Mešár vytlačí kilečko, Nemec toľko nedá. Na stokilových profíkov zatiaľ nemajú

Martin Prosnan | 07.07.2022 09:30
Šimon Nemec Foto:
Šimon Nemec a Filip Mešár (vľavo).
Len nedávno ukončili sezónu a už myslia na ďalšiu. Možno zlomovú. Šimon Nemec, Filip Mešár i Juraj Slafkovský, traja mimoriadne talentovaní slovenskí hokejisti, pred pár týždňami leňošili na pláži v Turecku.

Prví dvaja uplynulé dni – pred draftom do NHL – však už zhadzovali kilogramy v posilňovni. Pod dozorom Šimona Klimčíka (29), renomovaného kondičného trénera, ktorý vedie aj Petru Vlhovú.

Mal by profesionálny športovec chodiť na dovolenky all inclusive?

A prečo nie? Je to v pohode. Všetkým vravím: choďte si užiť, robte to, čo nemôžete robiť počas tréningového procesu. Má to však aj druhú stránku mince. Od každého následne chcem, aby sa vrátil stopercentne mentálne pripravený. Keď je čas na zábavu, treba sa baviť, je to predsa iba pár dní v roku. Keď však makáme, tak bez akýchkoľvek výhovoriek. Na dovolenke treba totálne vypnúť.

Môže to byť pokojne aj na dva týždne?

To je už priveľa. Nad desaťdňovým ničnerobením ešte viem prižmúriť oči. Viac nie.

Čo je horšie – pár pohárikov alkoholu alebo plný tanier hranoliek?

Všetko dohromady. Neprimeraný energetický príjem v kombinácii s alkoholom a nedostatkom spánku je jedna veľká katastrofa. Potom je isté, že sa športovec vráti s nadváhou a zbytočným tukom.

Dobre stavaný hokejista toho dokáže zjesť viac ako dosť…

Z vlastnej skúsenosti viem, že ak sa poriadne na dovolenke opustím, priberiem aj päť kilogramov. Behom týždňa, maximálne desiatich dní, som však späť na pôvodnej váhe. Stačí, aby som sa začal hýbať a dával si pozor, čo mám na tanieri. Ale opakujem, dovolenka je presne na to, aby človek vypol.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Filip Mešár (@f.mesar)

Neviem si predstaviť, že by som po sezóne povedal Peti Vlhovej, aby sa v jedálni obmedzovala, keď vidím, že je vycucnutá ako rezanec. Škaredo by sa na mňa pozrela. Aj jej opakujem, že keď je zábava, tak sa bavme poriadne a poďme bomby, keď trénujeme, tak opäť len bomby.

Zhadzuje trénované telo rýchlejšie ako netrénované?

Jednoznačne. Športovca, ktorý je navyknutý na výdaj, dovolenka poznačí menej. Ale prvé týždne prípravy bolia všetkých. Telo sa adaptuje postupne. Šimon Nemec bol nedávno na hokejovom šampionáte, po pártýždňovej pauze som ho začal opäť pripravovať a poviem vám, bol hotový. Pauzu bolo cítiť. Bol to šok. Potom sa rozbehol. Prvý týždeň som si z neho uťahoval, že by ho nedraftoval ani tunajší Švošov – dedinka na Liptove.

Nemec, Mešár, Slafkovský patria medzi najväčšie svetové hokejové talenty. Sú výnimoční aj po fyzickej stránke?

Šimona robí výnimočným jeho hokejové IQ. Dokáže čítať hru a byť v správnom čase na správnom mieste. Po fyzickej stránke s ním musím pracovať viac ako s Filipom Mešárom. Toho trénujem iba druhý mesiac – na svoj vek je na tom silovo veľmi dobre. Jeho hokej je založený na rýchlom korčuľovaní, Nemec je predsa len obranca, ktorý tvorí.

V poslednom čase mi volalo mnoho skautov a vraveli mi, že so Šimonom musím popracovať ešte predtým, ako pôjde za more. Poviem úprimne, nie som nadšený z jeho programu, má toho veľa. Vlani mal päťtýždňovú letnú prípravu, potom musel ísť do reprezentačnej osemnástky. Teraz máme ešte menej času, čaká ho draft, potom MS do 20 rokov a následne pôjde do Ameriky. Akosi nám nezostáva priestor na poriadny tréning.

Čo chceli od vás skauti vedieť?

Ako pristupuje k tréningu, k povinnostiam, ako sa správa k spoluhráčom a trénerom. Pýtajú sa na jeho slabé a silné fyzické stránky. Volali mi asi siedmi či ôsmi, všetci chceli vedieť to isté.

Šimon Klimčík - kondičný tréner. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Šimon Klimčík Šimon Klimčík - kondičný tréner.

Slafkovský vyzerá byť na svoj vek ešte vyspelejší ako Nemec s Mešárom…

Nie je to môj klient, netrénujem ho. Vyzerá, že je na tom dobre, ale hodnotiť ho nemôžem.

Aj vy ste v mladosti hrali hokej. Sú dnešní chlapci po fyzickej stránke ďalej?

Dnes je väčšia špecializácia, kondičný tréner už je štandard. A či sme boli horší? Zdá sa mi, že úroveň spadla. Kedysi bolo v jednej triede päť obéznych chlapcov a pätnásť atlétov, ktorí vedeli robiť všetko. Dnes je to naopak. Nemec, Mešár i Slafkovský sú výnimky. Dnes sa v Litovskom Mikuláši stretávam v juniorke s inými chlapcami. Tí sú pozadu aj oproti nám – staršej generácii.

Mal by osemnásťročný hokejista fyzicky zvládnuť toľko ako skúsený tridsiatnik?

Telo mladíka regeneruje rýchlejšie, môže si dovoliť aj prešľap v životospráve, tridsiatnik už nie. Hrubej sily však majú tínedžeri – samozrejme – menej. Ale sú rýchlejší a práve rýchlosť v dnešnom hokeji dominuje. Keď si pozriem finále MS do 20 rokov medzi Kanadou a USA, tak je neskutočné, čo sa na ľade deje.

Mešár vraj na preddraftovom combine vytlačil na lavičke najviac. Trénuje to, či je skôr prirodzený talent?

Bench je jeden z viacerých cvikov, z ktorých sa skladá príprava. Nevenuje sa mu špeciálne. Obom chlapcom vravím, že sa nepripravujeme na to, aby boli v niektorej z činností najlepší, ale aby boli čo najlepšie pripravení a zároveň sme znížili riziko zranenia. Nie je dôležité byť skvelý na testoch, ale priamo počas sezóny.

Koľko kilogramov vytlačí Mešár nad hlavu?

Ťažko povedať, maximálky nedvíhame, sústredíme sa skôr na série. Ale stovku dá v pohode. Jeden či dvakrát určite, čo je na 18-ročného chlapca fajn. A Šimon? Poviem to takto: tlak na lavičke nie je jeho obľúbená disciplína. Vytlačí „trošku“ menej. (úsmev) Každý obľubuje iný cvik a na konci dňa aj tak nie je dôležité, koľko kilogramov zodvihnete.

Šimon Nemec. Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
5. Historická noc pre Slovensko? Šimon Nemec.

Sú po fyzickej stránke pripravení na súboje so stokilogramovými obrancami v zámorí?

V tejto chvíli nie, ešte máme pred sebou veľa práce. Do Ameriky však pôjdu na konci augusta, čo je dlhá doba. Navyše, sú mladí, z roka na rok sa budú zlepšovať. Obaja majú veľký potenciál.

Pri čom viac nadávajú – keď majú behať alebo dvíhať železo?

Šprinty ich bavia, vytrvalostný beh menej. Nebehajú však päť či desať kilometrov, skôr kratšie úseky a vo väčšej intenzite. Bolí to, ale nefrflú. Posilňovňa im reže asi viac, potom vyzerajú dobre aj na pláži. Zdá sa, že aj tam chcú byť za hviezdy. (smiech)

Na obrazovke sme v uplynulých dňoch videli Alexandra Ovečkina pri futbale a pôsobil veľmi neohrabane. U každého hokejistu by to tak bolo?

Šimon by sa vo futbale nestratil, má neuveriteľné priestorové videnie, čítanie hry aj odhad. Hokejisti však majú inú stavbu tela, priemerný hráč v NHL váži 90 kilogramov. Takého futbalistu hádam ani nenájdete. Ak by prišiel futbalista na ľad, neviem, či by prežil jeden osobný súboj.

Športoví obojživelníci by dnes nemali šancu?

Myslíte futbal aj hokej na najvyššej úrovni? Nie, to sa nedá. Ligový hokejista by možno zvládol regionálny futbal, viac nie.

Jozef Golonka bol juniorský majster Československa v tenise…

Nechcem si vymýšľať, ale tuším Roger Federer bol národným šampiónom v behu na 800 metrov ako pätnásťročný. Potom sa to však začína lámať a treba si vybrať. V Mikuláši mám zopár kamarátov, ktorí boli kedysi veľmi dobrí v hokeji aj vo vodnom slalome. Ale len do istého veku. Špecializácia je nevyhnutná.

A čo Petra Vlhová. Bola by z nej výborná hokejistka?

Fyzické predpoklady má. No nie je to len o tom. Keď sme boli spolu na hokejovom finále Nitra – Slovan, vysvetľoval som jej, prečo sa hráči menia na ľade, prečo jeden zaskakuje za druhého. Tomu nerozumie. Jedna vec je vedieť korčuľovať a strieľať, druhá čítať hru a pohybovať sa na ľade.

Je niečo, v čom by dala chlapcom – hokejistom lekciu?

V silovom tréningu nôh by sa nestratila. A to isté aj Martina Dubovská, tá je možno vo vrchnej časti tela ešte silnejšia. Samozrejme, že v globále sú chlapci niekde inde.

Bola jej letná príprava rovnaká ako po iné roky?

Štandardný režim, nebol dôvod nič meniť, napokon, každý rok niečo vyhráme. Naozaj netreba objavovať Ameriku. Hľadáme miesta, kde sa dá ešte zlepšiť, ale 80 percent vecí je zaužívaných. V jednoduchosti je krása a prináša úspech. Pochopiteľne, aj tentoraz sme si to spestrili – bicykel, motorka, vodné lyže, plávanie. Neboli sme akurát na kajaku. Peťa potrebuje zábavu, lebo prípravné obdobie je dlhé, trvá od apríla do septembra. Nie je to ako s hokejistami. Lyžiarovi to nemôžete znechutiť.

Spomenuli ste vodné lyže. Má cit aj na vode?

Pýtajte sa jej brata Borisa, on ju ťahal na člne. (úsmev) Ale v globále: Petra je baba, ktorá čo chytí do ruky, to jej ide.

Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík. Foto: Oliver Ondráš
Šimon Klimčík, Petra Vlhová Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík.

Neprejavuje sa u nej ešte strata motivácie?

Objem sa možno trošku znížil a sústredíme sa na kvalitu. Ale motivovaná je, veď stále sú veci, ktoré v zbierke ešte nemá. Je mladá, lyžovanie ju baví, sú méty, po ktorých túži. Napríklad aj po ďalšom krištáľovom glóbuse.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ