja sa z neho neuveriteľne teším,“ podotkol úspešný slalomár Adam Žampa, so šiestym miestom v špeciálnom slalome a piatym v superkombinácii druhý najúspešnejší slovenský olympionik v Soči. Hokejistom zlatá inšpirácia z biatlonu nepomohla, sklamali. V A-skupine podľahli USA 1:7, Slovinsku 1:3, Rusku 0:1 po samostatných nájazdoch a o postup do štvrťfinále Česku 3:5.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #zimné olympijské hry #Anastasia Kuzminová #ročenka 2014