Nadal je wimbledonským šampiónom. Berdych nezískal ani set

TASR | 04.07.2010 17:36, aktualizované: 
Rafael Nadal Foto:
Víťazné gesto Rafaela Nadala.
Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal po druhý raz v kariére víťazom dvojhry na prestížnom Wimbledone. Vo finále si ako nasadená dvojka poradil s dvanástkou turnaja Čechom Tomášom Berdychom za 2:12 h v troch setoch 6:3, 7:5 a 6:4.

Nadal si pripísal na konto ôsmy grandslamový titul a zopakoval husársky kúsok z roku 2008, keď po víťazstve na Roland Garros nenašiel premožiteľa ani na posvätnej tráve All England Clubu. Nadal natiahol svoju víťaznú sériu vo Wimbledone na 14 zápasov, vlani nemohol obhajovať titul pre zranenie kolien.

Rafael Nadal. Foto: SITA, AP
Rafael Nadal Rafael Nadal.

Rodák z Mallorcy sa stal prvým Španielom v histórii s dvomi wimbledonskými titulmi. Nadal zinkasuje prémiu milión libier a vďaka zisku 2000 bodov si upevní vedúcu priečku v rebríčku ATP Entry pre nasadzovanie.

Berdych napriek nedeľňajšej prehre dosiahol vo Wimbledone životný úspech, na ceste do finále vyradil najvyššie nasadeného šesťnásobného šampióna Švajčiara Rogera Federera i trojku turnaja Srba Novaka Djokoviča. Berdych sa stal prvým českým wimbledonským finalistom od roku 1987, keď legendárny Ivan Lendl prehral v rozhodujúcom súboji s Austrálčanom Patom Cashom.

Rafael Nadal. Foto: Reuters
Rafael Nadal Rafael Nadal.

Španiel po zisku druhého titulu žiaril spokojnosťou. „Je to viac ako sen. Vlani pred Wimbledonom som prežíval jedno z najťažších období v kariére, pre zranenie som nemohol obhajovať titul. Je skvelé mať wimbledonskú trofej opäť vo svojich rukách. Španielski tenisti to tu mali v priebehu posledných 40 rokov vždy ťažké, mne sa podarilo vyhrať najprestížnejší grandslamový turnaj už druýkrát, čo je fantastický úspech. Ďakujem celému môjmu tímu za podporu. Veľká vďaka patrí aj fanúšikom, ktorí boli počas celého turnaja skvelí. Aj v semifinále proti Andymu Murraymu sa správali maximálne férovo. Tomášovi blaoželám k fantastickej sezóne. Na Roland Garros bol v semifinále a teraz sa dostal až do finále. Želám mu veľa šťastia na ďalších turnajoch,“ povedal vo svojom príhovore Nadal.

Berdych bol napriek finálovej prehre s wimbledonským vystúpením spokojný. „Vo Wimbledone som prežil nádherné dva týždne. Rafa dnes potvrdil, aký je silný. V posledných mesiacoch ukázal, že je pravým šampiónom a dnes vyhral zaslúžene. Verím, že víťazstvá nad Federerom a Djokovičom mi dodajú viac sebavedomia a na budúci rok prídem do Wimbledonu ešte silnejší. Ďakujem môjmu tímu, trénerovi i fanúšikom,“ povedal.

Finále:

Rafael Nadal (2-Šp.) – Tomáš Berdych (12-ČR) 6:3, 7:5, 6:4

Nadal vo finále rovnako ako v predchádzajúcich dueloch na tohtoročnom Wimbledone ťažil z kvalitného podania, drvivého forhendu a skvelého pohybu po dvorci.

Tomáš Berdych. Foto: Reuters
Tomáš Berdych Tomáš Berdych.

Berdych v prvom sete držal so súperom krok do stavu 3:3, ďalšie tri gemy sa stali korisťou favorizovaného Španiela, ktorý bol v rozhodujúcich momentoch agresívnejší.

V úvodnom geme druhého dejstva mal Berdych k dispozícii tri brejkbaly, no Nadal vždy skvele zaservoval a tak sa opäť rozhodovalo až v koncovke. Za stavu 5:6 spravil Berdych pri vlastnom podaní tri nevynútené chyby z forhendu a Nadal už vedenie 2:0 na sety zužitkoval v celkový triumf.

V treťom dejstve premenil za stavu 5:4 po skvelom forhendovom obhodení pri podaní Berdycha hneď prvý mečbal. Nadal upravil vzájomnú bilanciu s Berdychom na 8:3, pričom nad českým reprezentantom vyhral 17 setov v sérii.