Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šprintérku v lete obohatili deti. Medveďa ešte nestretla

Už roky sa v šprinte drží v lyžiarskej špičke, konkuruje najlepším Severankám, Nemkám či Ruskám. "Cítim sa dobre,“ vraví opatrne Alena Procházková na prahu olympijskej sezóny, vrcholom ktorej budú februárové hry v Soči.

28.10.2013 21:30
Alena Procházková Foto: ,
Alena Procházková.
debata

Dvadsaťdeväťročná Banskobystričanka v minulosti nebojovala len so súperkami, ale aj zdravotnými problémami. Nevyhli sa jej ani pred minulou olympiádou vo Vancouvri.

"Vtedy som pravdepodobne ochorela v lietadle. Som citlivá na prenikavé vône alebo aj dym z cigariet. A vtedy v Kanade mi podráždil sliznicu silný parfum, ktorý pred pristávaním použila jedna pani,“ vracia sa v spomienkach o štyri roky späť. Verí, že teraz ju nič podobné nepostretne.

Procházkovej padlo vhod, že lanská zima nie a nie odísť. "Lyžovali sme, až kým nezmizol posledný fliačik snehu, do konca apríla. Najmä v Kremnických vrchoch, na Kordíkoch a Králikoch.“ S úsmevom hovorí o zvieracích stopách v snehu, pri ktorých „zadok stíska“. "Tréner mi zakaždým povie, že ideme na medvede, ale našťastie sme sa zatiaľ vždy obišli. Neviem, čo by som robila, keby som nejakého stretla…“

Najlepšia slovenská bežkyňa na lyžiach tvorí nerozlučnú dvojicu s trénerom Jánom Valuškom. Ten plní aj funkciu šoféra, servismana, či maséra. "Je šikovný, ale nie je možné, aby všetko stíhal. Špičkové tímy majú aj desať servismanov, v našom malom sú dvaja plus tréner. Sneh sa môže zmeniť aj pol hodinu pred štartom, ak máte na trati človeka, ktorý všetko sleduje, servis dokáže ešte zareagovať. Fyzioterapeut? Toho si nemôžeme dovoliť. Niekedy mám pocit, že robíme šport na kolene. Každý čaká výsledky, aj ja chcem niečo dosiahnuť, ale ak vám nenamažú dobre lyže, nedokážete na trati lietať,“ povzdychne si Procházková.

Leto trávila už tradične v talianskom Livigne, na chorvátskom ostrove Vir, či na rakúskom ľadovci Dachstein. Spestrením bol pre ňu pobyt v Novom Meste na Morave. "Na majstrovstvách Česka ma oslovil jeden tréner s ponukou, či by som sa nevenovala pár dní mladým lyžiarom. Na oplátku mi zaplatili pobyt, využila som špeciálnu dráhu na kolieskové lyže. Decká boli zvedavé, čomu sa venujem v príprave, ako cvičím. Boli z nás celkom nadšené. Na druhej strane, aj mňa to obohatilo. Rada by som v budúcnosti podelila o skúsenosti.“

Minulý rok zorganizovala Procházková jednodňový kemp aj doma na Skalke, dúfajúc, že by z neho mohla vzniknúť pekná tradícia. "Zatiahla som to z vlastného vrecka. Myslela som si, že na to niekto nadviaže, finančne ma odbremení, ale nebol záujem. Trochu ma to sklamalo,“ priznáva.

V minulej sezóne sa blysla tretím miestom v pretekoch Svetového pohára v Lahti, či ôsmou priečkou na majstrovstvách sveta. Vyskúšala si aj trate, na ktorých sa o pár mesiacov pôjdu neďaleko Soči olympijské preteky. "Už len vysoká nadmorská výška ich robí náročné. Jazdí sa hore, dolu, do zákrut, zjazdy boli potvorské,“ dodáva elitná svetová šprintérka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Procházková