Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako nebezpečné je lyžovanie mimo zjazdovku? Schumacher nehazardoval

Bývalý šampión formuly 1 Michael Schumacher bojuje o život vo francúzskej nemocnici potom, čo utrpel poranenie hlavy pri páde počas lyžovania mimo upravenú zjazdovku.

31.12.2013 10:10 , aktualizované: 11:46
Schumacher, Grenoble Foto: ,
Fanúšik Scuderie Ferrari dáva rozhovor novinárom pred nemocnicou v Grenobli.
debata (8)

Ako nebezpečné také lyžovanie je? pýta sa spravodajský server BBC News.

Schumacher mal na hlave prilbu, čo podľa odborníkov zabránilo okamžitej smrti po náraze. Samotné lyžovanie má pri pomernom prepočte na konte podstatne menej úmrtí ako cyklistika alebo plávanie, povedal BBC doktor Mike Langran, ktorý založil internetovú stránku venovanú zraneniam na lyžiach a tomu, ako im predchádzať. Čísla, ktoré cituje, uvádzajú, že počet úmrtí pri lyžovaní je priemerne 2,07 na milión ľudí.

Pri cyklistike je to 29,4 úmrtí na každý milión a pri plávaní 72,7 úmrtí. Tento pomer bol vypočítaný z celkového počtu ľudí venujúcich sa ročne danej aktivite a delený počtom zaznamenaných úmrtí pri jeho prevádzkovaní.

Pokiaľ ide o zranenia, pripadajú priemerne zhruba dve až štyri na každých 1000 dní strávených na svahu, dodal Langran.

Je jazdenie mimo upravenú zjazdovku nebezpečnejšie? V tomto ohľade súhrnné štatistiky neexistujú a nie je možné zistiť, koľko ľudí mimo zjazdovku lyžuje, uvádzajú odborníci. Pod lyžovanie mimo zjazdovku spadá jazdenie v ktorejkoľvek oblasti, ktorá nie je vyznačená a udržiavaná pre lyžiarov.

Svahy mimo zjazdoviek neupravujú snežné pluhy. Kamene, skaly, strmé svahy a zrazy nemusia byť ľahko rozpoznateľné, zvlášť pri zhoršenej viditeľnosti. Ale najväčšie riziko predstavujú lavíny.

Podľa Nigela Shepherda, bezpečnostného poradcu britského Ski klubu, lavíny každý rok vo Francúzsku zabijú 24 až 26 ľudí. Zjazdovky sú zvyčajne chránené kontrolovanými odstrelmi a snežnými pluhmi. Avšak v oblastiach mimo zjazdoviek nemajú lyžiarske areály žiadnu zodpovednosť.

Tom Robbins, redaktor cestovateľskej rubriky denníka Financial Times, bol pred časom neďaleko miesta v stredisku Méribel, kde k Schumacherovej nehode došlo. Podľa neho na mieste, kde Schumacher išiel mimo zjazdovku, je veľmi pozvoľný terén na dohľad od modrej, relatívne ľahkej zjazdovky. Nepustil sa teda do nejakej „úplnej divočiny“, povedal Robbins.

K poraneniu hlavy ale môže dôjsť kdekoľvek pri páde. A potom je riziko nárazu do kameňa či skaly vyššie mimo zjazdovku ako na nej. Poisťovne zvyčajne požadujú príplatok za lyžiarske dovolenky a môžu výslovne zakazovať lyžovanie mimo vyznačených trás. Alebo môžu podmieniť lyžovanie mimo zjazdovku prítomnosťou sprievodcu.

Langran si ale myslí, že ak človek zváži všetky faktory, potom pri jazde mimo zjazdovku paradoxne dochádza k menšiemu počtu zranení a nehôd. „To je možno spôsobené tým, že väčšina lyžiarov jazdiacich mimo zjazdovku patrí k tým skúsenejším a používa lepšie vybavenie,“ uviedol.

A k tomu prispieva aj skutočnosť, že mimo zjazdoviek je menej ľudí, s ktorými by sa mohli zraziť; zrážky na zjazdovkách sú naopak častou príčinou nehôd a tiež dôvodom, prečo sa rozšírilo používanie prilieb.

Schumacherov stav je trochu lepší

Zdravotný stav sedemnásobného majstra sveta formuly 1 Michaela Schumachera zostáva po nehode na lyžovačke kritický, ale po druhej operácii poškodeného mozgu badajú lekári známky mierneho zlepšenia. „Nemôžeme povedať, že je mimo ohrozenia života… Získali sme však viac času. Najbližšie hodiny budú rozhodujúce,“ uviedol lekár Jean-Francois Payen z Fakultnej nemocnice vo francúzskom meste Grenoble, kde je 44-ročný Nemec hospitalizovaný.

Schumiho fanúšikovia pália sviečky

Pred nemocnicou vo francúzskom meste Grenoble, kde po nedeľnej nehode na lyžovačke bojuje o život sedemnásobný majster sveta formuly 1 Michael Schumacher, začali jeho fanúšikovia páliť sviečky. Pred špitálom sa postupne zhromažďujú ľudia, keďže v utorok napoludnie majú lekári priniesť ďalšie informácie o Nemcovom zdravotnom stave. Jeden z priaznivcov rozprestrel pred klinikou, v ktorej „Schumi“ na 5. poschodí zápasí o prežitie, vlajku ferrari. Informoval o tom denník Bild na svojom webe a Twitteri.u

Radosť Michaela Schumachera z víťazstva na VC...
Michael Schumacher a Felipe Massa.
+24Víťazné gesto Michaela Schumachera. Vráti...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher #Grenoble