Pri rozlúčke veľkých postáv. Pozrite si Pogačarovu obhajobu na monumente

TASR, Pravda | 08.10.2022 17:09
Tadej Pogačar Foto: ,
Tadej Pogačar.
„Môj plán? Všetkých prešprintovať!“ avizoval Tadej Pogačar pred záverečným monumentom sezóny Okolo Lombardska. To sa mu podarilo, aj keď v závere mu namiesto viacerých súperov zostal jediný. Slovinský cyklista obhájil vlaňajší triumf, keď zdolal Španiela Enrica Masa (Movistar).

Jazdec tímu UAE-Team Emirates tak zvíťazil pri oboch svojich štartoch na tomto podujatí. Slovinec zvládol 253 km dlhú trasu z Bergama do Coma za 6:21:22 hodiny.

Ttretí finišoval Mikel Landa (Bahrain-Victorious) s mankom 10 sekúnd. Ďalší Španiel Alejandro Valverde obsadil vo svojich rozlúčkových pretekoch šieste miesto.

S cyklistikou sa po tomto monumente rozlúčil aj Talian Vincenzo Nibali, ktorý sa umiestnil na 24. priečke. Tridsaťsedemročný jazdec tímu Astana-Premier Tech počas kariéry vyhral všetky tri preteky Grand Tour a dvakrát triumfoval aj v Lombardsku.

Pred kopcom Madonna del Ghisallo, ktorý bol 60 km pred cieľom, pelotón dostihol únik. V hlavnej skupine zostalo 70 jazdcov. Skupina prišla vo veľkom tempe pod záverečné tri kopce už v menšom počte.

Devätnásť kilometrov pred páskou zaútočil v predposlednom kopci Davide Formolo (UAE-Team Emirates), nasledoval atak Pogačara, ktorého sa okamžite chytil Mas.

Obaja spolupracovali a získali náskok, no v zjazde ich dostihol Landa a vpredu sa vytvorila skupina troch jazdcov.

Mas pred cieľom dvakrát nastúpil, no Slovinec sa držal jeho zadného kolesa. Pogačar bol na prvej pozícii a špurt bol poriadne dlhý aj vyrovnaný, pretože Mas sa nevzdával. Napriek tomu Slovinec vyhral. Landa finišoval s desaťsekundovým odstupom a doplnil pódium.

„Je skvelé vrátiť sa a opäť vyhrať. Teším sa z triumfu v záverečných pretekoch tejto sezóny,“ povedal Pogačar podľa agentúry DPA.

Okolo Lombardska

Výsledky 116. ročníka, (Bergamo – Como, 253 km): 1. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 6:21:22 h, 2. Enric Mas (Šp./Movistar) rovnaký čas, 3. Mikel Landa (Šp./Bahrain-Victorious) +10 s, 4. Sergio Higuita (Kol./Bora-Hansgrohe) a 5. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) obaja +52, 6. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 7. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo), 8. Rudy Molard (Fr./Groupama-FDJ) a 9. Romain Bardet (Fr./DSM) všetci +1:24, 10. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) +1:26