NÁZOR: Weiss nie je doma vítaný

Michal Zeman | 25.05.2022 10:30
Futbalisti ŠK Slovan ukončili sezónu remízou... Foto: ,
Futbalisti ŠK Slovan.
Vladimír Weiss je dvadsiaty tréner, ktorý vedie Slovan v ére Kmotríkovcov. Keď nastupoval, zdalo sa, že by mohol trénovať na Tehelnom poli aj večne, že je to konečne správny chlap pre najúspešnejší slovenský klub.

Ale aj on možno padne predčasne – ako devätnásti predchodcovia. Hoci tvrdí, že má zmluvu len na rok a práve sa mu končí. Trošku absurdná situácia. Angažovať najúspešnejšieho trénera v slovenskej ére s veľkými plánmi na taký čas je prinajmenšom neštandardné.

Weiss sa vrátil s cieľom vdýchnuť klubu so slávnou tradíciou, ale už dlho stojacom na nezaujímavej periférii európskeho futbalu, vyšší kurz i punc.

Začal básniť o Barcelone a Reale, čo sa dobre počúvalo, ale od reality bolo ďaleko. Vedel, že je to tak, ale aj to, že klub potrebuje novú víziu i stratégiu. Na zmeny, aké avizoval, je rok málo. Bez dôvery a podpory môže na ne zabudnúť.

SR Futbal FL 8.kolo nadstavba titul Slovan Trnava BAX Čítajte aj Weiss: Tvrdil som, že v lete bude Slovan lepší. Nemal som úplne pravdu

Ivan Kmotrík junior si myslí, že súčasný káder má 90-percentný potenciál preraziť na európskej scéne. Weiss to nevidí reálne. Nikdy nepôsobil v Slovane ako hráč, ale na Tehelnom poli je doma. Ako málokto z jeho predchodcov. Spojenie Weiss – Slovan je prirodzené a logické. Najmä vzhľadom na ich postavenie, výsledky i ambície.

Samozrejme, je tu aj legitímna (ne)ochota majiteľov investovať do tímu a ďalších hráčov veľké peniaze s nejasnou perspektívou ich návratu.

Weiss však naznačuje aj možnosti šetrenia, vidí riziká nepriestrelných zmlúv a preplácania hráčov, ktorých za ich kráľovské gáže treba presviedčať, aby vydávali maximum v tréningoch a zápasoch.

Slovan nepochybne získava aktuálne najdrahšie tituly vo svojej histórii. Platí za ne viac, ako musí, čo je v akomkoľvek biznise čudné.

Problémový Weiss, s ktorým nie je jednoduché vychádzať, ale futbalu rozumie, nie je však zlá investícia. A na Tehelné pole patrí. Hoci tam nie je všetkými vítaný.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ