Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dieťa šťasteny miluje rýchlosť a adrenalín

Budú z nich hviezdy? V seriáli Pravdy pod týmto názvom predstavujeme športové talenty. Už vedia, ako chutia prvé úspechy v mládežníckych kategóriách, viacerí poznajú hrdý pocit z reprezentovania Slovenska. Má ich kto objaviť? Majú kde napredovať? Čo je bodom zlomu pri prechode medzi seniorov? Aj na tieto otázky budeme hľadať u kompetentných odpovede. V sedemnástom dieli ponúkame príbeh Mateja Prieložného, nádejného zjazdára.

13.11.2014 12:00
Matej Prieložný Foto: ,
Matej Prieložný.
debata

Je súťaživý, sebavedomý, no nezabúda na pokoru. Sám o sebe hovorí, že je dieťa šťasteny, hoci v živote ho postrehli aj ťaživé chvíle. Na snehovej pokrývke miluje rýchlosť a adrenalín. Lyžovanie bola prvá a zároveň jediná voľba. „Keď som sa v šiestich prvý raz postavil na lyže, bola to zábava. Neskôr sa mi viac nechcelo, ako chcelo. Bol som v skupinke lyžiarov s mladším bratom. Otec nás vtedy musel často popohnať. Začali sme siedmi, ale postupne všetci skončili. Zostal som sám. Neľutujem, na rozdiel od brata, ktorý doteraz otcovi vyčíta, že mu vzal šesť rokov života (smiech),“ vraví Matej Prieložný.

Prednosťou je rýchlosť, mínusom pohodlnosť

K lyžovaniu ho priviedol otec, ktorý do osemnástich rokov aktívne súťažil. „Matej bol od detstva kamarátsky a rád ľuďom pomáhal. Je pravda, že v začiatkoch som mu nedával na výber. Keby som mu nechal voľnú ruku, nerobí nič a určite nelyžuje. Povedal som mu, že ideme na sústredenie – a bodka. Kým mladší syn Mikuláš stále protestoval, Matej si k tomu utvoril pozitívny vzťah,“ prezrádza Prieložný senior.

Kým Matej v žiackej kategórii na súťažiach pravidelne dominoval, v minuloročnej premiérovej sezóne medzi juniormi to bolo náročnejšie. „Súťaží s pretekármi, ktorí sú od neho starší, čo poznať. K jeho prednostiam patrí, že miluje rýchlosť, nemá z nej rešpekt. Hoci nie je výrazný pohybový talent, vo svojej kategórii patrí na Slovensku k najlepším,“ tvrdí jeho tréner Richard Ďurica.

Vlani sa premiérovo zúčastnil na juniorských majstrovstvách sveta v Jasnej, kde ako najmladší účastník z celého štartového poľa skončil v štvrtej desiatke. Tento rok ho čaká Európsky olympijský festival mládeže v Lichtenštajnsku a svetový šampionát juniorov v Nórsku.

zväčšiť Matej Prieložný s trénerom Richardom Ďuricom. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Matej Prieložný Matej Prieložný s trénerom Richardom Ďuricom.

„Pre momentálny športový výsledok je schopný urobiť čokoľvek. Súťaživosť mu je viac ako vlastná. Jeho cieľavedomosť má však hranice a dokáže rýchlo zhasnúť. Niekedy ma nazlostí svojím prístupom a tým, že funguje v úspornom režime. Krátkodobý výkon zvláda, ale pri monotónnych a vytrvalostných činnostiach má ťažkosti s motiváciou. Keď sa mu začne dariť, vie to robiť donekonečna,“ dodal kouč, pod ktorého vedením sa pripravuje už deväť rokov.

„Je extrémista. Tak, ako vie neuveriteľne zabrať, dokáže aj veci odfláknuť. Niekedy si hľadá jednoduchšiu cestu,“ doplní otec.

Matej priznáva, že si niekedy veci uľahčí, ale nie na tréningoch. Na nich sa snaží ísť naplno. „Keď stojím a vidím, že si niekde môžem sadnúť, urobím to. Trénera hnevá, keď si pred tréningom zabudnem dať vitamíny. V tom s ním súhlasím. Sú to síce maličkosti, ale tie rozhodujú o úspechu či neúspechu. Keď je nahnevaný, snažím sa ho rozosmiať. Vždy mu poviem, že bude fajn,“ tvrdí sedemnásťročný nádejný lyžiar.

Túži byť lyžiar, nie jadrový fyzik

V detstve býval neraz agresívny, ale na druhej strane veľký dobrák. „Keď sme pri dome stavali plot, bolo mu to ľúto. Hovoril, že teraz sa ľudia nedostanú k ovociu, ktoré si k nám chodili zbierať,“ spomína vtipnú historku jeho otec.

Čím si ho lyžovanie získalo?

„Je to nádherný pocit, keď svieti slnko, stojím medzi nedotknuteľnými horami a spúšťam sa veľkou rýchlosťou po svahu. Okrem Antarktídy som pochodil už všetky svetadiely. Každé miesto je niečím výnimočné,“ hovorí Matej.

zväčšiť Matej Prieložný. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Matej Prieložný Matej Prieložný.

Alpské lyžovanie je medzi juniormi už životným štýlom. Bez podpory rodiny sa napredovať nedá. „Tento šport je finančne náročný. Cestovanie, ubytovanie, lístky na vleky, strava. Keby som chcel peniaze investovať s rozumom, určite ich nedávam do lyžovania. Nechcem mať z toho ekonomický prínos. Príležitosti vytvárame my, ale využiť ich musí on. Verím, že raz príde doba, keď si to bude hradiť sám. Konkurencia však nespí. V Rakúsku, Taliansku či Francúzsku je päťdesiat podobných lyžiarov, ktorí sa vzájomne medzi sebou ťahajú,“ zdôrazní Prieložný starší. Lyžiarska sezóna je celoročná. Stopäťdesiat dní v roku trávi mimo Slovenska. „Ide to na úkor školy. Viem, že z neho jadrový fyzik nebude, keďže viac času venuje lyžovaniu. Syn niekedy namieta, že iní mladí ľudia majú ľahší život ako on. Ja si myslím, že si žije takým americkým spôsobom života,“ doplnil.

Učí sa čínštinu

Značnú investíciu rodičov do svojej kariéry si Matej uvedomuje a je preňho záväzkom. „Lyžujem v prvom rade pre seba, v druhom pre otca. Školu zanedbávam, je až druhoradá. Niektorí ľudia nad tým možno pokrútia hlavou, ale lyžovanie je mojou prioritou. Chcem sa dostať na najbližšiu zimnú olympiádu. Možno ani nebude ťažké sa tam prebojovať, rád by som spravil nejaký výsledok. Mojím cieľom je dostať sa do najlepšej svetovej tridsiatky a snom získať glóbus, čiže pohár za prvenstvo v sezóne,“ trúfa si rodák z Bratislavy.

Jasný lyžiarsky vzor nemá a obdivuje všetkých, čo jazdia v najlepšej tridsiatke. Prenosy z jednotlivých disciplín sleduje v televízii a už v mladom veku aj spolukomentoval preteky pre Eurosport. „Pamätám si, že to bol zjazd mužov a zvíťazil Nór Svindal. Bola to trápna situácia. Komentátor to celé zhodnotil a ja som len potvrdil jeho slová,“ dodal s úsmevom.

Na lyžiach i v živote ho sprevádza aj strážny anjel. „Raz som vletel v plnej rýchlosti do lesa medzi stromy. Zachránilo ma, že som prepadol cez jediný, ktorý bol zoťatý. Pred týždňom som ustál na jednej lyži asi osemdesiatkilo­metrovú rýchlosť. Mal som už aj niekoľko zlomenín. Raz som si nohu zlomil, keď som v detstve narazil do Martina Bendika, ktorý štartoval na olympiáde. Inokedy sa mi zasekli prsty v eskalátore. Nič vážne sa mi nikdy nestalo, no párkrát som mal poriadne šťastie. Niekto tam hore ma má rád, čo si vážim,“ priznáva Matej. Čomu sa venuje vo voľnom čase?

zväčšiť Matej Prieložný. Foto: Dominik Bullo
Matej Prieložný Matej Prieložný.

„V minulosti som chodil na box. Rád si s kamarátmi zahrám futbal alebo squash. Milujem potápanie a keď sa nudím, hrám hry na mobile. Desať rokov sa už učím aj čínštinu.“

Diskotéky ho však nelákajú. „Ak ma pozvú kamaráti na oslavu, snažím sa vždy vymyslieť originálny darček. Celkom sa mi to darí. Momentálne som najradšej s priateľkou. Dnes so mnou odchádza na týždeň na Floridu. Ďalšie tri týždne budem trénovať v Colorade. Čím som starší, voľného času mám menej. Som na to mentálne pripravený, lyžovaniu chcem odovzdať všetko.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #športové talenty #matej prieložný