Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zuzulová: Nik mi nevezme, že v našich podmienkach som vyhrala preteky SP

Zúčastnila sa na troch zimných olympiádach. Štvrtú účasť pod piatimi kruhmi v Soči 2014 jej znemožnilo zranenie predného krížneho väzu v ľavom kolene.

05.08.2014 16:06
Veronika Zuzulová Foto:
Veronika Zuzulová.
debata

V súčasnosti najlepšia slovenská zjazdová lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová už naplno zaberá. „Mám za sebou dva týždne na lyžiach. Každý deň na snehu sa zlepšujem. Koleno už zaťažujem na sto percent,“ povedala v utorok médiám 30-ročná rodáčka z Bratislavy.

Ako ste prežívali prvé dni po správe, že operácia je nevyhnutná?
Prvý týždeň mi bolo do plaču. Rozmýšľala som nad tým, čo bolo a čo bude. Neskôr som si povedala, že sa nevzdám. Stávajú sa aj horšie veci v živote. Dostala som motiváciu vrátiť sa a byť ešte silnejšia.

Čo vás motivovalo pokračovať v kariére napriek vážnemu zraneniu?
Pred minulou sezónou som mala obrovské ciele, ktoré mi zahatalo zranenie. Po ňom som predsa nemohla zbabelo skončiť s kariérou. V zranení som začala vidieť veľkú výzvu a idem si stále za ňou.

Ako sa pripravujete na novú sezónu?
Mám za sebou dva týždne na lyžiach. Tento týždeň dovolenkujem na Slovensku, budúci mám kondičnú prípravu. O dva týždne odlietam s francúzskou reprezentáciou do Argentíny, kde možno absolvujem preteky kategórie FIS.

Aké boli prvé oblúky na lyžiach po zranení?
Som netrpezlivý človek. Hneď som chcela, aby to fungovalo ako pred operáciou. Pochopila som, že musím byť trpezlivejšia a ísť krok za krokom. Fyzioterapeut mi povedal, že mám byť na svahu hodinu, ale ja som lyžovala štyri. Bola som štastná, že mám znova lyže na nohách.

Prvý raz v kariére sa pripravujete s francúzskou reprezentáciou. Ako to vnímate?
Manžel spolu s ocinom trénujú francúzske lyžiarky. Všetko je pre mňa nové. Cítim sa ako malé dieťa, lebo v živote som nemala okolo seba podobný servis. Prvé dni som bola stratená, nechápala som, čo sa deje. Kým som prišla na vlek, traja tréneri sa vyjadrili k mojej jazde. Je to zabezpečené na vysokej úrovni, radosť lyžovať.

S Francúzkami sa pripravuje aj ďalšia slovenská lyžiarka – Petra Vlhová. Ako k tomu došlo?
Keď som dostala ponuku trénovať s Francúzkami, hneď mi napadlo, že ju nemôžem nechať samú. Minulý rok naša spolupráca fungovala výborne, Petra urobila výkonnostný pokrok.

Celú doterajšiu kariéru ste sa pripravovali sama. Ak by ste mali takúto možnosť pred desiatimi rokmi, bola by Zuzulová ešte úspešnejšia?
Myslím si, že áno. Bola by som viac uvoľnenejšia, nemusela veľa vecí riešiť, bolo by to jednoduchšie. Mohla som sa koncentrovať len na výkon. Počas sústredení sa ma spolubývajúca Tessa Worleyová pýtala, ako som fungovala v minulosti. Keď som jej to prezradila, zamyslela sa a povedala mi, že by si mala viac vážiť jej súčasné podmienky.

Prečo ste sa rozhodli už počas kariéry odovzdávať skúsenosti ďalším pretekárom?
Som šťastná, že sa niekto zaujíma o to, čo som dosiahla. Robí mi radosť, že môžem odovzdať skúsenosti, ktoré niekomu pomôžu. Kvôli tomu ma vzalo aj Francúzsko. Nedala som im žiadne milióny, ale môžem ich v slalome potiahnuť a naučiť nové veci.

Tomáš Žampa – otec Adama a Andreasa – navrhuje na Slovensku vytvoriť Národné lyžiarske centrum. Čo si o tom myslíte?
Ak sa to podarí, bude to výborná správa pre slovenské lyžovanie, najmä pre mládež, ktorá to potrebuje najviac.

Ako vidíte súčasné pomery v slovenskom zjazdovom lyžovaní?
Už sa tým nezaťažujem. V minulosti som sa kvôli tomu dosť naplakala. Teraz sa sústreďujem na seba a moje zdravie. Som medzi ľudmi, ktorí si ma vážia, pomáhajú mi a to je pre mňa podstatné.

Najbližšiu sezónu môžete jazdiť uvoľnenejšie. Nič si už nemusíte dokazovať.. Je to lepšie?
Škoda, že som k tomuto štádiu dospela až v tridsiatke (smiech). Oveľa radšej by som bola, keby to prišlo o pár rokov skôr. Moja kariéra by bola iná. Nikto mi už nezoberie, že v slovenských podmienkach som dvakrát zvíťazila v pretekoch Svetového pohára. Preto sa nemôžu ani ostatní lyžiari vyhovárať, že sa to u nás nedá.

Na ktorú súperku zo Svetového pohára sa najviac tešíte?
Viaceré mi už poslali sms-ky alebo maily. Už sa neviem dočkať, kedy ich uvidím na kopci a opäť si zasúťažíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Zuzulová