Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Procházková získala na univerziáde štvrté zlato, bronz pre hokejistky a Gantnerovú

Slovenská výprava získala na jubilejnej XXV. svetovej zimnej univerziáde (SZU) v tureckom Erzurume už štvrtú zlatú medailu a opäť sa o ňu postarala bežkyňa na lyžiach Alena Procházková. Slovenská reprezentantka v sobotu triumfovala v pretekoch na 15 km voľnou technikou s hromadným štartom. Procházková z Turecka odchádza s vynikajúcou bilanciou - štyri zlaté medaily a jedno piate miesto.

05.02.2011 10:39 , aktualizované: 14:12
Alena Procházková Foto:
Alena Procházková.
debata

Okrem Procházkovej získali v sobotu cenný kov aj slovenské hokejistky, ktoré v súboji o konečné 3. miesto vyhrali nad Američankami 3:1. Slovenky si pod vedením trénera Miroslava Karafiáta vylepšili umiestnenie z čínskeho Char-pinu 2009, kde v dueli o bronz neuspeli a skončili štvrté.

Slovenskí pretekári majú na SZU v Erzurume na svojom konte už šesť medailí. Okrem bronzu hokejistiek, troch individuálnych zlatých Aleny Procházkovej a jej najcennejšieho kovu z tímšprintu s Petrom Mlynárom si bronz vybojoval biatlonista Matej Kazár.

Procházková sa rozhodla štartovať až tesne pred pretekmi a od úvodu až do cieľa sa držala vo vedúcej skupine pretekárok. Jej chvíle prišli tesne pred cieľom, keď v mohutnom finiši zdolala Rusku Aliu Iksanovovú o 9 desatín sekundy. Tretia skončila Ukrajinka Kateryna Grygorenková. Ďalšia Slovenka v štartovom poli Katarína Garajová preteky nedokončila.

Lyžiarka Jana Gantnerová získala pre Slovensko ďalšiu medailu. Dvadsaťjedenročná Kežmarčanka skončila v slalome na treťom mieste a vybojovala si bronz, keď po 1. kole bola ešte druhá. Prvenstvo patrí Američanke Sterling Grantovej, striebro si vyjazdila Poľka Aleksandra Klusová-Zamiedzowá. Ďalšie Slovenky Barbora Lukáčová a Eva Hučková 1. slalomové kolo nedokončili. Darilo sa biatlonistom, keď v pretekoch na 15 km s hromadným štartom obsadil Dušan Šimočko vynikajúcu 6. priečku, Mateja Kazára klasifikovali na 13. pozícii.

Slovenskí športovci si v Erzurume vybojovali už o tri medaily viac ako pred dvoma rokmi v čínskom Char-pine, kde bol Jaroslav Babušiak strieborný v super G, bronzový v kombinácii a hokejisti skončili tretí. Vďaka tohtoročným úspechom v Turecku majú Slováci v ére samostatnosti na zimných univerziádach bilanciu 16 zlatých, 11 strieborných a 20 bronzových medailí.

BEH NA LYŽIACH
Ženy – preteky na 15 km voľnou technikou s hromadným štartom: 1. Alena Procházková (SR) 43:33,2 min,. 2. Alia Iksanovová (Rus.) +0,9 s, 3. Kateryna Grygorenková (Ukr.) +8,8,… Katarína Garajová (SR) nedokončila.

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Ženy – slalom: 1. Sterling Grantová (USA) 1:44,28 min, 2. Aleksandra Klusová-Zamiedzowá (Poľ.) +0,14 s, 3. Jana Gantnerová (SR) +0,38,… Barbora Lukáčová a Eva Hučková (obe SR) nedokončili 1. kolo.

BIATLON
Muži – preteky na 15 km s hromadným štartom: 1. Arťom Pryma (Ukr.) 41:22,2 min, 2. Krasimir Anev (Bulh.) +9,0 s, 3. Alexej Trusov (Rus.) +9,2,… 6. Dušan Šimočko +46,8, 13. Matej Kazár (obaja SR) +2:40,5.

HOKEJ
Ženy – o 3. miesto
Slovensko – USA 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Ďalší sobotňajší program
zjazdové lyžovanie – slalom žien (2. kolo 12.00)
beh na lyžiach – preteky voľnou technikou s hromadným štartom mužov 30 km (11.00)
biatlon – preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km (11.00)
akrobatické lyžovanie – finále skikrosu (10.30)
hokej – muži: o 5. miesto (19.00)

debata chyba