Ty hlúpa opica! Sagan vyzve dávneho rivala

Michal Bakaj | 30.06.2022 06:58
France Cycling Tour de France Van Aert Foto: ,
O tom, aké je to vyhrať zelený dres, debatoval Wout Van Aert na lanskej Tour de France s Markom Cavendishom.
Nič nie je isté - len smrť, dane a Peter Sagan v zelenom drese na parížskom pódiu.

Nikto na Slovensku sa nenahnevá, ak by fanúšikovská fráza platila aj na tohtoročnej Tour de France, ale favoritov bodovacej súťaže treba hľadať inde.

Tí hlavní sú z Beneluxu a trojnásobnému majstrovi sveta nič nedarujú.

Favoriti na zelený dres na cyklistickej Tour Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (Hol./Quick-Step Alpha Vinyl, 25...

Naďalej však platí, že sedemnásobného držiteľa zeleného trička netreba odpisovať. Hoci jeho forma, ktorú tento rok ovplyvnila choroba, je veľkým otáznikom, Sagan môže zúročiť bohaté skúsenosti a zaútočiť zozadu.

Kto sú cyklisti, s ktorými si to rozdá v boji o „maillot vert“?

Drzý a sebavedomý

Vlani poslušne stiahol chvost a pracoval pre slovinského lídra. Tento rok to bude iné. Wout van Aert dostal súhlas od šéfov Jumbo-Visma na útok na zelený dres a hodlá svetu ukázať, že je najkomplexnejší cyklista súčasnosti.

Predviedol to už na Tour 2021, keď vyhral časovku, horskú i prestížnu špurtérsku etapu na Elyzejských poliach. Počas väčšiny pretekov však musel byť k dispozícii Primožovi Rogličovi, ktorý útočil na žltý dres.

669033582 Burgaudeau Čítajte viac Sagan a jeho partia. TotalEnergies ide na Tour s touto zostavou

Nemohol svojvoľne špurtovať a už vôbec sa pokúšať o body na rýchlostných prémiách. Tohtoročný cieľ je jasný – zelené tričko.

„A nielen to. Primož môže počítať s mojou podporou vždy, keď to bude potrebovať. Verím si, že zvládnem obe úlohy,“ vraví sebavedomý Belgičan.

So Saganom ho spája bohatá história. Temperamentní rivali si nič nedarujú, na Tour 2020 medzi nimi lietali aj vztýčené prostredníky a nadávky. Belgičan si vtedy pohneval slovenských fanúšikov, keď Žilinčana nazval „hlúpou opicou“.

Tento rok absolvoval len 22 pretekárskych dní a prípravu podriadil výhradne Tour. Naštrbilo ju zranenie kolena spred dvoch týždňov, ale Van Aert sa dal dohromady a hlási pripravenosť.

V jeho prípade platí, že na ceste za triumfom v bodovačke ho môže zastaviť len vlastný tím – ak mu prikáže pomáhať Rogličovi.

Znovuzrodená raketa

Najrýchlejší šprintér nielen na papieri. Fabio Jakobsen v tejto sezóne valcuje konkurenciu. Na konte má už desať triumfov a za sebou silný príbeh.

Sam Bennett Čítajte viac Bora šokovala nomináciou. Najlepšieho špurtéra nechala doma

Pred dvoma rokmi takmer prišiel o život, keď po kolízii s krajanom Dylanom Groenewegenom počas špurtu vo vysokej rýchlosti narazil do kovovej konštrukcie.

Lekári ho musel oživovať, utrpel desiatky zranení. Náraz bol taký silný, že mu vyrazil všetky zuby. Šéf QuickStepu Patrick Lefevere odmietol na talentovaného špurtéra rezignovať a prejavil mu dôveru, ktorá sa v profesionálnom športe – najmä v cyklistike – vidí len zriedkavo.

Jakobsen sa vrátil po zdĺhavej rekonvalescencii a po prvotných biednych výsledkoch sa objavili obavy, že sa už nikdy nezbaví strachu z rýchlosti. Postupne však rozbehol pedále, vymazal mentálny blok a odvtedy je na nezastavenie.

Lefevere verí svojej špurtérskej jednotke natoľko, že ho uprednostnil pred veteránom Markom Cavendishom, ktorý žiaril na vlaňajšej Tour a veril v nomináciu aj tento rok.

„Čaká ma prvá Tour v kariére, idem tam s pokorou. QuickStep sa vždy pýšil elitnými výkonmi v hromadných dojazdoch. Verím, že pomôžem k pokračovaniu tradície,“ želá si 25-ročný Holanďan.

Britské slzy

Za Van Aertom a Jakobsenom je diera, až potom nasledujú ďalší ašpiranti na zelené tričko. Okrem Sagana do tejto skupiny patria Jasper Philipsen, Caleb Ewan, Michael Matthews či Dylan Groenewegen.

Nominačným smoliarom sa stal Cavendish, ktorý sa nedostal do finálneho výberu. Vlani vyrovnal historický rekord Eddyho Merckxa v počte triumfov na Tour, ale číslo 34 tento rok nevylepší.

Mark Cavendish Čítajte viac Rekord vydrží. Cavendish sa napriek heroickému výkonu nedostal na Tour

Britské médiá sa hnevajú na Lefevera a vynechanie Cavendisha označujú za chybu, na ktorú má QuickStep doplatiť.

Súboje elitných špurtérov na Starej dáme si pozrie v televízii aj Sam Bennett. Víťaz bodovačky spred dvoch rokov, ktorý pred aktuálnou sezónou nahradil Sagana v Bore, doplatil na slabšiu formu a šéf tímu Ralph Denk ho nechal doma.

Topfavoriti na zisk zeleného dresu podľa Pravdy

***** – Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
**** – Fabio Jakobsen (Hol./QuickStep-Alpha Vinyl)
*** – Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), Peter Sagan (SR/TotalEnergies), Caleb Ewan (Austr./Lotto-Soudal)
** – Michael Matthews (Austr./BikeEx­change), Dylan Groenewegen (Hol./BikeExchange)
* – Mads Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), Bryan Coquard (Fr./Cofidis), Alexander Kristoff (Nór./Intermarché-WantyGobert)

Tímy a jazdci na Tour de France 2022 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
UAE Team Emirates: POGAČAR Tadej, BENNETT...