Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koruna kráľovnej bielej stopy patrí opäť Anastasii Kuzminovej

Štvrtýkrát v rade dostala do ruky žezlo a na hlavu korunku kráľovnej biatlonu Anastasia Kuzminová. Stalo sa tak v piatok podvečer na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety Kráľ biatlonovej stopy 2012 v Grand Hoteli Bellevue v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách, kde prvýkrát v histórii oceňovali spoločne svojich najlepších biatlonisti i lyžiari.

04.05.2012 22:42
Anastasia Kuzminová Foto:
Anastasia Kuzminová obhájila titul biatlonovej kráľovnej Slovenska.
debata

Dvojnásobná olympijská medailistka z Vancouveru 2010 už štyri roky žne úspechy v drese Slovenska. Inak to nebolo ani v uplynulej sezóne. V dvadsiatich šiestich pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie Svetového pohára, sa v presnej polovici dostala medzi elitnú desiatku. Jej najlepším výsledkom bolo 2. miesto v pretekoch s hromadným štartom v talianskej Anterselve, čím načala druhú desiatku svojich umiestnení na pódiu pre medailistky v kariére. Celkovo jej to stačilo na desiatu pozíciu v konečnom poradí bojov o krištáľový glóbus.

Dvadsaťsedemročnej (nar. 28. augusta 1984) rodáčke z ruského Ťumenu však určite chýbala medaila z vrcholu sezóny, ktorým boli majstrovstvá sveta v nemeckom Ruhpoldingu. V šiestich štartoch vrátane pretekov štafiet sa päťkrát zmestila do TOP 10, ale pódium pre najlepšie trio ostalo pre ňu začarované. Prvýkrát v kariére sa tak vracala z vrcholného podujatia s prázdnymi rukami. Napriek tomu stále patrí do užšej svetovej špičky.

„Nebudem spomínať na to zlé z uplynulej sezóny, iba na to pekné. Tým boli pódiové umiestnenia na majstrovstvách sveta v letnom biatlone či potom v zime vo Svetovom pohári. Už teraz rozmýšľam o tom, čo budem musieť urobiť v letnej príprave, aby budúca sezóna bola ešte lepšia. Ocenenie, ktoré mi patrí už štvrtý rok, ma teší. Doslova ma však šokovalo, že som dostala najviac hlasov aj od prítomných na slávnosti v spoločnej ankete s lyžiarmi o Kráľa bielej stopy,“ neskrývala radosť z ocenenia Anastasia Kuzminová.

V sezóne ju najviac trápila vychýlená strelecká muška. Práve preto sa koncom januára opäť vrátil do jej realizačného tímu skúsený odborník Juraj Sanitra, pod ktorého trénerským vedením na olympiáde vo Vancouveri 2010 získala zlato a striebro. Do MS vtedy ostávalo ešte mesiac času. Strelecky sa zlepšila, ale na medailový úspech na šampionáte to ešte nestačilo. „Chcela by som v spolupráci pokračovať. Zatiaľ sme to však neuzavreli. Ja som verila, že sa Juraj stane trénerom ženskej reprezentácie. Mohla by som trénovať s dievčatami, vzájomne by sme sa ťahali. Škoda,“ dodala staronová biatlonová kráľovná.

Honor najpopulárnejšieho biatlonistu si vyslúžila 27-ročná Janka Gereková. Rodáčka z Liptova má za sebou dobrú sezónu. Jej každoročný posun v konečnom poradí Svetového pohára sa nezastavil ani tentoraz a 28. miesto v seriáli bojov o hlavnú trofej je jej kariérnym maximom. Svojimi výkonmi a výsledkami najmä v druhej polovici sezóny naznačila, že ani to nemusí byť jej stropom. V pretekoch SP vyrovnala svoje kariérne maximum z roku 2011, keď v ruskom Chanty-Mansijsku skončila ôsma. Na MS v Ruhpoldingu bola jej najlepším umiestnením 11. pozícia v pretekoch s hromadným štartom, a to napriek tomu, že sa tesne pred finišom zaplietla do pádu niekoľkých súperiek. Darilo sa jej aj na MS v letnom biatlone v Novom Meste na Morave, odkiaľ sa vracala s dvoma bronzovými medailami. „Je to príjemné ocenenie, mám z neho radosť. Toto je jedna z mála príležitostí, kedy sa môžeme my, športovci, ukázať v gala. Teším sa z toho, že som vyhrala v tejto kategórii,“ povedala po prevzatí ceny Janka Gereková.

Výraznou mierou sa zaslúžila aj o úspechy slovenských štafiet. V mixoch sa aj vďaka nej objavila slovenská vlajka na stožiaroch pri stupienkoch medailistov, keď vo fínskom Kontiolahti v pretekoch SP finišovalo kvarteto v dresoch s dvojkrížom na trojvrší na skvelom treťom mieste. Že to nebola iba náhoda, potvrdila slovenská miešaná štafeta potom aj na MS v Ruhpoldingu, kde skončila siedma. Slovenský zväz biatlonu (SZB) práve výsledky miešanej štafety ocenil v kategórii „Významný športový úspech“.

Najlepšou mládežníčkou sa stala Ivona Fialková, ktorá na majstrovstvách sveta kadetov vo fínskom Kontiolahti skončila vo vytrvalostných pretekoch siedma a na I. zimných olympijských hrách mládeže v rakúskom Innsbrucku v rýchlostných pretekoch desiata.

Na slávnostnom vyhodnotení sezóny si najvyššie ocenenie – Zlatý odznak SZB prevzal bývalý pretekár Marián Kazár, ktorý sa už dlhé roky venuje trénerskej, funkcionárskej a organizátorskej práci pri biatlone.

Kráľ biatlonovej stopy: Anastasia Kuzminová (VŠC Dukla Banská Bystrica) – tréneri Daniel Kuzmin, Juraj Sanitra

Najpopulárnejší biatlonista za sezónu 2010/ 2012: Janka Gereková (VŠC Dukla Banská Bystrica)

Významný športový úspech: 3. miesto miešanej štafety v zostave Janka Gereková, Anastasia Kuzminová, Matej Kazár, Miroslav Matiaško na pretekoch Svetového pohára v Kontiolahti (Fín.) a 7. miesto miešanej štafety na MS v Ruhpoldingu (Nem.) v zostave s Dušanom Šimočkom na poslednom úseku

Najlepší mládežník: Ivona Fialková (KB Valaská-Osrblie)

Zlatý odznak SZB: Marián Kazár (ŽP Šport Podbrezová) – za dlhoročnú trénerskú, funkcionársku a organizátorskú prácu pri biatlone

debata chyba