Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová: Teší ma, keď ľuďom prinášam radosť

Pred večerným príchodom do tlačového strediska v novostavbe Slovenského národného divadla modelkovsky zapózovala fotoreportérom. "Dala som si záležať, aby som dobre vyzerala," vravela uvoľnene biatlonistka Anastasia Kuzminová, najúspešnejšia slovenská športovkyňa odchádzajúceho roka. Zlatá olympijská medailistka zo Soči vzápätí odpovedala na otázky médií.

22.12.2014 21:40
debata (10)
Anastasia Kuzminová. Foto: Robert Hüttner
Anastasia Kuzminová, športovec roka 2014 Anastasia Kuzminová.

Ako by ste stručne zhodnotili rok 2014?
Bol krásny, najmä prvé mesiace roka a potom aj záver sezóny. Priniesol nám veľa športových zážitkov.

Kam by ste ho zaradili v úspešnosti medzi vašimi rokmi?
Nehodnotím rok podľa toho, či je lepší alebo horší. V každom sa snažíme byť čo najlepší. Emocionálne zážitky, ktoré máme – či sú úspechy alebo neúspechy – sú neporovnateľné. Samozrejme, najpríjemnejšie sú víťazstvá, keď získate olympijské zlato. Tieto roky sú naj-naj, ale poviem pravdu, aj maličkosti potešia.

Ako sa cítite v pozícii kráľovnej slovenského športu a biatlonu?
Neviem, či sa mi kráľovná hodí. Považujem sa za športovca, ktorému sa viac darí. Neviem, či mi taký prívlastok patrí. Mám rada svoju robotu, šport nie je hoby, je niečo viac. Máme známych i fanúšikov. Chodia do práce, každý sa snaží vykonávať svoju robotu čo najlepšie. Ja takisto. Som veľmi rada, že ideme dobrým smerom, že môžem spôsobiť radosť ľuďom, keď sa darí. Hoci šport je zaujímavý, keď sú výkyvy hore i dolu

Ktoré olympijské zlato bolo ťažšie vyhrať – vo Vancouveri alebo v Soči?
Najťažšie bolo byť úspešná opäť po štyroch rokoch. Prvé zlato neprišlo ľahko, príjemne prekvapilo. Druhé som vydrela po dlhej cieľavedomej ceste.

Čo považujete za najkrajšie v čase Vianoc?
Veľakrát si uvedomujem, že zdravie je najdôležitejšia vec. Rada by som ju dopriala každému. Aby si ľudia uvedomili, čo je na Vianociach najkrajšie. Aby sa netešili len kvôli darčekom a chutnej večeri, ale aby sa tešili na chvíľky, keď sa môžu pozerať do očí najbližším ľuďom, rodine, priateľom. Vychutnať si pokoj – a potom Vianoce prinesú aj príjemné prekvapenia a čarovnú atmosféru.

Ako ste na tom zdravotne?
Poviem oficiálnu vetu, aby nebolo tak, že na ulici mi niekto pripíše nejaký úraz, virózu či chorobu. Môj aktuálny zdravotný stav nie je taký, aby som pretekala na vrcholovej úrovni. Ďalšie iformácie poskytnem v januári. Možno zvoláme tlačovku a tam budeme informovať. Chcem, aby cez Vianoce ľudia vnímali príjemnú atmosféru sviatkov.

A chýba vám biatlon?
(so smiechom) Stále som v ňom. Absolvovala som sústredenia, boli sme v Hochfilzene. Je to iné pozerať sa na biatlon cez obrazovku, uvažovať, ako by som si počínala, keby som súperila na trati s dievčatami, čoho by som bola schopná. Trénujem pomaličky, obmedzene, nie naplno.

Syn si vás aspoň doma užije a má radosť.
Práve sa ma pýta – mamina, prečo nie si tam? Som zvyknutý dívať na na teba na obrazovke, a ty si tu pri mne. Určite má radosť, keď som teraz častejšie doma.

Už ste si zvykli na slovenské Vianoce? Máte stromček, ozdoby?
Na Slovensku sme už vyše šesť rokov. Sme taká rodina, že keď sme v inej krajine, v ktorej sme sa rozhodli bývať, dodržiavame a vážime si tunajšie tradície. Najmä kvôli synovi Jelisejovi. Máme už ozdobený stromček, aj pripravené nejaké prekvapenia pre najbližších. Rodičia sa smejú, že máme veľa sviatkov na konci roka.

Od koho ste odpozorovali slovenské tradície?
Máme známych, ktorí k nám prišli cez Vianoce, priniesli kapustnicu, koláčiky, sladkosti. Postupne som aj ja robila pokusy. Aj s kapustnicou a pečením. Je príjemné, keď sa Jelko spýta, či už byt vonia Vianocami. Pre mňa sú tieto sviatky emocionálne naplnené. V roku veľa fungujeme cez sociálne siete. Teraz máme radosť z toho, že celá rodina je spolu, môžeme sa dotknúť jeden druhého. To je to nádherné, čo napĺňa tieto sviatočné dni. Akurát chýba sneh. To by bol najkrajší darček pre deti.

V Banskej Bystrici je sneh?
Bohužiaľ nie, na Suchom vrchu trochu snežilo. Na Skalke sa snažia udržať trať. Syn vyskúšal bežky na Králikoch a na Šachtičkách.

Ako dlho vám trvala príprava na slávnostný galavečer?
Dve a pol hodiny mi trvala úprava vlasov a líčenie, čo musí byť. Šaty som na podobnú príležitosť mala pripravené už dlhšie. Takéto slávnostné dni nebývajú často, preto je podstatné, ako budem vyzerať.

Na čo sa najviac tešíte v budúcom roku?
Ťažko hovoriť dopredu. Ale uvedomujem si, aké je podstatné zdravie. Chcela by som, aby naša rodina a blízki ľudia žili v pohode a zdraví, aby mali pokoj a menej stresov. To je vzácne a to dobré, čo želám každej rodine. Nech fanúšikovia nestrácajú trpezlivosť, budú aj dobré výsledky.

To znamená, že terajšie dni si bez súťažného stresu užívate…
Dá sa tak povedať.

Navštevujete v Banskej Bystrici hokej?
Nemala som ešte čas ani príležitosť.

Kde budete silvestrovať?
Riešime, kam pôjdeme. Snehové podmienky nie sú dobré. Teraz si to vymeníme: v minulosti sme na Vianoce boli neaz preč a Silvester sme oslavovali doma. Teraz sme doma na Vianoce, na Silvestra sa niekam vyberieme.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Športovec roka 2014