Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osemsto dolárov za tréning je na Zélande dobrá cena, tvrdí Žampa

Na otázku, keď sa zima opýta, čo ste robili v lete, by už mal poznať odpoveď. Najlepší slovenský zjazdár Adam Žampa vymenil slovenské leto za zimu na južnej pologuli, aby sa čo najlepšie pripravil na nadchádzajúcu olympijskú sezónu. Spolu s bratom Andreasom sa nedávno vrátili z Nového Zélandu, kde si dali poriadne do tela. "Zo 40 dní, ktoré sme tam strávili, bolo až 38 tréningových. Boli sme stále na kopci alebo v posilňovni,“ priblížil Adam Žampa po návrate na Slovensko.

13.09.2013 09:00
Austria Alpine Skiing Worlds Foto: ,
Adam Žampa.
debata

Na Novom Zélande ste boli už tretí raz. Aké podmienky ste tam našli?
Veľmi dobré. Vlani bolo síce viac snehu, ale teraz bol tvrdší a na zmrznutom sa lepšie trénuje. Na 90 percent nám vyšlo aj počasie. Mám za sebou výborné tréningy v slalome aj obrovskom slalome.

Ako vyznie porovnanie oboch disciplín aj v pretekoch, ktoré ste tam absolvovali?
Istejší sa cítim v slalome, ale v obrovskom slalome som si víťazstvom v pretekoch Austrálsko-novozélandského pohára vyjazdil také body ako nikdy predtým. V slalome som bol tretí, ale nevadí. Na to, že sa ozajstná sezóna ešte nezačala, som veľmi spokojný. FIS body mám zídené, môžem sa sústrediť na Svetový pohár.

Trénovali ste spolu s Rusmi, Monačanom Olivierom Jenotom, ale raz aj so superhviezdou, Američanom Tedom Ligetym. Ako k tomu vôbec došlo?
Ted prišiel za mnou a spýtal sa, či si s ním nechcem zatrénovať, lebo sa potrebuje s niekým porovnať v slalome. Je to perfektný pocit, keď príde za vami trojnásobný majster sveta zo Schladmingu a ešte vás aj osloví po mene. Veľmi si to vážim. Američania mali na Novom Zélande kompletný mužský tím, ale Bode Miller a Ted Ligety trénovali samostatne.

O Američanoch je známe, že sú bezprostrední. Akí sú Novozélanďania?
Sú veľmi priateľskí, s ničím nemajú problém, neponáhľajú sa. Nevyrábajú si v živote zbytočný stres a radi so všetkým poradia.

Vás už zrejme poznali, keďže ste tam boli tretí raz. Ako a kde ste bývali?
Už tretí rok sme mali prenajatý ten istý domček v Arrowtowne. Už sa poznáme s majiteľmi, čiže nám vyšli v ústrety. Mali sme tam kuchynku, s bratom svoje izby, ale napríklad asistent trénera Tomáš Kmeť a náš otec boli len na prístelku. Vydržať na jednom mieste šesť týždňov spolu nie je jednoduché. Bola už aj "ponorka“, ale museli sme sa cez to preniesť. Pokiaľ máš na pamäti, že s ostatnými tvoríš jeden tím a máte spoločný cieľ, je to jednoduchšie.

Po príchode na Nový Zéland vás prvé prekvapenie čakalo už na letisku, kde ste uvideli veľký plagát s vašou podobizňou. Ako k tomu došlo?
Bolo to nečakané. Organizátori pozývali návštevníkov na Zimné hry a vybrali si moju fotku spred dvoch rokov. Vtedy som mal ešte číslo 42 a teraz som už bol nasadený v prvej skupine. Teší ma ten rozdiel.

Vraveli ste, že domáci sú k hosťom milí, ale na zjazdárskych výpravách musia dobre zarábať. Za koľko sa trénuje u protinožcov?
Oproti vlaňajšku zlacneli. Jedna lajna, čiže tréningová trať, stála vlani 1200 dolárov, teraz 800. Viacerí pretekári sme sa dali dokopy, aby nás to vyšlo lacnejšie. Mňa vyšiel jeden tréning na 100 dolárov. Samozrejme, v Európe by toľko za tréning asi nikto nedal, ale na Zélande je to perfektná suma. Ak si to ale porovnám s Američanmi, tí si postavili denne 5 tratí po 800 dolárov, čiže dávali denne 4000 dolárov len na trate. Tí nemajú problém.

Koľko stál váš päťčlenný tím pobyt na Novom Zélande?
Nemáme to ešte presne vyčíslené, ale mesiac nás vyšiel na 30 000 eur a to ešte v šetriacom režime. Ak by sme nemali sponzorov a známych, ktorí nám pomohli, tak by sme si to nemohli dovoliť.

Menili ste lyže pred novou sezónou?
Zostal som pri Salomonoch, ale mám trochu iný typ na obrovský slalom. Obráčky sú urobené tak, aby sa s nimi lepšie točilo. Sú trochu mäkšie, to mi veľmi pomohlo. Slalomky mám presne na mieru, tie som nemusel meniť.

Svetový pohár štartuje posledný októbrový víkend na ľadovci v Söldene. Čo vás dovtedy ešte čaká?
Po týždni voľna príde na rad naháňanie kondičky a na prelome septembra a októbra tréningový kemp na niektorom z rakúskych ľadovcov. Mali by tam ísť aj Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová, s ktorými sme boli už v júni na snehu vo Francúzsku, a bolo to vydarené sústredenie.

Vlani ste zažiarili hneď v úvode sezóny 9. miestom v Söldene a neskôr ste sa dobre ukázali aj na majstrovstvách sveta v Schladmingu. Čo od seba očakávate v novej sezóne?
Bol by som rád, keby som dve kvalitné vyrovnané jazdy z tréningov vedel ukázať aj v pretekoch. Vlani to bolo pre mňa ešte veľké haló jazdiť Svetový pohár. Teraz, myslím si, tam už viac patrím. Začínam sa približovať k tým, čo jazdia stabilne aj druhé kolá.

Okrem technických disciplín si trúfate aj na niečo iné?
Budem jazdiť aj superkombinácie a už v Beaver Creeku by som si chcel vyskúšať aj super G. Je to veľmi dobrý tréning do obrovského slalomu vzhľadom na rýchlosť. Mám už 23 rokov a treba sa už venovať aj rýchlostným disciplínam.

debata chyba
Viac na túto tému: #žampa #lyžovanie