Z patu je šach. Dá Shiffrinová Vlhovej aj mat?

Michal Gavroň | 07.03.2022 19:37
Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2.... Foto: ,
Petra Vlhová s Mikaelou Shiffrinovou (v odraze) na pódiu v Schladmingu.
Čas neúprosne letí. Dnes je to presne rok, odkedy si Petra Vlhová splnila ďalší veľký lyžiarsky sen - vyhrať preteky Svetového pohára na domácej pôde.

V Jasnej pod Chopkom to bola parádna jazda za nečakaným triumfom v obrovskom slalome.

Rodáčka z neďalekého Liptovského Mikuláša sa predtým v tejto disciplíne trápila. Strácala drajv i kontakt s čelom celkového poradia.

Stobodový zápis a zaváhanie vtedy deviatej Lary Gutovej-Behramiovej sa ukázali ako zlomové momenty v boji o veľký krištáľový glóbus v sezóne 2020/2021.

Odvtedy sa mnohé zmenilo. Niečo však zostalo rovnaké. Slovenka je znova v boji o najcennejšiu lyžiarsku trofej.

Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2. kolo Čítajte viac V Pekingu som zlyhala, tvrdí Shiffrinová. Pre Vlhovú a spol. má jasný odkaz

Čerstvá olympijská víťazka z Pekingu tentoraz čelí odvekej rivalke Mikaele Shiffrinovej. Američanka získala veľkú guľu v rokoch 2017, 2018 a 2019.

A zdá sa, že po roku od magického popoludnia v Jasnej spravila uplynulý víkend rozhodujúci krok k tomu, aby zlomila odpor Vlhovej. Na zjazdovke, pod ktorou zverenka Maura Piniho vlani v marci vošla do lyžiarskej i slovenskej histórie.

Po konflikte už len komplimenty

Dvadsaťšesťročná Shiffrinová vlani v Jasnej ukázala nielen lyžiarskej majstrovstvo, ale aj odvrátenú tvár. Po prvom kole viedla, na trať druhého sa teda vydala ako posledná.

Pred ňou zašla najlepšie obrákove kolo v sezóne Vlhová. Odniesla si to jedna z brán. Zlomenú palicu museli organizátori vymeniť. A Shiffrinová ich obvinila z neprofesionálneho prístupu. Zdalo sa jej, že v štartovacej búdke stojí pridlho a technickí pracovníci naťahujú čas.

Vlhová vs. Shiffrinová ako ich nepoznáte Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Osemnásťročná Mikaela Shiffrinová na tlačovke...

„Oprava bránky trvá niekoľko sekúnd, ale oni to robili aspoň päť minút…,“ vravela nakoniec druhá Shiffrinová na tlačovej konferencii.

„Ukázala sa v pravom svetle. Taká, aká je. Ľudia ju poznajú z tlačoviek a rozhovorov, ale my aj z kopca a tréningov,“ reagoval pre Pravdu s odstupom času Vlhovej brat Boris.

Bol to nateraz posledný „nelyžiarsky“ rozruch, ktorý slovensko-americká rivalita priniesla. Odvtedy si pretekárky vymieňajú len komplimenty. Shiffrinovej sa páčila aktuálna forma Vlhovej. Tá zas ocenila historické úspechy rodáčky z Vailu.

Po nevydarenom vystúpení na zimnej olympiáde 2022 v Pekingu má Shiffrinová zamiesené na ďalší. Môže sa dostať na druhú priečku historického rebríčka so štyrmi veľkými glóbusmi – rovnako, ako Lindsey Vonnová. Rekordérkou je Annemarie Moserová-Pröllová so šiestimi celkovými víťazstvami.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

„Cítila som, že by som mala pomôcť americkému tímu v medailovom boji, lenže totálne som zlyhala. Znova, znova a znova. Môžete zlyhať, ale nebyť zlyhaním. Už som v kariére vyhrala a budem vyhrávať opäť,“ povedala Shiffrinová pre olympics.com.

Desaťnásobok bodov

Pod piatimi kruhmi sa krčila, ale vo Svetovom pohári už znova stojí na pevných nohách. Cez víkend v Lenzerheide dva razy útočila na víťazstvo.

A hoci jej to ani raz nevyšlo – v sobotu bola druhá v super G, na druhý deň štvrtá v obrovskom slalome – získala 130 bodov.

Desaťnásobne viac ako Vlhová. Tá predvčerom vypadla a v superobrovskom slalome brala trinásť bodov za osemnástu priečku.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Shiffrinová bez pódia. Vlhová zaostáva o viac ako 100 bodov

Naposledy mala taký slabý víkend ešte v marci 2015, keď v Aare skončila v slalome 24. (získala sedem bodov) a nekvalifikovala sa do druhého kola obrovského slalomu.

„To, čo sa stalo, je u Petry abnormálne. Pochybujem, že to spraví znova. Bude to tvrdý boj až do posledných pretekov. Vráti sa silná a motivovaná. Ešte nie je koniec,“ tlmila entuziazmus Shiffrinová.

Pred uplynulým víkendom boli na tom s Vlhovou narovnako – mali po 1026 bodov. Lenže momentálne sú čísla na strane Shiffrinovej.

Šesť podujatí do konca – pôjdu sa po dva obrovské aj klasické slalomy a po jednom zjazde i super G – má pohodlný 113-bodový náskok.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Na druhej strane, vinou úpadku formy i koronavírusu prešustrovala na prelome rokov aj 315 bodov k dobru.

„Sezóna sa ešte neskončila. Chcem ukázať, na čom som v príprave pracovala. Uvidíme, či to využijem a budem schopná vrátiť sa k dobrým výkonom. Je ťažké získavať čas, veľmi ľahké ho zasa strácať. Súperky sú silné, poriadne tlačia,“ doplnila americká hviezda.

S tou slovenskou sa vzájomne motivujú. Z patu, ktorý panoval pred Lenzerheide, je zrazu šach. Na ťahu je Vlhová, ktorá spraví všetko pre to, aby z toho nebol aj predčasný mat.

Petra Vlhová so zlatou medailou v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová so zlatou medailou po príchode na...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ