Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

GLOSA: Diktát

Už to nie je iba vzbura osamelého muža. Keď Timotej Zuzula po minulé roky hájil záujmy svojej dcéry v spore so Slovenskou lyžiarskou asociáciou, niektorí poukazovali na to, že okrem hrdého otca a výborného trénera je aj trochu komplikovaná povaha. Lenže teraz sa zaňho postavili aj ďalší.

05.10.2013 08:00
Austria Alpine Skiing Worlds Foto: ,
Adam Žampa.
debata (1)

Žampovci a Vlhovci vypiplali zo svojich detí lyžiarske talenty, ktoré by mohli nadviazať na úspechy Veroniky Velez-Zuzulovej. Petra Vlhová i Adam Žampa už bodovali v pretekoch Svetového pohára, 20-ročný Andreas je veľký talent. Zmluvu o športovej reprezentácii, ktorú im predložila SLA na podpis označili rodičia týchto pretekárov za diktát.

Aj v tomto spore ide predovšetkým – o peniaze. Šéf úseku alpských disciplín, taliansky podnikateľ Marino Mersich návrh zmluvy obhajoval. Podľa neho je v súlade s pravidlami Medzinárodnej lyžiarskej federácie, ani jeho krajania v Taliansku s ňou nemajú problém. Lenže my nie sme Taliani. Silné lyžiarske federácie hospodária s niekoľkonásobne väčším rozpočtom ako slovenská.

Nádejní slovenskí zjazdári by sa nikdy nevypracovali na terajšiu výkonnostnú úroveň bez obrovskej podpory svojich rodičov. Igor Vlha spočítal, že z rodinného rozpočtu investoval do dcéry za posledné tri roky 160-tisíc eur. Tomáš Žampa financuje synov vďaka dedičstvu po rodičoch. V situácii, keď štát dáva málo a funkcionári SLA nie sú v zháňaní reklamných partnerov príliš úspešní, Zuzulovci, Žampovci i Vlhovci neotáľali. Konali na vlastnú päsť, zháňali peniaze, kombinézy, lyže. Ak teraz očakávajú od SLA väčšiu ústretovosť, nemožno sa im čudovať.

Azda nikto si v tejto chvíli nepripúšťa, že by lyžiarska asociácia nepustila svoju elitu na štart. Ale tento cirkus bol celkom zbytočný. A nebol ani biely.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba