Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mníchov nebude Krakovu a Jasnej konkurovať v boji o ZOH

Nemecký Mníchov sa nebude uchádzať o usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022, spoločnej kandidatúre Poľska a Slovenska s centrom v Krakove ubudol jeden vážny konkurent.

10.11.2013 21:41 , aktualizované: 11.11.2013 09:27
Jasná - Záhradky Foto: ,
Stredisko Jasná - Záhradky na severných svahoch Nízkych Tatier.
debata

Proti kandidatúre bavorskej metropoly sa postavili obyvatelia regiónu v nedeľňajšom referende.

Mníchovské snahy o usporiadanie ZOH 2022 boli podmienené tým, že oddelené referendá v Mníchove, Garmisch-Partenkirchene a Traunsteine im povedia áno. Zástancovia kandidatúry však utrpeli debakel, keďže voliči ich nepodporili v žiadnom regióne. „Myslím si, že voliči nemali problém s navrhovaným konceptom kandidatúry. V regióne i v celom Nemecku však cítiť stále silnejší odpor k veľkým športovým podujatiam,“ povedal primátor Mníchova Christian Ude. V bavorskej metropole hlasovalo proti kandidatúre 52 % ľudí, v Garmisch-Partenkirchene 51,56 %. Najmenej nadšenia prejavili obyvatelia Traunsteinu (60 % proti).

Výsledky sú sklamaním pre Nemecký olympijský športový výbor (DOSB). Nemci boli presvedčení, že v prípade kandidatúry by mali veľkú šancu na úspech. „Podľa nás je to premárnená príležitosť,“ uviedol generálny riaditeľ DOSB Michael Vesper, ktorý by mal v najbližších dňoch nahradiť na predsedníckom poste nového prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha. „Z výsledkov referenda sme smutní. Teraz je však už všetko jasné,“ napísal Bach na sociálnej sieti Twitter. Odporcovia kandidatúry v nedeľu večer oslavovali. „Nemáme nič proti športu, ale proti netransparentnosti a snahám MOV o čo najväčší zisk,“ tvrdil krajinský poslanec za Stranu zelených Ludwig Hartmann.

V pondelok sa bude rozhodovať o osude kandidatúry Štokholmu. Mníchovský neúspech môže podporiť snahy švédskeho mesta. Mníchov je ďalším mestom, ktorého obyvatelia odmietli podporiť kandidatúru na ZOH 2022. Už v marci sa konalo neúspešné referendum vo Švajčiarsku, kde chceli spoločne kandidovať Davos a St. Moritz.

Doteraz sa do boja o ZOH 2022 oficiálne prihlásili poľský Krakov s podporou slovenskej Jasnej, ukrajinský Ľvov, čínsky Peking s mestom Čang-ťia-kchou v susednej provincii Che-pej a kazašské Almaty. Interes už oficiálne potvrdilo Oslo. MOV stanovil konečný termín prihlášok na 14. novembra. Záujemcovia musia potom do 14. marca 2014 predložiť kompletnú prihlášku spojenú s rôznymi garanciami a projektmi. V júli 2014 po inšpekciách komisie pre ZOH 2022 oznámi MOV mená finalistov, z ktorých o rok neskôr 31. júla 2015 na zasadnutí v Kuala Lumpure vyberie organizátora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijské hry #zimné olympijské hry #ZOH 2022 #jasná