Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Apríl 2014: V Košiciach oslavovali titul už od polovice zápasu

Bola to krásna séria so všetkým, čo k športu patrí. Vyrovnané stretnutia, elektrizujúca divácka kulisa, krásne góly a vynikajúce zákroky brankárov. Na jednej strane obrovská radosť, dym z víťazných cigár a fotenie s trofejou, na druhej veľké sklamanie, ba aj slzy.

30.12.2014 06:18
hokej, Košice, titul Foto: ,
Radosť hokejistov Košíc po zisku majstrovského titulu.
debata

Hokejisti Košíc získali po troch rokoch opäť majstrovský titul v slovenskej extralige. Vybojovali ho v pútavej sérii so silnou Nitrou. Zverenci Antona Tomka vcelku suverénne vyhrali základnú časť, mali najlepšiu obranu aj brankára Rastislava Staňu. Ich súper z Nitry produkoval páčivý ofenzívny hokej, neúnavne ho hnali vpred verní priaznivci a v šiestich finálových dueloch bol vyrovnaný, ak nie lepší ako Košice.

Rozhodujúci siedmy zápas v košickej Steel aréne však mal na Veľkonočný pondelok od druhej tretiny úplne jednoznačný priebeh. Hostia ešte v jej úvode aj za nepriaznivého stavu 0:2 hrýzli a bojovali, ale zlomili ich tri góly v rýchlom slede v polovici duelu. Potom sa už súboj len dohrával a diváci mohli dlho-dlho pred záverečným hvizdom skandovať: „Majstri! Majstri!“ Domáci nakoniec vyhrali – najmä vzhľadom na celú sériu – až nezaslúžene vysoko 6:0. Košice si ziskom titulu vybojovali aj účasť v premiérovej sezóne novovytvorenej Ligy majstrov.

„Tento úspech posúva košický hokej o krôčik ďalej. Privedieme sem kvalitné zahraničné mužstvá, naši priaznivci uvidia dobrý hokej. Už keď sme skladali tím na sezónu, vedeli sme, že v hre je aj miestenka v Lige majstrov,“ prezradil generálny manažér Košíc Juraj Bakoš. „Je krásne získať titul doma pred plným štadiónom. Pre toto som prišiel domov. Prvý titul som s Košicami získal ešte roku 1996, čo je poriadne dávno. Po dlhom čase som sa vrátil a je to nádherné opäť triumfovať,“ usmieval sa skúsený útočník Jiří Bicek, ktorý už vyhral aj Stanleyho pohár.

Ďalšie udalosti apríla 2014

Peter Hámor zdolal vrchol Šiša Pangmy

Slovenskému horolezcovi Petrovi Hámorovi (50) chýbajú už len dve osemtisícovky do skompletizovania Koruny Himalájí – Dhaulágirí a Manaslu. Posledný aprílový deň vystúpil na Šiša Pangmu (8 027 m), ktorá bola jeho dvanásta v poradí.

Peter Hámor. Foto: Archív Petra Hámora
Peter Hámor, korolezec Peter Hámor.

Popradčan horu zdolal bez podpory kyslíka a výškových nosičov spolu s Rumunmi Horiom Colibasanuom a Justinom Ionescuom. Na najnižšej osemtisícovke planéty boli prví v tohtoročnej jarnej sezóne.

Tragédia na mori

Potopil sa juhokórejský trajekt, ktorý prevážal 470 ľudí. Utopilo sa až 304 pasažierov, väčšinu obetí tvorili stredoškoláci, ktorí boli na školskom výlete. Kapitána lode, ktorý opustil palubu medzi prvými, odsúdili na 36 rokov väzenia.

Svätorečenie Jána Pavla II.

Milión pútnikov pricestovalo do Vatikánu, aby sledovali vyhlásenie Jána Pavla¤II. za svätého. Pápež František ho označil za statočného muža, ktorého nepremohli tragédie 20.¤storočia. Zdôraznil, že Ján Pavol¤II. bol nositeľ živej nádeje.

Ján Pavol II. Foto: SITA/AP .
Ján Pavol II. Ján Pavol II.

Únos školáčok

Z internátu dievčenského gymnázia v meste Chibok v štáte Borno na severovýchode Nigérie zmizlo v noci zo 14. na 15. apríla asi 200 dievčat. Únos v nákladných autách má na svedomí islamistické hnutie Boko Haram, ktorého cieľom je vytvoriť v Nigérii islamský štát. Šéf organizácie Abubakar Shekau vo videonahrávke odoslanej agentúre AFP poprel prímerie s nigérijskou vládou a prepustenie školáčok, ktoré prinútili konvertovať na islam a vydať sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #hokej #radosť #boj o titul #titul #pápež Ján Pavol II. #ročenka 2014