Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chmelár: Zavážil politický prístup

František Chmelár, prezident Slovenského olympijského výboru, netajil, že správa od odstúpení Osla z kandidátskeho procesu na usporiadanie ZOH 2022 ho prekvapila. Nemilo. "Zrejme to má politické pozadie," pripomína.

02.10.2014 18:00
František Chmelár Foto:
Prezident slovenského olympijského výboru František Chmelár.
debata

Pamätníci tvrdia, že ZOH v Lillehammeri 1994 dosiaľ jedinečnou atmosférou a srdečnosťou nijaký ďalší hostiteľ najvýznamnejšieho zimného športového sviatku neprekonal. Nórsko je historicky najúspešnejšou krajinou na zimných olympiádach. Poznáte dôvod, prečo sa Oslo vzdalo?
Detaily nepoznám, no zrejme pri rozhodovaní zavážil vo vláde politický prístup. Považujem to za zlú správu. Finančné problémy určite neboli prvoradé. Je všeobecne známe, že Nóri zimné športy milujú. Som presvedčený, že v hlavnom meste krajiny by pripravili elegantné a kultivované Hry, porovnateľné s Lillehammerom 1994. Tým viac, že práve v tomto meste sa uskutočnia v roku 2016 II. zimné olympijské hry mládeže.

V hre o ZOH 2022 ostali dvaja kandidáti – Peking a Almaty. Bude hlavné mesto Číny prvým olympijským dejiskom, ktoré po letnej olympiáde zorganizuje aj zimnú?
Vylúčiť sa to nedá, isté je zatiaľ jedno: na ázijskom kontinente bude zimná olympiáda dvakrát po sebe, čo sa neočakávalo. V roku 2018 ju bude hostiť juhokórejský Pjongčang, o štyri roky jedno z dvoch spomenutých dejísk.

Ktoré favorizujete?
Prikláňam sa k Almaty. Už teraz má solídne zázemie pre zimné športy, určite aj dosť finančných prostriedkov. Pre mesto i krajinu to bude prestížna záležitosť. Peking pripravil pekné Hry v lete 2008, má skúsenosti s organizovaním takéhoto podujatia. Zrejme by zvládol súťaže na ľade, no neviem, kde by situoval súťaže na snehu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #František Chmelár