Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lietajúci Fín padol z vrchola na úplné dno

Bol národným hrdinom, miláčikom žien, neskôr však slávny fínsky skokan na lyžiach plnil predné stránky bulvárnych médii problémami s alkoholom a násilníckym správaním. Niekoľko mesiacov dokonca strávil vo väzení.

16.07.2013 18:00
Matti Nykänen s manželkou Foto:
Matti Nykänen s manželkou.
debata

Štvornásobný olympijský víťaz a päťnásobný majster sveta Matti Nykänen kraľoval v 80. rokoch skokanským mostíkom. „Lietajúci Fín“, ktorého mnohí považujú za najlepšieho skokana na lyžiach všetkých čias, dnes oslavuje päťdesiatku.

„Mal ohromné rýchlostné i dynamické dispozície, musel sa s nimi už narodiť. Okrem toho bol dokonalý profík a snažil sa pre svoju výkonnosť robiť maximum,“ povedal o Nykänenovi bývalý československý reprezentant v skokoch na lyžiach Pavel Ploc, ktorého blonďavý Fín s detskou tvárou pripravil o rad triumfov. Napríklad aj o víťazstvo v pretekoch na strednom mostíku na olympijských hrách v roku 1988.

V Calgary Nykänen suverénne ovládol aj veľký mostík, výrazne prispel k prvenstvu Fínov v súťaži družstiev a s tromi zlatými sa stal hrdinom hier. O štyri roky skôr v Sarajeve vybojoval zlato a striebro, keď na strednom mostíku pokazil druhý skok a z výhry sa radoval jeho veľký rival Jens Weissflog z NDR.

Z majstrovstiev sveta má Nykänen deväť medailí vrátane piatich najcennejších, raz sa stal aj svetovým šampiónom v letoch na lyžiach. Štyrikrát ovládol celkové hodnotenie Svetového pohára a s 46 víťaznými pretekmi SP dlho držal historický rekord, až kým ho tento rok neprekonal Rakúšan Gregor Schlierenzauer. Rodák z Jyväskylä začínal so skákaním až v dvanástich rokoch, predtým sa venoval hokeju, v ktorom sa však pre drobnú postavu nepresadil.

Začiatkom 90. rokov začala aj pre nastupujúci nový V-štýl sláva fínskeho fenoména prudko upadať. Po nevydarených MS 1991 stratil miesto v reprezentácii a po niekoľkých neúspešných pokusoch o návrat v roku 1994 definitívne ukončil kariéru. Medzitým naspieval tri popové albumy, za prvý z nich dokonca získal zlatú platňu, neskôr sa dvojnásobný domáci športovec roka živil aj ako striptér.

V roku 2004 ho odsúdili na 26 mesiacov väzenia za to, že pod vplyvom alkoholu dobodal nožom svojho známeho. Trest mu skrátili na polovicu, pre týranie manželky sa ale na slobode príliš neohrial. Navyše pre finančné problémy musel predať všetky svoje medaily. Okrem toho sa päťkrát rozviedol. Z úplného dna mu popri novej snúbenici pomohol návrat na mostíky.

Niekdajší predstaviteľ klasického štýlu sa nakoniec predsa len naučil „véčko“ a v roku 2008 sa stal veteránskym majstrom sveta. To isté zopakoval aj o tri roky neskôr v Harrachove. „Celý život som skákal na lyžiach. A svet mimo mostíkov bol úplne iný,“ ospravedlňoval svoje excesy polepšený bohém. Teraz tvrdí, že má život konečne pod kontrolou a na budúci rok sa chce opäť postaviť na olympijský mostík. V Soči by chcel plniť úlohu predskokana.

debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #Matti Nykänen #zimné športy