Nemilosrdný ruský súd. Grinerovú odsúdili, ostrá kritika od Bidena

SITA | 04.08.2022 17:19, aktualizované: 
711963018 Foto:
Brittney Grinerová po štvrtkovom vynesení rozsudku.
Ruský súd vo štvrtok odsúdil americkú basketbalistku Brittney Grinerovú na deväť rokov vo väzení po tom, čo ju uznal vinnou z pašovania a prechovávania drog.

Tridsaťjedenročná pivotka čelila obvinenie po tom, čo jej vo februári našli v batožine po prílete do krajiny zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety. Proces sa začal v úvode júla a vo štvrtok v Rusku prebehli záverečné reči oboch strán.

Obhajoba Grinerovej bola postavená na tvrdeniach, že basketbalistka nemala v úmysle uvedenú zakázanú substanciu pašovať do Ruska. V jej batožine sa mala vyskytnúť náhodou počas balenia na cestu do krajiny.

671554478 Čítajte viac Ohrozená olympiáda a narážka na USA. Pre konflikt trpí ďalší športovec

Jedna z jej právničiek Maria Blagovolinová tiež informovala a aj písomne doložila, že jej klientka má odporúčanie od lekára na užívanie konopných prípravkov na zmiernenie bolesti. Grinerová tvrdila, že ich užíva iba v americkej Arizone, kde to má povolené.

Podľa prokurátora Nikolaja Vlasenka mala basketbalistka uvedený konopný olej vo svojej batožine úmyselne a preto jej navrhol trest na 9,5 roka. Horná hranica trestu v takých prípadoch je v Rusku až 10 rokov za mrežami.

619571940 Čítajte viac Pre sprej som stratil rok kariéry. Hráč vysvetlil dopingový prešľap

Po vynesení rozsudku teraz príde na rad diplomacia a snaha americkej strany o výmenu väzňov. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi už tlmočil návrh vymeniť Grinerovú a Paula Whelana odsúdeného v Rusku za špionáž za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Bouta.

Rozsudok ostro kritizoval americký prezident Biden, ktorý uviedol v písomnom vyhlásení, že je neakceptovateľné a vyzval na prepustenie Grinerovej. „Rusko neprávom drží Brittney,“ citovala ho agentúra dpa.

Brittney Grinerová Čítajte viac Grinerová prvýkrát vypovedala pred súdom. Američania oslovia Lavrova

„Vyzývam Rusko, aby ju okamžite prepustilo a mohla byť so svojou ženou, blízkymi, priateľmi a spoluhráčkami,“ uviedol s tým, že jeho administratíva bude „neúnavne“ pracovať, aby ju i Whelana dostali späť domov.

Odsúdenie a vysoký trest bolo „neoprávnené, nešťastné, ale nie neočakávané“, uviedli v spoločnom vyhlásení komisári zámorských basketbalových súťaží WNBA a NBA Cathy Engelbertová a Adam Silver. „Záväzok WNBA a NBA k jej bezpečnému návratu do Spojených štátov nezakolísal a dúfame, že sa k nemu blížime,“ uviedli.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ