Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovensko je na univerziádu pripravené, tvrdia organizátori

Vysokoškolská športová elita zavíta po tretíkrát v histórii na Slovensko. Na Štrbskom Plese a v Osrblí sa uskutoční od 24. januára do 1. februára 2015 najväčší sviatok akademického športu planéty.

28.10.2014 18:00
osrblie, strelnica, strecha, sneh Foto:
Spadnutá časť strechy nad strelnicou, ktorá nevydržala nápor snehu.
debata

Svetová zimná univerziáda sa pod Tatrami konala aj pred pätnástimi rokmi. Hostiteľskou krajinou 27. SZU je španielska Granada, ktorá mala problémy usporiadať súťaže v biatlone, bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii a v skokoch na lyžiach. Medzinárodná federácia univerzitného športu (FISU) požiadala o pomoc Slovensko.

„O tom, že Granada má ťažkosti s organizáciou niektorých športových disciplín, sme sa dozvedeli v januári. Od mája sme vytvorili organizačný výbor. Musel splniť úlohy, na ktoré mali Španieli štyri roky. Zaoberali sme sa ubytovaním, dopravou, akreditáciami a celkovou funkčnosťou jednotlivých areálov. Dve návštevy z FISU konštatovali, že napriek krátkemu času sme pripravení,“ uviedol generálny sekretár organizačného výboru Peter Hamaj.

Na Slovensku sa uskutoční po deväť disciplín v behu na lyžiach a v biatlone, päť súťaží v skokoch na lyžiach a troje preteky v severskej kombinácii. Spolu sa rozdá 26 medailových sád. Organizátori zaznamenali prihlášky od 509 športovcov, 344 členov sprievodu z 31 krajín. Najpočetnejšiu výpravu má Rusko (87 účastníkov), Ukrajina vyšle 68 súťažiacich a Česko s Kazachstanom po 50 pretekárov. Slovensko bude reprezentovať 35 súťažiacich, okrem skokov na lyžiach žien obsadí všetky disciplíny.

Zimná univerziáda si vyžiadala aj dobudovanie areálov v Osrblí a Štrbskom Plese. „Na rekonštrukciu Osrblia už išlo 240-tisíc eur, budúci rok ešte príde 45-tisíc eur. Na Štrbskom Plese sa do športovej infraštruktúry investovalo 250-tisíc eur, v súčasnosti je u ministra školstva pred podpisom žiadosť na 200-tisíc eur,“ dodal Hamaj. Organizátori by mali okrem grantu od FISU získať 720-tisíc eur z poplatkov od účastníkov a 280-tisíc by chceli zarobiť z vlastných marketingových aktivít.

Na usporiadanie a dobudovanie športovísk sa použili zo štátneho rozpočtu financie, ktoré boli určené na spoločnú poľsko-slovenskú kandidatúru na zimné olympijské hry 2022. „Investície boli naplánované bez ohľadu na to, či by sa podujatie na Slovensku konalo alebo nie,“ povedal šéf sekcie športu na ministerstve školstva Ladislav Čambal.

Ambasádorkou zimnej univerziády sa stala strelkyňa Danka Barteková. „Toto podujatie pre mňa znamená úspech športovej diplomacie Slovenska. Zavíta k nám významné podujatie a naša krajina sa na istú dobu stane centrom pozornosti športovej verejnosti. Stále som študentka, na letnej univerziáde som dvakrát štartovala. Verím, že každý, kto ju navštívi, si odnesie bohaté zážitky,“ dodala. V roku 2011 si na univerziáde v čínskom Šen-Čene vystrieľala striebornú medailu v skeete.

Počas univerziády bude k dispozícii aj 150 dobrovoľníkov, najmä z radov študentov slovenských vysokých škôl. Podujatie pôjde do celého sveta prostredníctvom športovej televízie Eurosport. Prinesie 76 hodín priamych prenosov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #Štrbské pleso #beh na lyžiach #Svetová zimná univerziáda #Osrblie