Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchlo a plynulo, znie Žampovo krédo na prahu zimy

Spočiatku skromné preteky, teraz štedro dotovaný seriál, ktorý každoročne priťahuje pozornosť miliónov divákov na celom svete.

25.10.2013 18:40
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

To je Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní prezývaný aj biely cirkus. Ďalší ročník sa začne tento víkend v rakúskom Söldene obrovským slalomom žien (v sobotu) a mužov (v nedeľu). Na štarte bude aj trojica Slovákov.

Kým v minulosti konkurovala svetovej špičke iba Veronika Velez-Zuzulová (jedna z najlepších slalomárok sa zotavuje po zranení kolena a do súťažného kolotoča chce naskočiť v decembri), v uplynulej sezóne dali o sebe výraznejšie vedieť aj ďalší slovenskí zjazdári. V seriáli SP bodovali okrem Velez-Zuzulovej i Adam Žampa, Petra Vlhová a Jana Gantnerová.

Starší zo Žampovcov Adam dosiahol práve v Söldene vlani svoj životný výsledok, keď skončil deviaty a získal prvé body v kariére. „Bolo to perfektné. Viem, že pri mne stálo aj šťastie, lebo začalo snežiť, ale druhá jazda mi skutočne vyšla,“ zaspomínal si 23-ročný zjazdár, ktorý bude cez víkend v akcii aj s bratom Andreasom, medzi ženami sa zasa predstaví Barbara Kantorová.

Žampovci sa v lete pripravovali na Novom Zélande, kde na snehu cibrili techniku a zbierali potrebné FIS body. „Chcel by som jazdiť v oboch kolách plynulo a čo najrýchlejšie, ako viem. Výsledky prídu,“ skonštatoval Adam na prahu novej sezóny. Tá má prívlastok olympijská, keďže okrem honby za krištáľovými glóbusmi bude zjazdárska špička útočiť aj na medaily zo Soči.

Po zraneniach sa na svahy vracia Američanka Vonnová, jej krajan Miller (úvod zimy ešte vynechajú), či Francúz Lizeroux. Rýchli budú tradične Rakúšania, Nór Svindal, o návrat do špičky sa pokúsia Švajčiari. Celkové prvenstvo v SP obhajuje Rakúšan Marcel Hirscher a Slovinka Tina Mazeová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #SP v zjazdovom lyžovaní