Skalp Schumachera? Kdeže. Hamilton reaguje na prvý rok bez triumfu

Eduard Révész | 21.11.2022 18:09
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
Ziskom ôsmeho titulu majstra sveta sa mohol v historických tabuľkách formuly 1 odpútať od Michaela Schumachera. A zabudnúť na trpké finále vlaňajšej sezóny.

Lewisovi Hamiltonovi sa však v roku 2022 nedarilo podľa predstáv. Zažil niečo, čo sa mu predtým v prestížnom šampionáte nestalo. Sezónu s novými pravidlami ukončil bez jediného víťazstva.

V hodnotení jazdcov skončil Brit na šiestom mieste. Za rivalom z Red Bullu Maxom Verstappenom, ktorý primát suverénne obhájil, zaostal o 214 bodov (454:240).

Hviezdny pretekár Mercedesu v nedeľu neprišiel do cieľa záverečných pretekov v Abú Zabí, keď doplatil na technické problémy. Podľa jeho slov tento moment dokonale zhrnul celý ročník.

Max Verstappen Čítajte aj Šampión potvrdil fazónu aj v posledných pretekoch. Red Bull double nemá

„Až do posledných pretekov som veril, že existuje šanca na víťazstvo. Myslím si, že je dôležité držať sa nádeje a pokračovať v práci. Dal som do toho všetko. Posledné preteky boli ako celá sezóna, som rád, že je to za nami,“ uviedol Hamilton pre Motorsport.com.

Ročník ukončil s deviatimi pódiovými umiestneniami, z toho päťkrát finišoval druhý.

„Keď sme skončili prvýkrát na piatom mieste, bolo to ako víťazstvo. Taký pocit sme mali aj zo štvrtého miesta a z pódia,“ pokračoval 37-ročný jazdec.

Najkrajšie monoposty formuly 1 v histórii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
15. Williams FW14 (1991).

Napriek tomu nepochybuje, že najťažšiu sezónu zažil v roku 2011. Aj keď vo farbách McLarenu vtedy skončil v šampionáte o priečku vyššie ako tentoraz a vyhral na troch podujatiach.

„Tento rok patrí medzi moje tri najhoršie, ale bol oveľa lepší (v porovnaní s 2011, pozn. red.), čo sa týka mňa a to, ako som pracoval s tímom, ako sme zostali jednotní. Takže táto sezóna priniesla veľa plusov,“ uzavrel Hamilton, víťaz 103 pretekov v F1.

Od ďalšieho pokračovania v F1 ho uplynulé mesiace neodrádzajú. Prezradil, že neplánuje skončiť a tento rok mu dodá silu bojovať o ďalšie prvenstvá.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2022 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Juki Cunoda (Jap./AlphaTauri): 650 000 eur.