Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zuzula o dcére: Vedela, že ju čaká bolesť. Obdivujem ju

Najlepším olympijským výsledkom Veroniky Velez-Zuzulovej zostane desiate miesto v slalome z roku 2010 v kanadskom Whistleri.

27.11.2013 16:30
Veronika Velez-Zuzulová Foto:
Veronika Velez-Zuzulová
debata

Februárové preteky v ruskom stredisku Rosa Chutor neďaleko Soči si 29-ročná zjazdárka pozrie len v televízii, hoci v tom čase mohla byť v životnej forme a na vrchole síl.

„Olympiáda sa koná len raz za štyri roky, pre športovca je to obrovská motivácia. Kto získa na olympiáde medailu, na toho sa nezabúda. Už sme sa zmierili s tým, že ďalšia olympijská šanca nepríde,“ vravel do telefónu smutným hlasom Timotej Zuzula, otec a tréner najúspešnejšej slovenskej zjazdárky v ére samostatnosti.

Velez-Zuzulová si v pondelok vo Švajčiarsku obnovila zranenie kolena, z ktorého sa zotavovala po októbrovom páde na tréningu v rakúskom Hintertuxe. „Bol to jej prvý deň na lyžiach. Skúsila pár jázd, všetko bolo v poriadku. Potom pridala ľahkú kombináciu a spadla. Bez toho, aby spravila nejakú chybu. Koleno nevydržalo a ruplo. Hneď vedela, že je zle. Magnetická rezonancia ukázala, že väzivo drží, ale na lyžiach je preťaženie predsa len iné než v telocvični,“ komentoval Zuzula. Po páde v Hintertuxe si Velez-Zuzulová zvolila konzervatívnu liečbu namiesto operácie. Dôvodom bola práve túžba štartovať na olympiáde v Soči. Slovenka sa v prípade úspešnej regenerácie plánovala vrátiť do kolotoča pretekov Svetového pohára najneskôr 17. decembra vo francúzskom Courcheveli. „Obdivujem dcéru, že do toho šla. Vedela, že ju čaká bolesť. Chcela lyžovať čo najskôr, lebo inak by padala v rebríčku a v Soči by sa jej potom ušlo vyššie štartové číslo, čo by znížilo jej šance na popredné umiestenie,“ dodal Zuzula.

Bratislavská rodáčka žijúca vo Francúzsku by sa mohla vrátiť na svahy v lete budúceho roka. V slalomovom rebríčku by podľa otca mala figurovať okolo ôsmeho miesta. „Dobrá správa je, že som sa rozhodla pokračovať v tom, čo mám najradšej a určite budem späť na štarte v novembri 2014 v Levi,“ napísala na sociálnej sieti. Operáciu absolvuje u lyonského špecialistu Bertranda Sonneryho-Cotteta. „Pôvodne sme sa dohodli na termíne operácie 2. januára, ale možno pôjdem na zákrok už 9. decembra. Získala by som mesiac k dobru. Radšej obetujem Vianoce a strávim ich v nemocnici,“ uviedla zjazdárka pre agentúru SITA.

Vrcholom zjazdárskej sezóny 2014/15 budú majstrovstvá sveta v americkom Vaile.

Zuzulovej olympiády

  • 2002 Salt Lake City. V sedemnástich si odkrútila olympijskú premiéru. Slalom nedokončila, v obrovskom slalome skončila 32.
  • 2006 Turín. V slabšej sezóne neprekročila tieň ani na olympiáde. V slalome bola 22., v kombinácia 15. „Chcela som dosiahnuť viac,“ priznala.
  • 2010 Vancouver. V slalome obsadila 10. miesto. Bolo jej maximum v sezóne, v ktorej ju prenasledovali zranenia a pády. „Mala som štartové číslo 29 a nie som kúzelník. Urobila som, čo som mohla,“ komentovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #zjazdové lyžovanie #Soči 2014 #Veronika Zuzulová