Piquet vysvetľuje rasistický slovník. F1 vraj urobila rázny krok

TASR, Pravda | 29.06.2022 19:20
Nelson Piquet, Lewis Hamilton Foto: ,
Nelson Piquet a Lewis Hamilton na archívnych snímkach.
Bývalý brazílsky motoristický pretekár Nelson Piquet sa v stredu ospravedlnil Britovi Lewisovi Hamiltonovi za rasistickú narážku.

Niekdajší šampión F1 použil na adresu sedemnásobného majstra sveta nevhodný slovník ešte v novembri v rozhovore k vlaňajšej VC Veľkej Británie.

„Veľmi sa ospravedlňujem Lewisovi a všetkým, ktorých sa to dotklo. Je to skvelý jazdec, no preklad niektorých médií, ktorého sú momentálne plné sociálne siete, nie je správny,“ uviedol Piquet pre AFP.

Azerbajdžan Baku Motorizmus F1 VC Čítajte aj Reakcia Hamiltona na rasizmus. Toto odkázal legende formuly 1

Samotný Hamilton odsúdil útok, ktorý sa dostal do povedomia verejnosti v predchádzajúcich dňoch. Na jeho stranu sa pridala aj Medzinárodná automobilová federácia (FIA).

Majster sveta z rokov 1981, 1983 a 1987 použil nevhodný slovník, keď na jeseň verejne diskutoval o kolízii Hamiltona s Holanďanom Maxom Verstappenom (Red Bull) na minuloročnej VC Veľkej Británie.

"To, čo som povedal, bolo nepremyslené a nepopieram to.

Chcem však uviesť na pravú mieru, že použitý termín sa v brazílskej portugalčine bežne používa na označenie ‚chlapa‘ alebo ‚osoby‘ a nie ako urážka," dodal na svoju obhajobu 69-ročný Brazílčan.

Zdá sa, že vedenie formuly 1 jeho slová neobmäkčili, a podľa portálu Motorsport.com dostal zákaz vstupu do padoku F1 počas súťažných víkendov.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2022 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Juki Cunoda (Jap./AlphaTauri): 650 000 eur.

Hamilton je jediný jazdec tmavej pleti v štartovom poli a dlhodobo bojuje za väčšiu rozmanitosť v športe, práva LGBTQ+ komunity a upozorňuje aj na enviromentálne problémy.

Zaujímavosťou je, že spomínaný úradujúci šampión Verstappen je viac ako rok vo vzťahu s Piquetovou dcérou Kelly.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ